Čo hľadáte?
€ 0.00
€ 0.00
Koreň čakanky je celosvetovo známy ako náhrada kávy, keďže svojou chuťou kávu viac-menej pripomína. Koreň sa používa na výrobu náhrady kávy, zatiaľ čo listy čakanky sa môžu konzumovať ako súčasť šalátov. Všetky sú zdravé a oplatí sa ich jesť.
Liečivé účinky čakanky (Cichorium intybus var. Foliosum) úzko súvisia s kvalitou, pomerom a interakciami v nej nachádzajúcich sa prospešných látok. Táto všestranná rastlina je bohatá na vitamíny, zinok, vápnik, draslík, horčík a železo. Mimoriadne vysoký je obsah vitamínov K a A, 114 % odporúčanej dennej dávky. Jednou z jej najdôležitejších „aktívnych látok“ je inulín. Inulín je prebiotická vláknina, ktorá poskytuje potravu pre prospešné baktérie, ktoré tvoria črevnú flóru. Podobný účinok má aj oligofruktóza, ktorá sa nachádza aj v inulíne. Konzumácia čakanky podporuje rast prospešných probiotických baktérií, zlepšuje trávenie a posilňuje imunitný systém.
Baktérie v črevnej flóre produkujú tráviace enzýmy, ktoré zlepšujú metabolizmus. Väčšina imunitných buniek v hrubom čreve sa nachádza v črevnej flóre. Čakanka poskytuje živiny prospešným baktériám a možno ju účinne použiť proti patogénnym baktériám.
Čakanka znižuje hladinu LDL cholesterolu, čím pomáha predchádzať vysokému krvnému tlaku a ateroskleróze. Celkovo podporuje kardiovaskulárne zdravie a pomáha predchádzať infarktu alebo mozgovej príhode.
Obsah inulínu v čakanke znižuje reflux a pálenie záhy a upravuje hladinu cholesterolu. Inulín podporuje rast prospešných baktérií, ktoré premieňajú sacharidy na cukor a zvyšuje citlivosť na inzulín, čím napomáha vstrebávaniu cukru. Prispieva k tomu aj obsah kyseliny chlorogenovej v čakanke. Účinne znižuje hladinu cukru v krvi, najmä u diabetikov.
Imunitný účinok čakanky podporujú aj rastlinné fenoly, ktoré obsahuje a ktoré majú antioxidačné vlastnosti. Čakanka má protirakovinový potenciál najmä pri liečbe rakoviny prsníka a hrubého čreva. Pomáha znižovať zápal a bolesť, obzvlášť účinný pri artritíde a iných zápalových a svalových bolestiach. Obsah vlákniny v čakanke prispieva k chudnutiu, pretože vytvára pocit sýtosti. Oligofruktóza znižuje hladinu hormónu ghrelínu regulujúceho hlad.
Inulín výrazne prispieva k zvýšeniu pohybov čriev a zníženiu zápchy. Okrem diuretického účinku odstraňuje aj toxíny nahromadené v pečeni a obličkách. Pôsobí upokojujúco, pomáha znižovať stres, úzkosť a nespavosť a zároveň podporuje duševnú sviežosť. Je dôležité poznamenať, že konzumácia čakanky je vo všeobecnosti bezpečná, ale neodporúča sa počas tehotenstva a dojčenia, ako aj v prípade žlčových kameňov. Môže spôsobiť alergické reakcie, najmä u tých, ktorí sú citliví na Jacobaea vulgaris (Starček obyčajný) alebo nechtík.
Štúdia vykonaná iránskymi výskumníkmi skúmala vplyv inulínu na cukrovku. Počas experimentu dostalo 49 diabetičiek buď maltodextrín (placebo) alebo inulín. Skupina, ktorá dostávala inulín, vykazovala výrazné zlepšenie glykemického indexu.
Iná štúdia skúmala jeho vplyv na zápchu. Aj tu dostávali pokusné osoby placebo alebo inulín a potom vedúci experimentu obe skupiny prehodili, takže tí, ktorí doteraz dostávali placebo, dostávali inulín a naopak. Výsledky ukázali, že inulín nielen zvýšil frekvenciu vyprázdňovania, ale ovplyvnil aj konzistenciu stolice, čím sa stala mäkšou a ľahšou na pohyb.
Okrem gastronomickej využiteľnosti možno čakanku využiť aj ako liečivú rastlinu. Vďaka obsahu vlákniny napomáha k udržaniu zdravia mnohými spôsobmi. Pomáha pri liečbe cukrovky a chráni kardiovaskulárny systém znižovaním hladiny cholesterolu. Pomáha tiež predchádzať rakovine hrubého čreva a liečiť každodenné problémy, ako je zápcha alebo hnačka. Pôsobí močopudne, pomáha pri detoxikácii a v boji proti bakteriálnym infekciám. Posilňuje imunitný systém zým, že slúži ako potrava pre probiotické baktérie v čreve. Pomáha aj pri chudnutí, keďže vláknina spôsobuje pocit plnosti, čo znižuje pocit hladu.
https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2404/2
https://dl.sciencesocieties.org/publications/cs/abstracts/43/5/1797
https://www.performancehealthcenter.com/the-connection-between-nutrition-mental-health-episode-2-anxiety/
http://jn.nutrition.org/content/129/7/1488S.short
http://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2474-11-156
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1038/oby.2005.117/full
http://idosi.org/abr/1%281-2%29/2.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3638225/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X19303686
Názov:
Koreň čakanky (Cichorium intybus var. Foliosum)
Latinský názov:
Cichorium intybus var. Foliosum
Hepadone Protect je liečivá čajová zmes obsahujúca 100% prírodné liečivé bylinky na pečeň, ktoré ju chránia. Jeho zložky majú protizápalové, upokojujúce účinky a čistia krv. 9 druhov starostlivo vybraných rastlinných účinných látok navzájom posilňujúc svoje účinky priaznivo vplýva na pečeň a poskytuje ochranu.
Hepadone Protect je liečivá čajová zmes obsahujúca 100% prírodné liečivé bylinky na pečeň, ktoré ju chránia. Jeho zložky majú protizápalové, upokojujúce účinky a čistia krv. 9 druhov starostlivo vybraných rastlinných účinných látok navzájom posilňujúc svoje účinky priaznivo vplýva na pečeň a poskytuje ochranu.
Vitamín U je jediný produkt svojho druhu.
Jeho účinok zaujme najmä ľudí s podráždenou sliznicou žalúdka, pri nadmernej produkcii žalúdočných kyselín a refluxe. Odporúča sa užívať osobám postihnutým žalúdočnými vredmi.