Extrakt zo stévie – Stevia Rebaudiana Bertoni

Stévia (Stevia Rebaudiana Bertoni) je mimoriadne obľúbená rastlina s množstvom priaznivých účinkov na zdravie. Stévia je prírodné sladidlo, ktoré sa používa stáročiami v Južnej Amerike a Ázii. Je známe svojím extrémnym sladením, pričom je až 250-300 krát sladšie ako cukor. Okrem svojho sladivého účinku má stévia množstvo zdravotných výhod. Obsahuje malé množstvo kalórií a prakticky žiadne sacharidy, čo ju robí ideálnou voľbou pre diabetikov a ľudí na nízkosacharidovej diéte.

Stévia je bohatá na antioxidanty, flavonoidy a fenolické zlúčeniny, ktoré majú protizápalové a ochranné účinky proti rakovine. Môže pomôcť znížiť krvný tlak a chrániť srdcovocievný systém, čo môže redukovať riziko infarktu a mozgových príhod. Nemá vplyv na hladinu cukru v krvi a môže byť nápomocná pri regulácii inzulínu. Stévia neobsahuje fermentovateľné sacharidy, čo ju robí bezpečnou pre zuby a môže pomôcť predchádzať zubnému kazu.

Obsahuje kaempferol, ktorý môže znížiť riziko vzniku rakoviny pankreasu. Stévia má močopudné účinky, ktoré podporujú vylučovanie toxínov z tela. Okrem toho má antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, čo môže pomôcť pri liečbe infekcií. Protizápalové účinky stévie môžu tiež podporiť imunitný systém a urýchliť hojenie rán.

 

Liečivé účinky

Zo skupiny minerálnych látok sa v stévii vo významnejšom množstve nachádzajú zinok, fosfor, horčík, železo a kobalt. Okrem toho obsahuje aj vitamíny A, C, E a skupinu vitamínov B, ako aj beta-karotén, pektín, nikotínovú kyselinu a cenné aminokyseliny. Vysoký obsah vlákniny prispieva k formovaniu zdravej stolice a regulácii črevnej peristaltiky, zatiaľ čo prítomné železo podporuje krvotvorbu. Stévia pomáha znižovať krvný tlak a vďaka obsahu kaempferolu znižuje riziko vzniku rakoviny pankreasu. Kaempferol, podobne ako vitamín E, je vynikajúci antioxidant, ktorý chráni pred negatívnymi účinkami oxidačného stresu.

Stévia je vhodná aj pre diabetikov, keďže nemá vplyv na hladinu inzulínu.

Má močopudné účinky, čím podporuje vylučovanie toxínov z tela, pričom k tomu prispieva aj obsah pektínu. Okrem diuretického účinku disponuje aj antibakteriálnymi, antivírusovými a protiplesňovými vlastnosťami, vďaka ktorým môže pomôcť v boji proti chorobám spôsobeným patogénnymi baktériami, ako je napríklad Escherichia coli (E. coli) či zápal hrubého čreva (ulcerózna kolitída). Dezinfekčné účinky stévie prospievajú aj pokožke, urýchľujúc hojenie rán. Má protizápalové účinky, posilňuje imunitný systém a pomáha predchádzať zubnému kazu.

Ochrana pred zubným kazom nie je len dôsledkom toho, že konzumácia stévie môže obmedziť príjem cukru, ktorý je škodlivý pre zuby. Stévia totiž dokáže priamo eliminovať baktériu Streptococcus mutans, ktorá poškodzuje zuby a ďasná.

 

Čo hovorí veda?

Švédska štúdia skúmala vplyv extraktu zo stévie na zdravie zubov. (1) Výskum preukázal, že stévia brzdí množenie baktérie Streptococcus mutans a pomáha obnoviť optimálnu hodnotu pH v ústnej dutine. Iná štúdia, “Vplyv listov stévie (Stevia rebaudiana Bertoni) na cukrovku“, sa zaoberá antidiabetickými účinkami stévie a potvrdzuje jej schopnosť znížiť hladinu cukru v krvi. (2) Štúdia “Stévia (Stevia rebaudiana) ako bio-sladidlo” skúmala potenciál stévie ako prírodného sladidla a jej zdravotné benefity, čo môže byť dôležitým faktorom pri výbere alternatívnych sladidiel. (3)

 

Použitie

Stévia je vynikajúcou surovinou pre všetky jedlá a nápoje, v ktorých chceme znížiť alebo úplne eliminovať obsah cukru a kalórií. Sladí, ale neprispieva k priberaniu a neovplyvňuje hladinu inzulínu, vďaka čomu je ideálnou voľbou pre diabetikov a ľudí držiacich diétu.

Podporuje imunitný systém a vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam sa môže používať pri vírusových a plesňových infekciách, napríklad pri Candida albicans. Stévia pomáha chrániť zdravie zubov a ďasien tým, že ničí baktériu Streptococcus mutans.

detoxikačné účinky – jednak vďaka obsahu vlákniny, jednak vďaka močopudnému efektu, ktorý podporuje vylučovanie toxínov z tela. Pomáha proti zápche a priaznivo ovplyvňuje hojenie rán na pokožke.

 

Vedecké zdroje:
1. https://karger.com/cre/article-abstract/48/1/19/86078/An-in-vitro-and-in-vivo-Comparison-of-the-Effect
2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.2904
3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09637480903193049

Názov:
Extrakt zo stévie – Stevia Rebaudiana Bertoni

Latinský názov:
Stevia Rebaudiana Bertoni

Obsah