arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Altilix™

Altilix™ sám o sebe nie je bylina, ale výťažok z listov artičoky (Cynara scolymus). Táto rastlina pochádza z oblasti Stredomoria, napríklad z Talianska, a používala sa už v staroveku pre svoje liečivé účinky.

Starí Etruskovia, ktorí žili na území dnešného Talianska, konzumovali kvety artičoky ako potravinu, no táto rastlina bola známa liečivá rastlina aj Egypťanom. Neskôr, v stredoveku, mnísi objavili liečivé účinky listov artičoky a pripravovali z nich odvary. Moderná veda potvrdila, že liečivé látky sa nachádzajú v listoch v oveľa vyššej koncentrácii ako v ostatných častiach rastliny.

Altilix™ je certifikovaný výťažok z listov artičoky, ktorý môže zabrániť hromadeniu tuku v pečeni a znižovať hladinu cholesterolu, čím pomáha predchádzať vzniku stukovatenia pečene.

Altilix™ obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, C a K, z minerálnych látok sa vo väčšom množstve vyskytuje fosfor, železo a vápnik. Jeho najvýznamnejšími účinnými látkami sú flavonoidy, séroly, taníny, kyselina chlorogenová, polyacetylény a zlúčeniny kofeínu, ako napríklad cynarín.

Za svoj detoxikačný účinok vďačí kyseline chlorogenovej, cynarínu a jednému z flavonoidov, luteolín-7-glukozidu. Tieto zlúčeniny sú veľmi účinné pri čistení a detoxikácii pečene a krvi. Okrem čistenia pečene a žlče je cynarín aj antimikrobiálny, teda zabíja baktérie, plesne a vírusy. Navyše tým, že zvyšuje produkciu žlče, altilix pomáha znižovať hladinu cholesterolu.

Altilix™ znižuje syntézu lipidov, a preto má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi a na kardiovaskulárny systém. Pomáha tiež znižovať aterosklerózu, keďže zabraňuje tvorbe plakov, a tým podporuje zdravie krvných ciev.

Z hľadiska liečby chorôb má najväčšie benefity pri črevných poruchách. Obsahuje veľké množstvo inulínu – rozpustnej vlákniny, ktorá slúži ako potrava pre probiotické baktérie v čreve. Tieto baktérie počas spracovania inulínu a iných vláknin produkujú látky, ktoré zlepšujú trávenie (napríklad tráviace enzýmy) a posilňujú imunitný systém, čím zvyšujú jeho účinnosť.

Aktívne látky Altilixu™ majú upokojujúce účinky, zmierňujú príznaky syndrómu dráždivého čreva (IBS), pomáhajú proti nadúvaniu a nevoľnosti. Vďaka svojmu upokojujúcemu a protizápalovému účinku môže byť užitočný aj pri problémoch spôsobených zápchou, hemoroidmi alebo prasklinami konečníka.

Pokiaľ ide o podporu chudnutia, úloha Altilixu je trochu zložitejšia. V prvom rade pomáha pri chudnutí tým, že zvyšuje oxidáciu mastných kyselín a urýchľuje metabolizmus, zároveň detoxikuje organizmus a odstraňuje nahromadené toxíny. Podporuje kontrolu telesnej hmotnosti vrátane redukcie tukových zásob, obvodu pása a indexu BMI. Na druhej strane však Altilix môže zvýšiť pocit hladu, čo počas diéty nemusí byť výhodou. Väčší apetít sám o sebe nie je problém, avšak sťažuje dodržiavanie diétnych obmedzení a pravidiel, čo môže komplikovať udržanie režimu a výsledkov v redukcii hmotnosti.

Talianski vedci počas experimentov dospeli k záveru, že zlúčeniny z artičoky inhibujú rast rakovinových buniek. Výťažok z artičoky spôsobil v rakovinových bunkách apoptózu, teda programovanú bunkovú smrť.

Podľa inej štúdie, ktorú vypracovali prevažne talianski výskumníci, altilix pomáha aj pacientom s metabolickým syndrómom. V experimente sledovali zmeny na pečeni pacientov trpiacich metabolickým syndrómom a tiež podiel a prítomnosť pečeňových zlúčenín. Po šesťmesačnej liečbe altilixom sa u pacientov prejavilo významné zlepšenie funkcie pečene.

Altilix™ sa väčšinou používa pri tráviacich ťažkostiach a ochoreniach tráviaceho systému. Pomáha znižovať príznaky IBS, pretože je protizápalový. Pomáha naštartovať vyprázdňovanie bez podráždenia črevnej sliznice, preto je skvelým pomocníkom aj pri liečbe zápchy. Zmierňuje tiež nadúvanie, nevoľnosť a reflux.

Napomáha detoxikácii organizmu a obnovuje rovnováhu črevnej mikroflóry, čím posilňuje imunitný systém. Výborne pomáha pri poruchách príjmu potravy a nechutenstve.

Z hľadiska ochrany kardiovaskulárneho systému znižuje hladinu cholesterolu a chráni pred vznikom aterosklerózy. Okrem toho môže tiež znížiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny prostaty, rakoviny konečníka, rakoviny prsníka a leukémie.

https://www.mdpi.com/2072-6643/11/11/2580

Ben Salem M, Affes H, Ksouda K, et al. Pharmacological studies on artichoke leaf extract and their health benefits. Plant foods Hum Nutr . 2015

Antioxidant and apoptotic properties of polyphenolic extracts from edible part of artichoke (Cynara scolymus L.) on cultured rat hepatocytes and human hepatoma cells. Miccadei S, Di Venere D, Cardinali A, Romano F, Durazzo A, Foddai MS, Fraioli R, Mobarhan S, Maiani G.
Nutr Cancer. 2008; 60 (2): 276-83. doi: 10.1080 / 01635580801891583.

Artichoke polyphenols sensitize human breast cancer cells to chemotherapy drugs through ROS-mediated downregulation of flap 1 endonuclease.
Mileo AM, Di Venere D, Mardente S, Miccadei S.
Oxid Med Cell Longev. January 6, 2020; 2020: 7965435. doi: 10.1155 / 2020/7965435. eCollection 2020.

Polyphenols: Immunomodulatory and therapeutic implications in colorectal cancer. Mileo AM, Nisticò P, Miccadei S. Anterior immunol. 11 April 2019; 10: 729. doi: 10.3389 / fimmu.2019.00729. eCollection 2019.