arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Arabinogalaktán

Arabinogalaktán je polysacharid tvorený molekulami arabinózy a galaktózy. Je známy najmä ako zdroj vlákniny. Ide o vo vode rozpustný polysacharid, ktorý je pre naše telo nestráviteľný, ale ako potrava ho využívajú probiotické bakterické kmene nachádzajúce sa v čreve. Nachádza sa vo viacerých zeleninách a bylinkách, no vo väčšom množstve sa nachádza v smrekovci a echinacei.

Arabinogalaktán má protizápalové, fibrinolytické, bolesť tlmiace a imunitu posilňujúce účinky, podporuje zdravú črevnú flóru a môže zvýšiť hladinu prospešných črevných baktérií, najmä Lactobacillus a Bifidobacterium (hlavne Bifidobacterium longum) v hrubom čreve. Vďaka svojim vlastnostiam ponúka ochranu pred vírusovými a bakteriálnymi infekciami a má tiež preukázané protirakovinové vlastnosti. Znižuje tiež hladinu cholesterolu a riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Arabinogalaktán vďaka svojim prebiotickým vlastnostiam podporuje činnosť žalúdka a črevného systému a slúži ako potrava pre prebiotické baktérie v hrubom čreve, čím výrazne prispieva k udržaniu rovnováhy črevnej flóry. V dôsledku ich činnosti vzniká mastná kyselina s krátkym reťazcom, butyrát. Butyrát je nevyhnutný pre správnu funkciu a zdravie hrubého čreva, ale má aj mnoho ďalších zdravotných výhod, vrátane zlepšenia funkcie mozgu, ochrany pred neurodegeneratívnymi ochoreniami, zníženia zápalu a depresie a potenciálneho boja proti rakovine. Viac ako 70% imunitného systému sa nachádza v črevách, preto je stav a fungovanie črevnej flóry kľúčové. Ak je rovnováha črevnej flóry narušená, napríklad v dôsledku problémov s tráviacim systémom alebo užívaním antibiotík, je potrebné ju obnoviť. V opačnom prípade sa oslabuje imunitný systém a zvyšuje sa šanca na rozvoj rôznych ochorení.

Na základe výsledkov klinického výskumu publikovaného v roku 2013 môže konzumácia arabinogalaktánu znížiť frekvenciu rozvoja ochorení s príznakmi podobnými chrípke. Suplementácia 4,5 g arabinogalaktánu denne počas 12 týždňov významne znížila počet účastníkov s prechladnutím a frekvenciu prechladnutia u tých, ktorí užívali arabinogalaktán v porovnaní s placebom. Štúdia dokazuje, že arabinogalaktán zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti infekciám horných dýchacích ciest.

Porovnávacia štúdia testovala protizápalové a fibrinolytické účinky arabinogalaktánu a serrapeptázy, proteolytického enzýmu, u potkanov s edémom labiek. Štúdia ukázala, že arabinogalaktán zo smrekovca aj serrapeptáza znižovali opuch a bolesť u potkanov, ale arabinogalaktán zo smrekovca bol účinnejší ako serrapeptáza. Štúdia tiež ukázala, že arabinogalaktán zo smrekovca aj serrapeptáza znižovali viskozitu krvi a hladinu fibrinogénu, ale arabinogalaktán zo smrekovca bol účinnejší ako serrapeptáza.

V jednej štúdii tím výskumníkov vyhodnotil patentovaný arabinogalaktánový extrakt zo smrekovca, nazývaný ResistAid (Lonza), aby zistili, či môže zmeniť imunitnú odpoveď zdravých dospelých po podaní vakcín proti tetanu a chrípke v porovnaní s placebom v závislosti od dávky. Štúdie sa zúčastnilo 75 zdravých dospelých (vo veku 18-61 rokov). Osoby  boli náhodne rozdelené tak, aby dostávali 1,5 alebo 4,5 g/deň ResistAid-u alebo placeba počas 60 dní. Na 30. deň dostali osoby aj vakcínu proti tetanu a chrípke. ResistAid v dávke 1,5 g/deň významne zvýšil IgG protilátkovú odpoveď na vakcínu proti tetanu v porovnaní s placebom. Spolu s predchádzajúcimi štúdiami to potvrdzuje účinok ResistAid-u na zvýšenie odpovede na bakteriálne antigény.