arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube
Glycerín

Glycerín

Glycerín je organická zlúčenina patriaca medzi trojsýtné alkoholy, teda polyalkoholy. (1) Ide o priehľadnú, bezfarebnú a bez-zápachovú kvapalinu s mierne sirupovou konzistenciou a jemne sladkastou chuťou. Je súčasťou tukov, čo znamená, že sa nachádza v každej živej bunke, no v prírode sa voľne nevyskytuje. Glycerolový zvyšok (C₃H₅) je prirodzenou súčasťou tukov a olejov. Pri kvasných procesoch (napr. alkoholovom kvasení) vzniká malé množstvo glycerínu, a preto sa dá nájsť aj vo víne či pive.

Na priemyselnú výrobu glycerínu sa používajú rastlinné tuky a oleje, predovšetkým repkový alebo kokosový olej. (2) Možno ho vyrobiť aj synteticky z propylénu. Pri zmýdelňovaní (saponifikácii) prírodných tukov zásadou vzniká ako vedľajší produkt práve glycerín.

Vďaka svojim hydratačným vlastnostiam sa glycerín používa na ošetrovanie suchej, svrbivej alebo nadmerne šupinatej pokožky a pri iných formách podráždenia kože. (3) Môže byť užitočný aj pre ľudí trpiacich zápchou, pretože glycerín pomáha privádzať tekutiny do čriev. Tento tzv. hyperosmotický laxatívny účinok rastlinného glycerínu podporuje priechod tráveniny črevami. (4) Glycerín sa často používa aj vo forme čapíkov – výskumy ukázali, že v tejto podobe účinne pomáha zmierniť zápchu spôsobenú užívaním analgetík.

V potravinárstve sa glycerín používa ako zvlhčujúca látka na zabránenie vysychaniu potravín, ako rozpúšťadlo alebo mierne sladidlo. Nachádza sa napríklad v žuvačkách, omáčkach, polevách, čokoládových výrobkoch či v spracovaných mäsových produktoch. Jeho konzumácia je považovaná za bezpečnú.

Ďalšou významnou oblasťou použitia je kozmetický priemysel – glycerín zaisťuje prenos vlhkosti z hlbších vrstiev pokožky na jej povrch, čím ju udržuje hydratovanú. Je častou zložkou krémov, pleťových mliek a ďalších produktov na starostlivosť o pokožku.

Používa sa aj vo farmaceutickom priemysle, napríklad v liekoch na srdce, čapíkoch, sirupoch proti kašľu či v lokálnych anestetikách.

  1. https://www.healthline.com/nutrition/vegetable-glycerin
  2. https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12013198/
  4. https://www.healthline.com/nutrition/20-natural-laxatives