Vitamín C (Ascorbic acid)

Vitamín C (Ascorbic acid), tiež známy ako kyselina askorbová je základnou živinou, ktorá patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode. Aj keď je pre ľudský organizmus životne dôležitá, nemôže sa v tele hromadiť, keďže sa rozpúšťa vo vode a s vodou sa z nášho tela aj vylučuje. Na rozdiel od ľudí si rôzne živočíchy ako obojživelníky, plazy, niektoré vtáky a cicavce dokážu vyrobiť vitamín C z glukózy, no v ľudskom tele to nie je možné pre nedostatok enzýmu L-gulono-g-laktón oxidáza. Preto ľudia, musia tento vitamín neustále dopĺňať. Odporúčané denné množstvo je aspoň 6 mg, aby sa predišlo vzniku skorbutu, ktorý v dôsledku nedostatku vitamínu C vedie k poruche syntézy kolagénu a je spojený so závažnými príznakmi.

V skutočnosti však potrebujeme oveľa viac vitamínu C, ako je desaťnásobok minimálneho odporúčania, ktorým je 60 miligramov. Optimálne množstvo je predmetom diskusií medzi odborníkmi už dlhší čas. Odporúčanie 500 mg/deň sa držalo dlho, no ani to je podľa niektorých odborníkov málo. Linus Pauling, nositeľ Nobelovej ceny za výskum, odporúčal na prevenciu rakoviny 3 000 miligramov denne a on sám konzumoval 18 000 miligramov denne. Albert Szent-Györgyi, ktorý ako jeden z prvých identifikoval vitamín C a dostal zaň Nobelovu cenu, konzumoval 1000 mg vitamínu C denne, v prípade choroby zvýšil dávku na vyše 8000 mg. Zaujímavosťou je, že obaja vedci sa dožili 93 rokov, takže je tu šanca, že s tým mal niečo spoločné aj vitamín C.

Vitamín C je veľmi citlivý na teplo a svetlo, preto sa pri vystavení vysokým teplotám alebo silnému svetlu ľahko rozkladá. Z tohto dôvodu sa odporúča jesť potraviny čerstvé, surové, alebo maximálne dusené. Nie náhodou sa hovorí, že varením sa znižuje obsah vitamínov v zelenine. Vitamín C nájdete vo vysokých množstvách v červenom a fialovom ovocí, zelenej listovej zelenine, citrusových plodoch a riasach. Medzi najbohatšie zdroje vitamínu C patrí acerola, šípky, chilli papričky, brusnice, petržlen, špenát, kel, kiwi, brokolica, ružičkový kel, citróny, papája, jahody a pomaranče. Čerstvo zakúpené ovocie a zeleninu s obsahom vitamínu C skladujte maximálne 3-4 dni bez krájania na mieste chránenom pred slnečným žiarením.

Jeho liečivé účinky

Vitamín C hrá aktívnu úlohu v mnohých metabolických procesoch a podieľa sa na biosyntéze aminokyselín, hormónov a kolagénu. Telo prirodzene obsahuje kyselinu askorbovú aj askorbát, ktoré sa líšia v závislosti od pH. Jeho oxidované formy, ako je kyselina dehydroaskorbová, sa vplyvom redukčných činidiel premieňajú späť na kyselinu askorbovú.

U zvierat pôsobí vitamín C ako kofaktor v mnohých enzymatických reakciách, ktoré sprostredkovávajú základné biologické funkcie, ako je hojenie rán a syntéza kolagénu. Hrá dôležitú úlohu v procesoch hydroxylácie prolínových a lyzínových aminokyselín, ktoré sú katalyzované enzýmami oxygenázy. Je životne dôležitý pre biosyntézu kolagénu, kde sa prolín premieňa na hydroxyprolín a lyzín na hydroxylyzín, katalyzovaný prítomným železom (a vitamín C udržiava redukovanú formu železa).

Je mimoriadne dôležitý pre naše zdravie a je známy najmä ako antioxidant. Vedci, ktorí získali Nobelovu cenu, Albert Szent-Györgyi a Linus Pauling používali tento vitamín skôr na prevenciu chorôb, najmä rakoviny. Aj keď zatiaľ neexistuje jednoznačný názor na jeho konkrétny zdraviu prospešný účinok, isté je, že výrazne prispieva k zastaveniu šírenia voľných radikálov a v dôsledku toho k posilneniu imunitného systému.

Správne fungujúci imunitný systém nás chráni pred patogénmi z vonkajšieho sveta, či už sú to baktérie, vírusy alebo plesne. Ochrana imunitného systému pomáha predchádzať rozvoju imunitných ochorení a spomaľuje ich progresiu, ako aj zmierňuje symptómy. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam môže prispieť k zníženiu rizika rakoviny.

Okrem toho môže byť vitamín C účinný pri prechladnutí a ochoreniach dýchacích ciest, pretože zmierňuje príznaky. Stimuláciou tvorby kolagénu urýchľuje hojenie rán a priaznivo pôsobí na stav ciev a srdca. Zabraňuje predčasnému starnutiu pokožky spôsobenému voľnými radikálmi, alergickými reakciami a znižuje riziko sivého zákalu a makulárnej degenerácie.

Z hladinu glukózy, ktorá je pri cukrovke rozhodujúca. Je tiež nevyhnutný pre syntézu norepinefrínu a karnitínu, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri regulácii nervového systému a prenose energie.

Vitamín C znižuje pálenie záhy, reflux, vracanie a nevoľnosť a celkovo napomáha tráveniu. Dá sa použiť aj v tehotenstve na liečbu nevoľnosti a podporuje vstrebávanie železa, preto sa odporúča aj pri chudokrvnosti. Nadmerný príjem vitamínu C však môže spôsobiť otravu, ktorej príznakmi môžu byť bolesť hlavy, hnačka a nevoľnosť.

Vitamín C má výborné detoxikačné účinky, znižuje absorpciu niektorých ťažkých kovov, napríklad kadmia, arzénu, olova alebo ortuti.

Čo hovorí veda?

V štúdii uskutočnenej na univerzite v Kansase bol na myšiach testovaný účinok vitamínu C na nádory. Jedna skupina myší dostávala chemoterapiu a druhá dostávala chemoterapiu plus extrémne vysoké dávky vitamínu C. V prípade vzoriek ošetrených vitamínom C sa nádor zmenšil viac ako u tých, ktorí dostávali iba chemoterapiu.

A ďalší experiment ukázal, že vysoké dávky vitamínu C dodávané priamo do krvného obehu zmierňujú príznaky kožných a respiračných alergií.

Použitie

Keďže vitamín C je nevyhnutný pre množstvo procesov, môže pomôcť pri liečbe množstva rôznych zdravotných problémov. Jednou z najzrejmejších výhod je posilnenie imunity, takže sa oplatí používať pri liečbe prechladnutia, dýchacích ťažkostí, vírusových alebo bakteriálnych infekcií. Môže byť účinný aj pri problémoch s trávením, takže ho možno použiť aj proti nevoľnosti, hnačke a zápche, aj keď na tie druhé existujú lepšie alternatívy. Je veľmi silný antioxidant, vďaka čomu zohráva dôležitú úlohu nielen pri zmierňovaní známok starnutia, ale aj pri prevencii rakoviny. Napomáha syntéze kolagénu, čím zmierňuje kĺbové problémy a reumatické ťažkosti. Hrá úlohu v prevencii makulárnej degenerácie a šedého zákalu, ale môže byť do určitej miery účinný aj proti problémom nervového systému, ako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba.

Literatúra

https://www.vox.com/2015/1/15/7547741/vitamin-c-myth-pauling

https://www.researchgate.net/publication/277975610_An_unpaved_journey_of_vitamin_C_in_cancer_treatment

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6136002/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6136002/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7607440/

Nutrients. 2017 Nov 3. Vitamin C and Immune Function. Carr AC, Maggini S.

Nutrients. 2017 Aug 12. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM.

Nutrients. 2017 Jun 27. Does Vitamin C Influence Neurodegenerative Diseases and Psychiatric Disorders?. Kocot J, Luchowska-Kocot D, Kiełczykowska M, Musik I, Kurzepa J.

Nutrients. 2017 Mar 29. Vitamin C and Infections. Hemilä H. J Nutr Sci Vitaminol. 2014. Vitamin C in the treatment and/or prevention of obesity. Garcia-Diaz DF, Lopez-Legarrea P, Quintero P, Martinez JA.

Medicine (Baltimore). 2020 Feb. Effects of vitamin C supplementation on essential hypertension: A systematic review and meta-analysis. Guan Y, Dai P, Wang H.

Integr Cancer Ther. 2014. Intravenous Vitamin C and Cancer: A Systematic Review. Fritz H, et al.

Cancer Res. 1979 Mar. Ascorbic acid and cancer: a review. Cameron E, Pauling L, Leibovitz B.

Vox – How Linus Pauling duped America into believing vitamin C cures colds – Megan Thielking – 27/02/2019

Stone, I. Vitamin C: The Healing Factor Against Disease. New York: Grosset and Dunlap, 1972.

Vitamin C- health professional fact sheet Office of Dietary Supplements, National Institutes of Health. 2016
Zhu C. et al., Higher iron bioavailability of a human-like collagen iron complex J Biomater Appl. 2017
Knekt P. et al., Antioxidant vitamins and coronary heart disease risk: a pooled analysis of 9 cohort Am J Clin Nutr. 2004
Forestiere F. et al., Consumptiom of fresh fruit rich in vitamin C and wheezing symptoms in children Thorax. 2000

https://www.ajol.info/index.php/ajfand/article/view/135968

Názov:
Vitamín C (Ascorbic acid)

Latinský názov:
Ascorbic acid

Obsah

Súvisiace produkty

  • Detox Vital je antioxidačný prípravok bohatý na vitamíny a minerálne látky. V záujme správneho fungovania imunitného systému a očistenia organizmu od ťažkých kovov obsahuje veľké množstvo základných, esenciálnych živín, aminokyselín, enzýmov a rastlinných zložiek.

    Detox Vital

     23.06

    Detox Vital je antioxidačný prípravok bohatý na vitamíny a minerálne látky. V záujme správneho fungovania imunitného systému a očistenia organizmu od ťažkých kovov obsahuje veľké množstvo základných, esenciálnych živín, aminokyselín, enzýmov a rastlinných zložiek.

  • Parasic Junior určený pre deti je 100% prírodný prípravok z byliniek. Obsahuje extrakty starostlivo vyberaných rastlinných účinných látok, ako je slamiha piesočná, sladké drievko, bazalka posvätná a pestrec mariánsky, ktoré môžu pomáhať pri odstraňovaní škodlivých parazitov z organizmu.

    Parasic Junior

     20.90

    Parasic Junior určený pre deti je 100% prírodný prípravok z byliniek. Obsahuje extrakty starostlivo vyberaných rastlinných účinných látok, ako je slamiha piesočná, sladké drievko, bazalka posvätná a pestrec mariánsky, ktoré môžu pomáhať pri odstraňovaní škodlivých parazitov z organizmu.

  • Swiss Detox Prime, ktorý obsahuje výlučne prírodné účinné látky, je rastlinný prípravok na ochranu pečene. Jeho zložky disponujú detoxikačnými a regeneračnými účinkami pre pečeňové bunky. Extrakt z pestreca mariánskeho, ktorý sa v prípravku ukrýva, poskytuje ochranu pred škodlivými účinkami voľných radikálov, cholín sa podieľa na niektorých procesoch obnovy buniek a vitamín C posilňuje imunitný systém.

    Swiss Detox Prime

     11.90

    Swiss Detox Prime, ktorý obsahuje výlučne prírodné účinné látky, je rastlinný prípravok na ochranu pečene. Jeho zložky disponujú detoxikačnými a regeneračnými účinkami pre pečeňové bunky. Extrakt z pestreca mariánskeho, ktorý sa v prípravku ukrýva, poskytuje ochranu pred škodlivými účinkami voľných radikálov, cholín sa podieľa na niektorých procesoch obnovy buniek a vitamín C posilňuje imunitný systém.

  • ToXiClean je 100% prírodný doplnok výživy s obsahom starostlivo vyberaných rastlinných účinných látok. Jeho zložky pomáhajú odstraňovať z organizmu najbežnejšie toxické ťažké kovy. Tým odľahčuje nielen pečeň, ale má priaznivé účinky aj na ostatné orgány.

    ToXiClean

     23.10

    ToXiClean je 100% prírodný doplnok výživy s obsahom starostlivo vyberaných rastlinných účinných látok. Jeho zložky pomáhajú odstraňovať z organizmu najbežnejšie toxické ťažké kovy. Tým odľahčuje nielen pečeň, ale má priaznivé účinky aj na ostatné orgány.