Čo hľadáte?
€ 0.00
€ 0.00
Jarabina vtáčia (Sorbus aucuparia) je druh pochádzajúci z Európy, ktorý je dnes rozšírený na celom svete. Z plodov rastliny sa zvyčajne vyrába džem a ľudová medicína ho s obľubou používa na liečbu širokej škály zdravotných ťažkostí.
Jarabina je bohatá na vitamíny E a C, triesloviny, karotenoidy, fenolové kyseliny, ako aj veľké množstvo železa, draslíka a horčíka. Obsah vitamínu C je trikrát vyšší ako v pomaranči. Obsahuje okrem iných flavonoidov kvercetín, izokvercetín a kempferol.
Vďaka týmto ingredienciám je jarabina superpotravinou, čo sa antioxidantov týka. V nej obsiahnuté fenolové kyseliny, antokyány a flavonoidy sú silné antioxidanty, ktoré sú pre telo veľkou pomocou pri prevencii rakoviny. Oxidačný stres spôsobuje nielen rakovinu, ale prispieva aj k starnutiu pokožky. Preto aj antioxidanty, na ktoré je jarabina mimoriadne bohatá, pomáhajú udržiavať mladistvú pokožku.
Jeho polyfenoly okrem prevencie rakoviny chránia aj pečeň pred oxidačným stresom, pôsobia protizápalovo, kyselina sorbová v nej obsiahnutá ničí baktérie a plesne. Obsah vitamínu C prispieva k správnej funkcii imunity a k zmierneniu príznakov osteoartrózy, keďže hrá dôležitú úlohu pri tvorbe kolagénu. Spolu s antioxidantmi a ďalšími protizápalovými zlúčeninami pomáha vitamín C proti ochoreniam dýchacích ciest, astme, kašľu, upokojuje dýchacie cesty a podporuje imunitný systém v boji s infekciami.
Priaznivo pôsobí na zdravie pokožky, omladzuje a napomáha hojeniu rán a poranení a chráni pokožku pred škodlivými účinkami UV žiarenia. Jeho vlastnosti pri hojení rán možno okrem iného pripísať antimikrobiálnym a antiseptickým účinkom.
Dobre vplýva na hladinu cholesterolu v tele, má aj prečisťujúci účinok krvi, pomáha telu spracovať kyselinu močovú.
Vďaka vláknine pomáha prekonávať zápchu a hnačku, proti ktorým sa často používa v tradičnej medicíne.
V experimente, ktorý uskutočnili ruskí vedci, sa skúmali antioxidačné účinky jarabiny na potkanoch. U hlodavcov bol umelo vyvolaný zápal pečene a potom boli liečené extraktom z jarabiny. V skupine liečenej jarabinou sa preukázalo zlepšenie pečeňových hodnôt, čo možno pripísať antioxidačným účinkom jarabinových zložiek.
Ďalšia štúdia napísaná poľskými výskumníkmi potvrdzuje pozitívny vplyv jarabiny na kardiovaskulárny systém. Bol testovaný vplyv účinných látok jarabiny na ľudskú krv. Na základe výsledkov výťažky z jarabiny brzdili tvorbu krvných zrazenín. Štúdia poznamenáva, že antitrombotický účinok nemožno pripísať konkrétne jednej zlúčenine, ale je skôr výsledkom súhry zlúčenín nachádzajúcich sa v jarabine.
Zložky jarabiny vtáčej umožňujú široké liečebné využitie a robia rastlinu mimoriadne perspektívnou pre liečivé prípravky budúcnosti. Tradične sa jarabina používa pre svoju vlákninu na liečbu hnačky a zápchy.
Okrem tráviacich ťažkostí je však mimoriadne užitočná aj v oblasti prevencie rakoviny, pretože je plná rôznych silných antioxidačných zlúčenín. Okrem toho, že tieto látky pomáhajú chrániť pred oxidačným stresom, chránia aj pečeň.
Vysoký obsah vitamínu C pomáha zmierňovať príznaky osteoartrózy, posilňuje imunitný systém a pomáha pri ťažkostiach horných dýchacích ciest, kašli a astme.
Jeho zložky udržujú pokožku mladú, napomáhajú hojeniu rán a poskytujú ochranu pred škodlivými účinkami UV žiarenia.
Znižuje hladinu cholesterolu a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, takže každý náchylný na srdcovo-cievne ochorenia by mal jeho konzumáciu zvážiť.
Je dôležité uvariť alebo zmraziť lesné plody jarabiny, pretože týmto spôsobom sa kyselina parasorbová, ktorá je škodlivá pre obličky, zmení na kyselinu sorbovú, ktorá je užitočná.
https://link.springer.com/article/10.1134/S1068162016070074
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8698768/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16390186/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7555345/#B7-antioxidants-09-00813
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7555345/
https://sk.wikipedia.org/wiki/Jarabina_vt%C3%A1%C4%8Dia
Názov:
Jarabina vtáčia – výťažok (Sorbus aucuparia)
Latinský názov:
Sorbus aucuparia
CleanInside je doplnok výživy obsahujúci 13 starostlivo vyberaných rastlinných vláknin. Je pripravený použitím výlučne prírodných zložiek. Konzumáciou 8 gramov denne poskytuje organizmu také množstvo pestrej potravinovej vlákniny, ktoré je potrebné pre zdravie tráviaceho systému.
CleanInside je doplnok výživy obsahujúci 13 starostlivo vyberaných rastlinných vláknin. Je pripravený použitím výlučne prírodných zložiek. Konzumáciou 8 gramov denne poskytuje organizmu také množstvo pestrej potravinovej vlákniny, ktoré je potrebné pre zdravie tráviaceho systému.
Vitamín U je jediný produkt svojho druhu.
Jeho účinok zaujme najmä ľudí s podráždenou sliznicou žalúdka, pri nadmernej produkcii žalúdočných kyselín a refluxe. Odporúča sa užívať osobám postihnutým žalúdočnými vredmi.