arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube
Lactobacillus rhamnosus

Lactobacillus rhamnosus

Lactobacillus rhamnosus je probiotická baktéria, ktorá môže poskytnúť mnoho zdravotných výhod. Prvýkrát bol identifikovaný v 80. rokoch minulého storočia a odvtedy si získal značnú pozornosť pre svoje probiotické vlastnosti. Táto baktéria sa prirodzene vyskytuje v ľudskom tráviacom systéme a v materskom mlieku.

Zohráva dôležitú úlohu pri podpore zdravia tráviaceho systému. Pomáha udržiavať rovnováhu črevnej flóry, brzdí rast škodlivých baktérií a podporuje zdravé fungovanie črevného systému. To môže pomôcť znížiť gastrointestinálne problémy, ako je hnačka, zápcha a príznaky syndrómu dráždivého čreva (IBS).

Je vysoko odolný voči kyslému prostrediu a žalúdočnej kyseline, čo mu umožňuje prežiť a kolonizovať črevný trakt. To je dôležitá vlastnosť pre probiotický účinok.

Medzi zlúčeniny produkované  touto baktériou patrí kyselina mliečna, peroxid vodíka a rôzne enzýmy. Kyselina mliečna znižuje pH čreva, čo vytvára nepriaznivé prostredie pre škodlivé baktérie. Peroxid vodíka, ktorý produkuje, má antibakteriálny účinok a pomáha predchádzať rastu patogénov. Okrem toho enzýmy L. rhamnosus podporujú trávenie a vstrebávanie živín v črevnom trakte.

Tieto produkované zlúčeniny môžu prispieť k zdraviu tráviaceho traktu, posilneniu imunitného systému a ochrane pred patogénmi. Okrem toho môže táto probiotická baktéria pomôcť znížiť zápal v čreve, čo môže byť obzvlášť prospešné pri zápalových gastrointestinálnych ochoreniach, ako je kolitída.

Čínski vedci skúmali vplyv rôznych druhov Lactobacillus rhamnosus na myšiach, u ktorých umelo vyvolali zápchu. (1) Na základe výsledkov sa ukázalo, že Lactobacillus rhamnosus dokáže zmierniť zápchu. Zaujímavé však je, že neúčinkuje celkom ako iné probiotické baktérie. Mnohé z nich ovplyvňujú trávenie pomocou mastných kyselín s krátkym reťazcom, zatiaľ čo Lactobacillus rhamnosus nie. Táto baktéria pôsobí skôr prostredníctvom neurotransmiterov a iných bioaktívnych látok. Podľa vedcov sa preto pre spoľahlivejší účinok oplatí konzumovať niekoľko rôznych druhov probiotických baktérií súčasne.

Štúdie o účinkoch Lactobacillus rhamnosus na zdravie vagíny žien

1. Potenciál vaginálnej mikroflóry a derivátov Lactobacillus na udržanie vaginálneho zdravia: Tento prehľad zdôrazňuje priaznivé účinky laktobacilov, vrátane Lactobacillus rhamnosus, pri prevencii vaginálnych infekcií a obnove vaginálnej mikroekológie. (2)

2. Probiotické druhy Lactobacillus rhamnosus: Aspekty súvisiace s reprodukčným zdravím žien a zdravím potomstva: Táto štúdia opisuje pozitívne účinky Lactobacillus rhamnosus na reprodukčné zdravie žien, vrátane udržiavania rovnováhy vaginálnej flóry a znižovania rizika infekcií. (3)

3. Úloha probiotík vo vaginálnom zdraví: Metaanalýza zistila, že podávanie probiotík, vrátane Lactobacillus rhamnosus, znižuje mieru recidívy vaginitídy a zlepšuje mieru vyliečenia. (4)

Tieto štúdie poskytujú cenné poznatky o podporných účinkoch Lactobacillus rhamnosus na vaginálne zdravie.

Použitie Lactobacillus rhamnosus zahŕňa posilnenie imunitného systému a prevenciu infekcií. Výskum naznačuje, že táto baktéria dokáže stimulovať imunitnú odpoveď a zvýšiť odolnosť organizmu voči rôznym infekciám. Okrem toho je Lactobacillus rhamnosus užitočný pri liečbe kolitídy, iinfekcií močových ciest, alergiách, ako aj pri udržiavaní ženského vaginálneho zdravia. Pomáha tiež zmierniť zápchu, hnačku a IBS.

Stručne povedané, Lactobacillus rhamnosus je probiotická baktéria, ktorá môže poskytnúť mnoho zdravotných výhod. Môže pomôcť udržať zdravie tráviaceho systému, posilniť imunitný systém a liečiť rôzne choroby. Produkované zlúčeniny a enzýmy prispievajú k udržaniu rovnováhy črevnej flóry, inhibujú rast škodlivých baktérií a podporujú vstrebávanie živín. Ďalšie výskumy a štúdie Lactobacillus rhamnosus stále prebiehajú, no už teraz vykazujú sľubné výsledky v podpore ľudského zdravia.

  1. https://www.frontiersin.org/journals/cellular-and-infection-microbiology/articles/10.3389/fcimb.2020.00423/full
  2. https://link.springer.com/article/10.1186/s12934-020-01464-4
  3. https://link.springer.com/article/10.1007/s10815-024-03230-6
  4. https://www.frontiersin.org/journals/cellular-and-infection-microbiology/articles/10.3389/fcimb.2022.963868/full