Pomarančová kôra (Citrus aurantium)

Jedným z najobľúbenejších a najrozšírenejších plodov je pomaranč (Citrus aurantium). Dnes je dostupný takmer všade po celý rok, no nebolo to tak vždy. V Európe sa rozšíril okolo 15. storočia, hoci bol prítomný aj predtým. Rastlina pôvodom z Číny sa prostredníctvom Španielov dostala do Ameriky, kde sa pestuje dodnes. Mnoho ľudí vie, že pomaranče sú zdravé – je to predsa ovocie – no menej presne vie, aké liečivé účinky majú.

Jeho liečivé účinky

Z minerálnych látok sa v pomarančoch vyskytujú vo významnom množstve draslík a vápnik a sú prítomné vitamíny A, B a C. Jeho hlavnými účinnými látkami sú antioxidanty,  flavonoidy, limonoidy, terpény, luteín, betakarotény a antokyány.

Vďaka vysokému obsahu vitamínu C dokáže zvýšiť obranyschopnosť imunitného systému a vitamín C pomáha zmierňovať prejavy reumatoidnej artritídy a artrózy. Okrem toho je výborným antioxidantom, ktorý väzbou voľných radikálov udržuje pokožku mladú a zabraňuje vzniku nádorov. Vitamín C pomáha aj pri vstrebávaní železa, ktoré je okrem iného dôležité pri tvorbe nových červených krviniek, takže krvotvorbu podporujú aj pomaranče, hoci len nepriamo.

Vysoký obsah vlákniny v pomarančoch pomáha detoxikovať črevá, odstraňuje nahromadené odpadové látky. Vláknina zmierňuje hladinu cholesterolu v krvi a je účinné prebiotikum, teda poskytuje potravu probiotickým baktériám žijúcim v črevách, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou nášho imunitného systému. Pomaranče sú dobrou voľbou aj pre tých, ktorí môžu bojovať so zápchou, keďže vláknina hrá zásadnú úlohu pri tvorbe stolice správnej konzistencie a vláknina tiež zmierňuje príznaky IBS (syndróm dráždivého čreva).

Pokiaľ ide o trávenie, vitamíny skupiny B v pomarančoch stimulujú trávenie a vytvárajú pocit hladu a terpény v pomarančovej kôre zabraňujú vzniku rakoviny hrubého čreva, konečníka a prsníka.

Konzumácia pomarančov je prospešná aj pre srdcovo-cievny systém, pretože draslík v ňom znižuje vysoký krvný tlak a hesperidín v jeho šupke dokáže znížiť krvný tlak a cholesterol. Konzumácia pomarančov napomáha tvorbe kolagénu a zachovaniu pružnosti cievnych stien, čo opäť nie je zanedbateľný faktor z hľadiska zdravia kardiovaskulárneho systému. Vápnik v ňom okrem toho, že posilňuje kosti a zuby, dobre pôsobí aj na srdcový sval.

Ďalšie látky nachádzajúce sa v pomarančoch pôsobia na rôznych miestach. Beta-kryptoxantín je napríklad účinný proti rakovine pľúc, zatiaľ čo luteín hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia očí a betakarotény sú protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové.

Tí, ktorí trpia žalúdočnými vredmi, by sa mali pokúsiť liečiť trochou pomarančového džúsu. Pomarančový džús dokáže zničiť baktérie Helicobacter pylori, ktoré sú zodpovedné za významné percento prípadov žalúdočných vredov.

Čo hovorí veda?

Francúzski vedci v štúdii skúmali účinok hesperidínu, nachádzajúceho sa v pomarančovej kôre. Počas experimentu dostali pacienti vo veku 50 až 65 rokov pomarančový džús a obyčajné kapsuly hesperidínu. Na základe výsledkov dokázal pomarančový džús znížiť krvný tlak účinnejšie ako obyčajné kapsuly hesperidínu. Na základe výsledkov experimentu sa tiež zistilo, že pomarančový džús mal naozaj dobrý vplyv na elasticitu stien ciev.

Použitie

Konzumácia pomarančov vďaka vysokému obsahu vitamínu C pomáha pri zmierňovaní príznakov reumatoidnej artritídy a osteoartrózy, čomu napomáha aj kolagénotvorný účinok, keďže kolagén je nevyhnutnou súčasťou zdravej chrupavky.

Chráni srdce a cieva, nakoľko znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol a podporuje krvný obeh zvýšením elasticity cievnych stien.

Vláknina v pomarančoch môže zmierniť príznaky IBS, odstrániť zápchu a detoxikovať telo vyplavovaním odpadových látok nahromadených v črevách. Pomarančový džús môže pomôcť aj pri žalúdočných vredoch, ak je za tým baktéria Helicobacter pylori.

Antioxidanty, flavonoidy a ďalšie zlúčeniny nachádzajúce sa v pomarančoch zohrávajú úlohu v prevencii rakoviny. Luteín v ňom sa stará o zdravie očí a pitie pomarančového džúsu chráni pred obličkovými kameňmi.

Literatúra

Fong CH, Hasegawa S, Herman Z, Ou P. Limonoid glucosides in commercial citrus juices. J Food Sci 1990;54:1505–6.

Galati EM, Monforte MT, Kirjavainen S, et al. Biological effects of hesperidin, a citrus flavonoid. (Note I): antiinflammatory and analgesic activity. Farmaco 1994 Nov;40(11):709-12. 1994. PMID:13070.

Aschoff JK, Kaufmann S, Kalkan O, Neidhart S, Carle R, Schweiggert RM (2015). „In Vitro Bioaccessibility of Carotenoids, Flavonoids, and Vitamin C from Differently Processed Oranges and Orange Juices [Citrus sinensis (L.) Osbeck]”. J Agric Food Chem. in press, Jan 8: 578–87.

Simon JA, Hudes ES, Perez-Perez GI. Relation of serum ascorbic acid to Helicobacter pylori serology in US adults: the Third National Health and Nutrition Examination Survey. J Am Coll Nutr. Aug;22(4):283-9. 2003. PMID:12897042.

Perez-Cacho PR, Rouseff RL (2008). „Fresh squeezed orange juice odor: a review”. Crit Rev Food Sci Nutr 48 (7): 681–95.

Charleux JL. Beta-carotene, vitamin C, and vitamin E: the protective micronutrients. Nutr Rev 1996;54:S109–14.

Kurowska EM, Manthey JA. Hypolipidemic effects and absorption of citrus polymethoxylated flavones in hamsters with diet-induced hypercholesterolemia. J Agric Food Chem. 2004 May 19;52(10):2879-86. 2004. PMID:15137829.

Kurowska EM, Hasegawa S, Manners GD. Regulation of apo B production in HepG2 cells by citrus limonoids. In: Berhow EM, Hasegawa S, Manners GD, eds. Citrus limonoids: functional chemicals in agriculture and foods. Washington, DC: American Chemical

Society, 2000:175–84. (ACS Symposium Series 758.)

Rapisarda P, Tomaino A, Lo Cascio R, et al. Antioxidant effectiveness as influenced by phenolic content of fresh orange juices. J Agric Food Chem 1999 Nov;47(11):4718-23. 1999. PMID:13080.

Sinclair, Walton B.; Bartholomew, E.T. and Raamsey, R. C. (1945). „Analysis of the organic acids of orange juice”. Plant Physiology 20 (1): 3–18.

https://www.healthline.com/nutrition/bitter-orange#compounds-nutrients

Názov:
Pomarančová kôra (Citrus aurantium)

Latinský názov:
Citrus aurantium

Obsah

Súvisiace produkty

  • Slim Tea je komplexný liečivý čaj, ktorý obsahuje také liečivé rastliny, ktoré sú známe svojimi detoxikačnými a prirodzenými upokojujúcimi účinkami, ako je rumanček kamilkový, šípka, zázvor, medovka lekárska a pestrec mariánsky. 12 druhov účinných rastlinných zložiek sme vyberali pre správne fungovanie nervového a črevného systému.

    Slim Tea

     13.90

    Slim Tea je komplexný liečivý čaj, ktorý obsahuje také liečivé rastliny, ktoré sú známe svojimi detoxikačnými a prirodzenými upokojujúcimi účinkami, ako je rumanček kamilkový, šípka, zázvor, medovka lekárska a pestrec mariánsky. 12 druhov účinných rastlinných zložiek sme vyberali pre správne fungovanie nervového a črevného systému.

  • Hepadone Protect je liečivá čajová zmes obsahujúca 100% prírodné liečivé bylinky na pečeň, ktoré ju chránia. Jeho zložky majú protizápalové, upokojujúce účinky a čistia krv. 9 druhov starostlivo vybraných rastlinných účinných látok navzájom posilňujúc svoje účinky priaznivo vplýva na pečeň a poskytuje ochranu.

    Hepadone Protect

     13.90

    Hepadone Protect je liečivá čajová zmes obsahujúca 100% prírodné liečivé bylinky na pečeň, ktoré ju chránia. Jeho zložky majú protizápalové, upokojujúce účinky a čistia krv. 9 druhov starostlivo vybraných rastlinných účinných látok navzájom posilňujúc svoje účinky priaznivo vplýva na pečeň a poskytuje ochranu.

Vitamín U so zľavou 20 %

Vitamín U je jediný produkt svojho druhu.

Jeho účinok zaujme najmä ľudí s podráždenou sliznicou žalúdka, pri nadmernej produkcii žalúdočných kyselín a refluxe. Odporúča sa užívať osobám postihnutým žalúdočnými vredmi.