arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube
Uhličitan vápenatý (CaCO₃)

Uhličitan vápenatý

Uhličitan vápenatý (CaCO₃) je anorganická zlúčenina z triedy uhličitanov a patrí medzi hlavné zložky viacerých hornín, najmä vápenca. Je základnou stavebnou súčasťou schránok mäkkýšov, kostry mnohých stavovcov a tvorí približne 95% škrupiny vajec. Je nerozpustný vo vode, farebne stály a tepelne odolný, ale citlivý na pôsobenie kyselín. Z tvrdej (vodovodnej) vody sa spolu s uhličitanom horečnatým vyzráža vo forme vodného kameňa.

Uhličitan vápenatý sa priemyselne získava najmä z vápenca, ktorý sa jemne melie, alebo synteticky reakciou vápenatých iónov s uhličitanovými iónmi. Jeho použitie v potravinárstve je povolené bez prísnych množstvových obmedzení ako prídavná látka (napr. ako zdroj vápnika).

Uhličitan vápenatý (CaCO₃) je bežná chemická zlúčenina, ktorá sa nachádza v horninách (vápenec, krieda, mramor), lastúrach a perličkách a široko sa používa ako doplnok výživy s obsahom vápnika, antacidum pri pálení záhy, viazač fosfátov pri ochoreniach obličiek a ako kľúčová zložka v stavebníctve (cement, farby), papierenskom a potravinárskom priemysle. Voľne sa vyskytuje v prírode alebo sa vyrába ako mletý (GCC) či zrážaný (PCC) uhličitan vápenatý.

Vo všeobecnosti je bezpečný, môže však spôsobovať mierne nežiaduce účinky, ako sú nadúvanie alebo zápcha, a pri nadmernom príjme aj závažnejšie problémy, napríklad zvýšenú hladinu vápnika v krvi (hyperkalcémiu), ktorá si vyžaduje lekársku pozornosť.

Pri úprave pitnej vody sa uhličitan vápenatý používa na znižovanie kyslosti vody. Slúži aj ako nosič pre rôzne prídavné látky a je schválený na zafarbovanie kozmetických prípravkov a liekov. V lakovníckom a maliarskom priemysle predstavuje dôležitý pigment a plnivo.

V stavebníctve sa využíva vo veľkých množstvách ako jedna zo základných surovín pri výrobe malty a cementu. V medicíne sa používa ako antacidum (na viazanie žalúdočnej kyseliny) a ako zdroj vápenatých iónov. V potravinárstve môže slúžiť na obohacovanie potravín vápnikom, napríklad v doplnkoch výživy alebo obohatených nápojoch.