Lactobacillus helveticus

Lactobacillus helveticus je gram-pozitívna, anaeróbna baktéria, ktorá patrí do rodiny Lactobacillus. Prvýkrát ju izolovali a identifikovali vo Švajčiarsku, v oblasti Helvétov, odkiaľ aj jej názov, helveticus, pochádza. Táto baktéria je členom rodiny Lactobacillus, ktorá zahŕňa rôzne laktobacily známe svojimi probiotickými vlastnosťami a zdravotnými výhodami. Je úzko príbuzný s Lactobacillus acidophilus, ich DNA sa líši len o 1,6 %.

Jeho liečivé účinky

Produkuje zlúčeniny, ako sú kyselina mliečna, mastné kyseliny s krátkym reťazcom a enzýmy peptidázy. Tieto zlúčeniny majú mnoho pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Kyselina mliečna môže prispieť k rovnováhe tráviaceho systému, mastné kyseliny s krátkym reťazcom môžu poskytnúť energiu črevnej sliznici a enzýmy peptidázy môžu pomôcť rozložiť a absorbovať bielkoviny. Dobre štiepi bielkoviny a nie náhodou sa s obľubou používa pri príprave mliečnych výrobkov.

Lactobacillus helveticus má špecifickú vlastnosť v oblasti tvorby kyseliny mliečnej. Táto baktéria produkuje laktát, ktorý môže pomôcť udržať optimálne hodnoty pH v tráviacom systéme. Laktát môže pomôcť inhibovať rast škodlivých baktérií, a tým zlepšiť zdravie tráviaceho systému.

Pomáha proti viacerým patogénom, ktoré sú nebezpečné aj pre človeka. Chráni pred parazitom E coli a plesňovými infekciami a spolupracuje s inými baktériami žijúcimi v tele.

Čo hovorí veda?

Podľa kórejskej štúdie Lactobacillus helveticus znižuje príznaky reumatoidnej artritídy. Baktéria svojim účinkom na T bunky znižuje zápal. Presný mechanizmus účinku ešte nie je úplne objasnený, v každom prípade oblasť jeho použitia presahuje problémy tráviaceho systému.

Použitie

Používa sa ako probiotikum v mnohých produktoch, ako sú jogurty, probiotické nápoje a probiotické doplnky výživy. Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré priaznivo pôsobia na tráviaci systém a imunitný systém. Lactobacillus helveticus prispieva k zdravému fungovaniu tráviaceho systému, udržuje rovnováhu črevnej flóry a posilňuje imunitný systém. Používa sa pri príprave švajčiarskych a talianskych syrov, napr. Ementál, Gruyere, Grana Padano alebo Parmigiano Reggiano.

Zohráva úlohu pri liečbe mnohých chorôb. Baktéria môže byť užitočná pri intolerancii laktózy, zmierňuje jej príznaky, pretože štiepi mliečny cukor. Je vynikajúcou voľbou pri liečbe hnačky, zápchy a tráviacich problémov ale aj reumatoidnej artritídy.

Stručne povedané je to probiotická baktéria, ktorá môže poskytnúť ľudskému telu mnoho výhod. Prispieva k zdravému fungovaniu tráviaceho systému, podporuje imunitný systém a zmierňuje prejavy intolerancie laktózy. Lactobacillus helveticus produkuje zlúčeniny, ako je kyselina mliečna, mastné kyseliny s krátkym reťazcom a enzýmy peptidázy, ktoré  hrajú dôležitú úlohu pri udržiavaní nášho zdravia a  rovnováhy črevnej flóry.

Literatúra

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464615000067

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2012.00392/full

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2014.00338/full

Názov:
Lactobacillus helveticus

Latinský názov:
Lactobacillus helveticus

Obsah

Súvisiace produkty

  • Swiss Probiotix Max s komplexným zložením je probiotický prípravok, doplnok výživy. Obsahuje 15 druhov starostlivo vyberaných prospešných kmeňov a 25 miliardy živej flóry v každej kapsule, ktoré prispievajú k obnove rovnováhy črevnej flóry a k zdravému fungovaniu tráviaceho systému.

    Swiss Probiotix Max

     25.90

    Swiss Probiotix Max s komplexným zložením je probiotický prípravok, doplnok výživy. Obsahuje 15 druhov starostlivo vyberaných prospešných kmeňov a 25 miliardy živej flóry v každej kapsule, ktoré prispievajú k obnove rovnováhy črevnej flóry a k zdravému fungovaniu tráviaceho systému.