Čo hľadáte?
€ 0.00
€ 0.00
Hoci grapefruit (Citrus paradisi) nie je tak často konzumovaný ako napr. pomaranče, ale je už pomerne rozšírený aj u nás v Európe. Hoci samotné ovocie má mierne kyslú chuť, stále je obľúbené ako dochucovadlo do nealko nápojov. Grapefruitový pektín sa požíva napr. pri výrobe dzšemov. Ovocie pochádza z ostrova Barbados a pravdepodobne sa zrodilo krížením pomaranča a palmea. Jeho farba sa pohybuje od žltej po červenú, v závislosti od odrody.
Je všeobecne známe, že citróny sú mimoriadne zdravé a nie je tomu inak ani s grapefruitom. Rovnako ako citróny má tiež extrémne vysoký obsah vitamínu C. Z minerálov je bohatý na draslík a jeho hlavnými účinnými látkami sú lykopén, vitamíny A, B a C, ako aj flavonoidy a limonoidy.
Grapefruit pomáha upokojiť podráždenie čriev a vláknina v ňom, grapefruitové pektíny čistia črevá, čím podporujú detoxikáciu organizmu. Detoxikácii napomáhajú aj jej limonoidy, pretože stimulujú tvorbu jedného z pečeňových detoxikačných a antikarcinogénnych, teda protirakovinových enzýmov. Pôsobí močopudne, čím poskytuje okrem ďalšej detoxikácie aj ochranu pred obličkovými kameňmi.
Jedným z dôležitých hráčov v prevencii rakoviny je imunitný systém. Okrem toho, že antioxidanty v grapefruite znižujú riziko vzniku rakoviny, vitamín C nachádzajúci sa v ovocí posilňuje imunitný systém, ktorý bude schopný účinnejšie bojovať proti rakovinovým bunkám.
Vitamín C a jeho imunitu posilňujúce účinky telu dobre poslúžia aj pri prechladnutí, vírusových či bakteriálnych infekciách a vitamín C zmierňuje aj ťažkosti pacientov s osteoartrózou a reumatoidnou artritídou.
Grapefruitový pektín znižuje hladinu LDL cholesterolu a pomocou obsiahnutého draslíka v ovocí pomáha regulovať vysoký krvný tlak, čím chráni aj zdravie kardiovaskulárneho systému.
Extrakt zo semien grapefruitu pôsobí antibakteriálne a protizápalovo a jeho esenciálny olej pomáha pri liečbe akné, keď sa aplikuje na povrch pokožky.
Vedci z University of Florida College of Medicine zistili, že grapefruit pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Počas 16-týždňovej štúdie dostávali pacienti trpiaci vysokým cholesterolom pektín, vlákninu nachádzajúcu sa v grapefruite. Grapefruitové pektíny priniesli na konci experimentu výrazné zlepšenie stavu pacientov.
Vďaka veľmi vysokému obsahu vitamínu C pomáha grapefruit v boji proti bakteriálnym a vírusovým ochoreniam, pretože posilňuje imunitný systém. Má tiež antiseptický a antibakteriálny účinok. Vďaka vitamínu C pomáha zmierňovať príznaky aj u pacientov s reumatoidnou artritídou a osteoartrózou.
Dá sa použiť aj na detoxikáciu, keďže stimuluje prirodzenú detoxikáciu pečene, je aj diuretikum, takže okrem ochrany pred obličkovými kameňmi podporuje aj detoxikáciu močom.
Je bohatý na antioxidanty, ktoré okrem rôznych nádorov zohrávajú úlohu v prevencii vzniku Alzheimerovej choroby.
Jeho pravidelná konzumácia znižuje hladinu cukru v krvi, preto stojí za zváženie jeho konzumácia aj pri cukrovke, podobne ako pri vysokom cholesterole a vysokom krvnom tlaku, keďže aj tie dokáže znížiť.
Zaujímavosťou je, že obsiahnutý bergamottín možno využiť na zmiernenie abstinenčných príznakov spôsobených závažnejšími liekmi, grepový džús je účinný proti migréne a bolestiam hlavy.
Jian L, Lee AH, Binns CW. Tea and lycopene protect against prostate cancer. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16 Suppl 1:453-7. 2007. PMID:17392149
Cerda JJ, Robbins FL, Burgin CW, Baumgartner TG, Rice RW (September 1988). „The effects of grapefruit pectin on patients at risk for coronary heart disease without altering diet or lifestyle”. Clin Cardiol 11 (9): 589–94.
Sakamoto S, Sato K, Maitani T, Yamada T (1996). „[Analysis of components in natural food additive „grapefruit seed extract” by HPLC and LC/MS]”. Eisei Shikenjo Hokoku (in Japanese) (114): 38–42
Dahan A, Altman H. Food-drug interaction: grapefruit juice augments drug bioavailability–mechanism, extent and relevance. Eur J Clin Nutr. 2004 Jan;58(1):1-9. 2004. PMID:14679360
Dai Q, Borenstein AR, Wu Y, Jackson JC, Larson EB. Fruit and vegetable juices and Alzheimer’s disease: the Kame Project. Am J Med. 2006 Sep;119(9):751-9. 2006. PMID:16945610
Matos HR, Di Mascio P, Medeiros MH. Protective effect of lycopene on lipid peroxidation and oxidative DNA damage in cell culture. Arch Biochem Biophys 2000 Nov 1;383(1) 56-9. 2000.
Greenblatt, DJ; Patki, KC; von Moltke, LL; Shader, RI (2001). „Drug interactions with grapefruit juice: an update”. J Clin Psychopharmacol 21: 357–9.
Turner, Vanamala J, Leonardi T, Patil B, Murphy M, Wang N, Pike L, et al. Grapefruit and its isolated bioactive compounds act as colon cancer chemoprotectants in rats. The 228th ACS National Meeting, Philadelphia, PA, August 24, 2004. 2004.
Dreier JP, Endres M. Statin-associated rhabdomyolysis triggered by grapefruit consumption. Neurology. 2004 Feb 24;62(4):670. 2004. PMID:14981197
Greenblatt, DJ; von Moltke, LL; Harmatz, JS et al. (2003). “Time course of recovery of cytochrome P450 3A function after single doses of grapefruit juice”. Clin Pharmacol Ther 75: 121–9.
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/citrus-paradisi
Názov:
Grapefruitový pektín (Citrus paradisi)
Latinský názov:
Citrus paradisi
CleanInside je doplnok výživy obsahujúci 13 starostlivo vyberaných rastlinných vláknin. Je pripravený použitím výlučne prírodných zložiek. Konzumáciou 8 gramov denne poskytuje organizmu také množstvo pestrej potravinovej vlákniny, ktoré je potrebné pre zdravie tráviaceho systému.
CleanInside je doplnok výživy obsahujúci 13 starostlivo vyberaných rastlinných vláknin. Je pripravený použitím výlučne prírodných zložiek. Konzumáciou 8 gramov denne poskytuje organizmu také množstvo pestrej potravinovej vlákniny, ktoré je potrebné pre zdravie tráviaceho systému.
Vitamín U je jediný produkt svojho druhu.
Jeho účinok zaujme najmä ľudí s podráždenou sliznicou žalúdka, pri nadmernej produkcii žalúdočných kyselín a refluxe. Odporúča sa užívať osobám postihnutým žalúdočnými vredmi.