arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Mäta pieporná (Menta piperita)

Mäta pieporná (Menta piperita) je jednou z najznámejších rastlín mäty. U starých Grékov sa jej hovorilo aj hediosmos, teda „dobre voňajúci“. Gréci používali mätu ako voňavku v domoch, používala sa aj pri pohreboch.

Neskôr Rimania po veľkých hostinách žuvali listy mäty, aby si uľahčili trávenie. Neskôr, v stredoveku, bola medzi mníchmi obľúbenou bylinkou na boľavé ďasná, kašeľ a žalúdočné problémy. Egypťania ju používali pri žalúdočných ťažkostiach a nadúvaní, o čom svedčí aj jeden z najstarších lekárskych textov ľudstva. V stredoveku ju začali používať aj obyčajní ľudia, keďže sa dala použiť na zníženie zápachu z úst.

Postupom času sa mäta čoraz viac prelínala s ústnou hygienou a v modernej dobe sa stala jednou z najobľúbenejších príchutí žuvačiek. Ústne vody a zubné pasty si nemožno predstaviť bez mentolovej príchute.

Jej liečivé účinky

Mäta má silný analgetický a antispazmodický účinok, vďaka čomu zmierňuje príznaky IBS (syndróm dráždivého čreva). Uvoľňuje svaly, takže okrem tráviacich ťažkostí je užitočný aj pri zmierňovaní bolestí spôsobených menštruáciou.

Zlepšuje dýchanie a zásobovanie mozgu kyslíkom. Možno práve preto nie je náhoda, že v roku 1620 – aj keď mu nebolo celkom jasné prečo – lekár Tobias Venner odporúčal  výskumníkom a vedcom pravidelné užívanie mäty, keďže sa domnieval, že zlepšuje pamäť a duševné zdravie.

Pri konzumácii vo forme čaju je dobrý proti nachladnutiu a vďaka obsah vitamínu C prispieva k fungovaniu imunitného systému. Môže znížiť bolesť zubov a hlavy.

Je vhodný aj na liečbu kožných zápalov, vyrážok, modrín a alergií a má upokojujúci účinok aj na pokožku hlavy. Pri vonkajšej, povrchovej aplikácii stimuluje krvný obeh a napomáha obnove tkanív. Je účinný aj pri bolestiach svalov a kĺbov, nanáša sa povrchovo, napríklad ako masť.

Pri vnútornom použití treba zdôrazniť aj jeho antioxidačné, antimikrobiálne a baktericídne vlastnosti.

Čo hovorí veda?

Moderná štúdia zistila, že vôňa mäty zvyšuje pozornosť počas jazdy a znižuje frustráciu. Vo svetle toho môže mäta prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd už len svojím zápachom, keďže značnú časť nehôd možno pripísať bezohľadnej jazde spôsobenej chvíľkovou pozornosťou a frustráciou.

A podľa štúdie výskumníkov z University of Adelaide mäta pieporná pôsobí ako prostriedok proti bolesti v hrubom čreve aktiváciou určitého kanála TRPM8. Vďaka tomu zmierňuje závažnosť príznakov napríklad IBS alebo iných ochorení, ktoré spôsobujú bolesti v črevách.

Použitie

Na základe svojich liečivých účinkov je mäta pieporná vhodná na liečbu problémov ako nadúvanie, bolesti zubov, zápaly ďasien, prechladnutie, zápach z úst, kašeľ, bolesti hrdla, IBS, kožné problémy, kardiovaskulárne ochorenia, bolesti svalov a kĺbov či bolesti pri menštruácii.

Jedným najjednoduchším spôsobom konzumácie mäty je čaj. Do jedného litra prevarenej vody pridajte 30 g mletých lístkov mäty piepornej, nechajte prikryté 5 minút a potom konzumujte nie príliš horúce. Dospelí by nemali presiahnuť pol litra denne a deti mladšie ako 6 rokov by ho nemali konzumovať vôbec.

Počas tehotenstva sa pred konzumáciou mäty oplatí konzultovať s lekárom. Mäta pieporná je pri nadmernej konzumácii jedovatá, preto je potrebné dbať na dodržiavanie správnych dávok.

Literatúra

https://daily.jstor.org/plant-of-the-month-mint/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19507027/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10604046/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16767798/

Raudenbush B, Grayhem R, Sears T, Et Al. Effects of Peppermint and Cinnamon Odor Administration on Simulated Driving Alertness, Mood and Workload. N Am J Psychol. 2009;11(2):245-256.

Nair B. Final report on the safety assessment of Mentha Piperita (Peppermint) Oil, Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Extract, Mentha Piperita (Peppermint) Leaf, and Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Water. Int J Toxicol. 2001;20 (Suppl. 3):61–73.

Schmidt E, Bail S, Buchbauer G, Stoilova I, Atanasova T, Stoyanova A, Krastanov A, Jirovetz L. „Chemical composition, olfactory evaluation and antioxidant effects of essential oil from Mentha x piperita”. Natural Product Communications. 2009 Aug;4(8):1107-12.

Benjamin Kligler, M.D., M.P.H. and Sapna Chaudharay, D.O. „Peppermint Oil” American Family Physician 2007 Apr 1;75(7):1027-1030.