arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube
Chlorid mangánatý

Chlorid mangánatý

Chlorid mangánatý (MnCl₂) je anorganická zlúčenina tvoriaca bledoružové kryštály, ktoré sa dobre rozpúšťajú vo vode. V potravinárstve a vo výživových doplnkoch sa používa ako prídavná látka a zdroj stopového prvku mangánu. V posledných rokoch sa využíva aj v medicíne ako súčasť niektorých liekov.

Mangán je mimoriadne dôležitý stopový prvok. (1) Organizmus ho síce potrebuje len v malom množstve, ale je nevyhnutný na udržanie zdravia. Podieľa sa na viacerých fyziologických procesoch a jeho dostatočný príjem je kľúčový pre normálny metabolizmus a využitie živín. (2) Aktiváciou viacerých enzýmov pomáha udržiavať normálne metabolické pochody.

Mangán je potrebný aj pre správnu činnosť enzýmu superoxid dismutáza, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri ochrane buniek pred voľnými radikálmi. Podieľa sa tiež na tvorbe niektorých hormónov, napríklad hormónov štítnej žľazy, a prispieva k udržaniu zdravých kostí, chrupaviek, kĺbov a nervov. Má priaznivý vplyv na zdravie pokožky, podporuje tvorbu kolagénu a urýchľuje hojenie rán.

Nedostatok mangánu môže súvisieť s jednostrannou stravou, poruchami príjmu potravy alebo problémami so vstrebávaním. Prejavuje sa závratmi, poruchami sluchu, poškodením spojivových tkanív, pomalým hojením rán, kožnými ťažkosťami, oslabením vlasov a nechtov, anémiou či poruchami hladiny krvného cukru. Medzi prirodzené zdroje mangánu patria orechy, niektoré druhy ovocia a obilniny.

  1. https://www.healthline.com/nutrition/manganese-benefits
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29293455/