arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube
Semienka anízu

Semienka anízu (Pimpinella anisum)

Aníz (Pimpinella anisum) je aj dnes obľúbenou bylinkou, ktorú poznáme napríklad ako jednu z tradičných ingrediencií perníkov. No nejde o žiadnu novinku – prvé zmienky o jeho liečivých účinkoch nájdeme už v staroegyptských záznamoch spred približne 2500 rokov. Táto liečivá rastlina, pôvodom zo Stredomoria, si získala obľubu aj u Rimanov, ktorí ju pridávali do koláčov. Po bohatých hostinách často siahali po aníze, aby si uľahčili trávenie. Nepríjemný zápach z úst trápil ľudí aj v dávnych časoch rovnako ako dnes. Keď ešte neexistovala žuvačka, žuvali semená anízu spolu s inými rastlinami, aby si osviežili dych.

Príprava anízového čaju

Semená anízu najskôr roztlčieme v mažiari a jednu čajovú lyžičku zalejeme 2–3 dl horúcej vody. Necháme lúhovať približne 15 minút, potom scedíme a čaj je pripravený na konzumáciu. Nápoj je možné dochutiť pomarančom alebo škoricou. Anízový čaj má povzbudzujúce účinky na chuť do jedla, preto sa odporúča piť ho skôr pred jedlom.

Pri dýchacích ťažkostiach sa odporúča vypiť jednu šálku ráno a jednu večer. Počas tehotenstva sa jeho konzumácia neodporúča, no v období dojčenia je vhodný, pretože podporuje tvorbu materského mlieka.

Aníz obsahuje minerálne látky ako mangán, vápnik, draslík, horčík, meď a železo. Semená sú bohaté na limonén a vitamín C – silný antioxidant. Vitamíny B6 a B2 vzájomne podporujú a zrýchľujú metabolizmus. Tiamín a niacín zasa chránia zdravie srdcovo-cievneho systému.​

Aníz má dezinfekčné účinky, takže okrem podpory detoxikácie je možné ho použiť aj proti bakteriálnym a plesňovým infekciám, napríklad kandide.

Používa sa aj pri ťažkostiach s dýchaním, pretože obsiahnutý anetol, terpineol a tymol tlmia kašeľ, uvoľňujú hlieny a pomáhajú pri prechladnutí, bolestiach hrdla, zápaloch a astme. K tomu prispieva aj vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém.

Aníz možno použiť aj na liečbu tráviacich ťažkostí, pretože zrýchľuje metabolizmus, uvoľňuje svalstvo a pomáha pri zápche. V dávnych dobách sa často používal aj proti nadúvaniu a plynatosti.

Okrem toho zlepšuje krvný obeh, zmierňuje bolesti hlavy, pôsobí ako afrodiziakum a môže pomôcť aj pri obnove menštruačného cyklu. Nielenže detoxikuje, ale pomáha tiež pri odstraňovaní črevných parazitov. Niet divu, že sa v stredoveku používal proti kliatbam a zlým duchom.

Dôležité upozornenie: Pri predávkovaní je aníz toxický a jeho konzumácia sa neodporúča deťom a tehotným ženám.

V štúdii tureckých vedcov sa skúmali antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti anízu. (1) Výsledky ukázali, že alkoholový extrakt z anízu bol účinný pri ničení 10 druhov baktérií a jeho vodný extrakt bol efektívny proti hubám, ako je Candida albicans.

Aníz sa používa najmä pri tráviacich ťažkostiach. Účinne pôsobí proti nadúvaniu, pretože znižuje tvorbu plynov. Zrýchľuje spracovanie tukov a sacharidov, uvoľňuje črevá a pomáha pri zápche.

Okrem tráviacich ťažkostí sa dá použiť aj na liečbu nádchy, kašľa, astmy, bakteriálnych infekcií či kandidy. Je to preto, že aníz nielenže posilňuje imunitný systém vďaka obsahu vitamínu C, ale má aj antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti.

Môže pomôcť aj pri bolestiach kĺbov, reume, bolestiach hlavy a pri menštruačných kŕčoch. Je tiež mimoriadne užitočný počas detoxikácie a odčervovania.