Čo hľadáte?
€ 0.00
€ 0.00
Papája (Carica papaya) je ovocie pochádzajúce zo Strednej Ameriky, rastie v tropických oblastiach. Do Európy sa dostala cez španielskych dobyvateľov, ale aj vďaka Španielom sa dostala do Ázie a Indie. Domorodci, ktorí ovocie poznali už nejaký čas, ho používali na uľahčenie trávenia, na účinok ktorého čoskoro prišli aj Španieli. Okrem jej plodov sú cenné aj listy papáje, ich extrakt sa používa na čistenie kontaktných šošoviek.
Z hľadiska obsahu minerálnych látok je papája bohatá na vápnik, železo, fosfor a horčík. Okrem nich obsahuje aj riboflavín, niacín a tiamín. Pre vysoký obsah flavonoidov a vitamínu C je výborným antioxidantom a je tiež veľmi užitočný pri posilňovaní imunitného systému. Pre obsah vitamínu C a účinok na posilnenie imunity môže byť užitočný aj pri liečbe prechladnutia.
Jej antioxidanty prispievajú k spomaleniu starnutia pokožky, chránia pred kardiovaskulárnymi problémami a znižujú riziko vzniku rakoviny. Papája dokáže znížiť hladinu zlého cholesterolu, teda LDL, čo tiež veľmi pomáha pri ochrane srdca a ciev. Papája navyše obsahuje lykopén, ktorý môže byť známy z paradajok, keďže sa v nich vyskytuje vo väčšom množstve. Lykopén hrá dôležitú úlohu v prevencii rakoviny prostaty.
Vysoký obsah vitamínov A a E prispieva k zdraviu pokožky, ktoré chránia pred starnutím, napomáhajú hojeniu kožných poranení a zvyšujú regeneráciu kožných epiteliálnych buniek, teda obnovu pokožky. Vitamín E je tiež výborným antioxidantom.
Priaznivo pôsobí na trávenie dvoma spôsobmi. Na jednej strane obsahom vlákniny, ktorá pomáha čistiť črevá, odstraňuje v nich usadené odpadové látky, čím prispieva k detoxikácii organizmu.
Ďalším spôsobom, ako papája podporuje trávenie, je enzým papaín, ktorý obsahuje. Papaín je enzým degradujúci bielkoviny, ktorý uľahčuje trávenie ťažších, mäsitých jedál. To je v podstate dôvod, prečo domorodci jedli papája po večeri. Okrem podpory trávenia pôsobí papaín aj protizápalovo, čo je užitočné pri liečbe artritídy, astmy, fyzických poranení či dokonca popálenín kože.
Papája je mimoriadne výživné ovocie, no zároveň aj nízkokalorické, preto sa ho oplatí konzumovať aj pri diéte, okrem iného aj pre jeho energizujúci a povzbudzujúci účinok. Konzumáciou papáje sa dá znížiť aj šanca na rozvoj vekom podmienenej degenerácie makuly, čo je očné ochorenie vedúce k slepote.
Vedci z University of the West Indies na Jamajke skúmali účinky papáje na pokožku. Na základe experimentov má semienko papáje antibakteriálny účinok, pretože inhibuje rast baktérií. Vďaka tomu sa rýchlejšie hojili aj chronické kožné vredy skúmané vo výskume, pretože mimoriadne dôležitým faktorom pri hojení pokožky je, ako je daná oblasť kontaminovaná baktériami a inými mikróbmi.
Pre svoje priaznivé účinky možno papája využiť pri liečbe kožných problémov, popálenín, rán a vredov. V súvislosti s tým sa môže použiť aj na zmiernenie zápalov, ako aj na starostlivosť o pleť a zachovanie krásy pokožky.
Môže byť tiež riešením tráviacich ťažkostí, pretože obsah vlákniny pomáha obnoviť pohyb čriev, čo vedie k lepšiemu a vyváženejšiemu pohybu čriev a obsah papaínu uľahčuje trávenie mäsa a iných bielkovín. Jej vláknina má tiež detoxikačný účinok.
Vďaka svojim ďalším zložkám môže byť účinným prostriedkom proti stresu, únave, kardiovaskulárnym ochoreniam, rakovine hrubého čreva a prostaty, vysokému cholesterolu, nachladnutiu a chrípke.
Wall, M. M. (2006). Ascorbic acid, vitamin A, and mineral composition of banana (Musa sp.) and papaya (Carica papaya) cultivars grown in Hawaii. Journal of Food Composition and Analysis, 19(5), 434-445.
Ensminger AH, Ensminger, ME, Kondale JE, Robson JRK. Foods & Nutriton Encyclopedia. Pegus Press, Clovis, California. 1983.
Bari, L., Hassan, P., Absar, N., Haque, M. E., Khuda, M., Pervin, M. M., et al. (2006). Nutritional Analysis of two Local Varieties of Papaya (Carica papaya L.) at Different Maturation Stages. Pakistan Journal of Biological Sciences, 9.
Hernadez, Y., Lobo, M. G. & Gonzalez, M. (2006). Determination of vitamin C in tropical fruits: A comparative evaluation of methods. Food Chemistry, 96(4), 654-664.
Fortin, Francois, Editorial Director. The Visual Foods Encyclopedia. Macmillan, New York. 1996.
Lim, Y. Y., Lim, T. T., & Tee, J. J. (2007). Antioxidant properties of several tropical fruits: A comparative study. Food Chemistry, 103(3), 1003-1008.
Jian L, Lee AH, Binns CW. Tea and lycopene protect against prostate cancer. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16 Suppl 1:453-7. 2007. PMID:17392149.
Pattison DJ, Silman AJ, Goodson NJ, Lunt M, Bunn D, Luben R, Welch A, Bingham S, Khaw KT, Day N, Symmons DP. Vitamin C and the risk of developing inflammatory polyarthritis: prospective nested case-control study. Ann Rheum Dis. 2004 Jul;63(7):843-7. 2004. PMID:15194581.
Rakhimov MR. Pharmacological study of papain from the papaya plant cultivated in Uzbekistan (Article in Russian). Eksp Klin Farmakol 2000 May-Jun;63(3):55-7. 2000.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8066973/
Názov:
Papája – výťažok (Carica papaya)
Latinský názov:
Carica papaya
CleanInside je doplnok výživy obsahujúci 13 starostlivo vyberaných rastlinných vláknin. Je pripravený použitím výlučne prírodných zložiek. Konzumáciou 8 gramov denne poskytuje organizmu také množstvo pestrej potravinovej vlákniny, ktoré je potrebné pre zdravie tráviaceho systému.
CleanInside je doplnok výživy obsahujúci 13 starostlivo vyberaných rastlinných vláknin. Je pripravený použitím výlučne prírodných zložiek. Konzumáciou 8 gramov denne poskytuje organizmu také množstvo pestrej potravinovej vlákniny, ktoré je potrebné pre zdravie tráviaceho systému.
Vitamín U je jediný produkt svojho druhu.
Jeho účinok zaujme najmä ľudí s podráždenou sliznicou žalúdka, pri nadmernej produkcii žalúdočných kyselín a refluxe. Odporúča sa užívať osobám postihnutým žalúdočnými vredmi.