Typy mastných kyselín s krátkym reťazcom (SCFA)

Čo potrebujete vedieť o mastných kyselinách s krátkym reťazcom v potravinách?

Vaše telo produkuje mastné kyseliny s krátkym reťazcom v hrubom čreve ako výsledok spracovania vlákniny počas trávenia. Mastné kyseliny s krátkym reťazcom sú pre telo zdravé, pretože môžu znížiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Tiež zohrávajú dôležitú úlohu pri regulácii telesnej hmotnosti a citlivosti na inzulín.

Pochopenie mastných kyselín s krátkym reťazcom

Telo produkuje mnoho rôznych typov mastných kyselín s krátkym reťazcom. Tri bežné mastné kyseliny s krátkym reťazcom sa nazývajú propionát, acetát a butyrát. Môžu mať priaznivý vplyv na telo, pretože zmierňujú zápal. Mastné kyseliny s krátkym reťazcom (Short-chain mastné kyseliny, skrátene SCFA) obsahujú 1 až 6 atómov uhlíka. SCFA pochádzajúce z črevnej mikrobiálnej fermentácie nestráviteľnej potravy v ľudskom čreve sú kyselina octová, kyselina propiónová a kyselina maslová.

Ako fungujú mastné kyseliny s krátkym reťazcom?

Tenké a hrubé črevo má vrstvu buniek nazývanú črevný epitel. Keď jete viac vlákniny, vaše telo produkuje mastné kyseliny s krátkym reťazcom na aktiváciu týchto buniek.

Sú hlavným zdrojom energie pre kolonocyty (kolonocyty sú bunky výstelky hrubého čreva), preto sú kľúčové pre zdravie gastrointestinálneho traktu. Každý SCFA má rôzny stupeň rozpustnosti vo vode, čo ich odlišuje od mastných kyselín s dlhším reťazcom, ktoré sú nemiešateľné.

Ďalšie výhody:

  • Zabraňujú rastu nežiadúcich baktérií v črevách
  • Zvyšujú schopnosť tela absorbovať minerálne látky, ako je vápnik

Vláknina a mastné kyseliny s krátkym reťazcom

Rastlinná strava, vďaka obsahu vlákniny produkuje viac prospešných mastných kyselín s krátkym reťazcom ako živočíšna strava. Zdá sa, že celé zrná, ktoré zostali neporušené, skôr než rozomleté ​​na múku, vedú k vyššej produkcii mastných kyselín s krátkym reťazcom.

Telo tiež používa škrobové potraviny na výrobu mastných kyselín s krátkym reťazcom, vrátane:

  • Kukuričná krupica
  • Zemiak
  • Cestoviny
  • Hrach a šošovica

Črevné baktérie a mastné kyseliny s krátkym reťazcom

V tele žije veľa druhov mikroorganizmov. Niektoré sú pre vás prospešné a iné predstavujú riziko pre vaše zdravie. Zatiaľ čo sa baktérie usadzujú po celej koži a slizniciach, väčšinou sa koncentrujú v gastrointestinálnom trakte.‌

Hlavné výhody črevných baktérií sú:

  • Chránia vás pred baktériami
  • Regulujú metabolizmus, tvorbu hormónov a fungovanie imunitného systému
  • Komunikujú s centrálnym nervovým systémom
  • Ovplyvňovanie mozgových procesov

Črevné baktérie môžu pozitívne alebo negatívne ovplyvniť vaše zdravie. Dobré množstvo zdravých baktérií môže mať pozitívny vplyv na vaše zdravie.

Premnoženie zlých baktérií vás môže vystaviť väčšiemu riziku:

  • Depresia
  • Alzheimerova choroba
  • Parkinsonova choroba

Niektoré štúdie tiež ukázali, že existuje nerovnováha v črevnej mikroflóre ľudí s poruchou autistického spektra (ASD). Niektorí vedci navrhli, že mikrobiota môže ovplyvniť závažnosť ASD, hoci úloha SCFA pri ASD je v lekárskej vede kontroverzná a je potrebný ďalší výskum.

Mastné kyseliny s krátkym reťazcom hrajú rozmanitú fyziologickú úlohu vo fungovaní tela. Môžu ovplyvniť produkciu lipidov, energie a vitamínov. Môžu tiež ovplyvniť chuť do jedla a kardiometabolické zdravie. Môžu tiež ovplyvniť duševné zdravie a náladu. V experimentálnych modeloch sa ukázalo, že tri hlavné SCFA, acetát, propionát a butyrát, znižujú krvný tlak a prebiehajú klinické štúdie na určenie ich účinkov na pacientov s hypertenziou (známy aj ako vysoký krvný tlak). Butyrát je obzvlášť dôležitý pre zdravie hrubého čreva, pretože je primárnym zdrojom energie pre kolonocyty (epiteliálne bunky hrubého čreva). Pečeň môže využívať acetát ako energiu.

Stále viac výskumov naznačuje, že tieto mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ako je acetát, propionát a butyrát, prispievajú k rozvoju postbiotík.

Postbiotiká sú „vedľajšie produkty“ probiotík alebo zložky odvodené od probiotickej aktivity v čreve, ako je fermentácia. Keďže črevné mikróby alebo probiotiká konzumujú prebiotickú vlákninu, výsledkom tejto fermentácie alebo konzumácie je takzvané postbiotikum.

Mastné kyseliny s krátkym reťazcom a mozog

Zatiaľ čo lekári tomuto procesu úplne nerozumejú, črevo komunikuje s mozgom, aby kontrolovalo celkové fungovanie tela. Existuje spojenie medzi určitými poruchami mozgu a nerovnováhou črevnej mikroflóry. Nie je jasné, či nerovnováha prispieva k poruche mozgu alebo naopak.

Mastné kyseliny s krátkym reťazcom a tehotenstvo. Ak ste tehotná, zmeny vo vašej črevnej mikroflóre môžu ovplyvniť vývoj vášho plodu.

Čo potrebujete vedieť o vláknine

Vláknina sa považuje za komplexný sacharid. Keď prechádza tráviacim systémom, nerozkladá sa tak, ako iné živiny. Namiesto toho zväčšuje objem stolice, aby účinne prešla črevným traktom:.

Rozpustná vláknina. Pri trávení absorbuje rozpustná vláknina vlhkosť z tela, takže stolica ľahko prechádza telom.

Rozpustná vláknina sa nachádza v potravinách, ako sú:

  • Ovocie
  • Zelenina
  • Fazuľa, šošovica, hrach
  • Celé zrniečka
  • Ovos

Nerozpustná vláknina. Počas trávenia si nerozpustná vláknina zachováva svoj obsah nezmenený. Pomáhajú ďalšiemu „odpadu“ ľahšie prejsť vaším telom.

Príklady nerozpustnej vlákniny zahŕňajú:

  • Jedlá šupka na ovocí a zelenine
  • Semená
  • Niektoré druhy zeleniny
  • Kukuričná krupica
  • Niektoré druhy obilia
  • Hnedá ryža

Výživové odporúčania. Ak ste muž vo veku 50 rokov alebo mladší, potrebujete 38 gramov vlákniny denne. Ženy v rovnakom veku potrebujú 25 gramov denne. Muži nad 50 rokov potrebujú 30 gramov vlákniny denne, zatiaľ čo ženy v rovnakom veku potrebujú 21 gramov.

Ak vo svojej strave neprijímate dostatok vlákniny, možno budete v pokušení užívať vlákninové doplnky. Aj keď vám môžu pomôcť zvýšiť objem vašej stolice, neposkytujú rovnaké výhody ako prírodné zdroje vlákniny. Ak sa chcete uistiť, že vaše telo produkuje správne množstvo mastných kyselín s krátkym reťazcom, zamerajte sa na zaradenie väčšieho množstva ovocia a zeleniny do stravy.