Hnačka po konzumácii mliečnych jedál

Vážená pani doktorka!

Po konzumácii mliečnych jedál, najmä prívarkov mávam hnačku. Napr. jeden deň si dám napoludnie šošovicovú polievku, Hnačka vzniká po konzumácii mliečnych výrobkov, najmä zeleniny, napr. Šošovicovú polievku jem na poludnie, a večer alebo na druhý deň ráno mám hnačku. Čo to môže spôsobovať? Čítala som o citlivosti na laktózu a aj to, že hnačku môže spôsobiť aj stres. Niekedy mám tendenciu k tomu, aby som sa stresovala, ale nevšimla som si, že by práve to malo vplyv na stolicu.  Vopred ďakujem za odpoveď a pomoc!

Odpoveď

Dr. Sára Tóthová

2022. 17. februára
(interná lekárka)

Dobrý deň prajem

Príznaky typickej intolerancie laktózy sa zvyknú objaviť už v skoršom veku, ale môžu sa vyskytnúť aj individuálne odlišné reakcie. Ak Vaše sťažnosti poukazujú na jasnú súvislosť s konzumáciou mliečnych jedál, môžete mať podozrenie aj na intoleranciu laktózy alebo alergiu na mlieko.
Odporúčam vám urobiť si „samotest“: týždeň sa vedome vyhýbať konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov a laktózy a sledovať svoje príznaky. Ak sa ťažkosti neprejavia, tak za tým môže byť aj intolerancia laktózy alebo alergia na mlieko.
Alergický test, známy ako nutričný panel, je možné vykonať na zistenie potravinových alergénov, ako aj vodíkový exhalačný test, ktorý môže pomôcť pri stanovení diagnózy.
Odporúčam nahlásiť problém svojmu rodinnému lekárovi, ktorý v prípade potreby objedná ďalšie vyšetrenia resp Vás môže odporučiť na gastroenterologické vyšetrenie.

Prajem veľa zdravia!

S pozdravom,
MUDr. Sára Rebeka Tóthová

 

Vitamín U so zľavou 20 %

Vitamín U je jediný produkt svojho druhu.

Jeho účinok zaujme najmä ľudí s podráždenou sliznicou žalúdka, pri nadmernej produkcii žalúdočných kyselín a refluxe. Odporúča sa užívať osobám postihnutým žalúdočnými vredmi.