arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Mikrokryštalická celulóza

Celulóza je polysacharid nerozpustný vo vode, ktorý je základnou stavebnou jednotkou rastlinných bunkových stien. Mikrokryštalická celulóza sa vyrába z celulózy pôsobením kyseliny chlorovodíkovej, prášková celulóza sa vyrába mechanickým narušením a prečistením celulózy z rastlinných vláken. Je látka bielej farby v práškovej forme, bez zápachu.

Mikrokryštalická celulóza môže figurovať v potravinách,  ako plnidlo nízkoenergetických potravín, pre človeka je však nestráviteľná. Ďalej je využívaná ako nosič olejov a aromatických látok, emulgátor, zahusťovadlo alebo súčasť tabliet.

Nevykazuje žiadne nežiadúce účinky a je považovaná za bezpečnú látku.

 

Zdroj

https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E460