arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube
Celulóza

Celulóza

Celulóza je dôležitá organická látka tvorca bunkovej steny rastlinných buniek, skladajúca sa z glukózových molekúl spojených beta-glikozidickými väzbami. (1) Je nerozpustná vo vode a patrí medzi vlákninu, ktorú ľudský organizmus nedokáže tráviť. Má veľký priemyselný význam, najmä v papierenskom a textilnom priemysle, no využíva sa aj v potravinárstve. Nefiltrovaná cellulóza (E 460 ii) a mikrokryštalická celulóza (E 460 i) sú povolené a bezpečné potravinárske aditíva. Pretože telo nemôže celulózu stráviť, často sa pridáva do potravín s nízkym obsahom kalórií, kde pomáha navodiť pocit plnosti bez energetického prísunu.

Celulóza sa používa na viacero účelov:

  • V potravinárstve ako stabilizátor v omáčkach, krémoch a mliečnych výrobkoch,
  • zabraňuje tvorbe ľadových kryštálov v mrazených produktoch,
  • ako vláknina podporuje trávenie a zdravie čriev, (2)
  • v kozmetike a farmaceutike ako plnivo a pomocná látka,
  • v papierenskom a textilnom priemysle na výrobu papiera a textílií,
  • v nízkoenergetických potravinách na zvýšenie objemu a zlepšenie konzistencie bez pridania kalórií.

Takto sa využitie celulózy optimálne kombinuje v rôznych odvetviach priemyslu a dopravi zdravého zloženia v potravinách a produktoch.

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2949839225000781
  2. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3614039/pdf/13197_2011_Article_365.pdf