arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube
Oxid horečnatý

Oxid horečnatý

Oxid horečnatý (MgO) je anorganická zlúčenina horčíka a kyslíka, ktorá sa zvyčajne vyskytuje vo forme bieleho prášku. Je silne hygroskopický, preto sa musí skladovať v suchu; pri kontakte s vodou prechádza na hydroxid horečnatý Mg(OH)₂. V liekovej forme sa používa najmä ako antacidum na viazanie žalúdočnej kyseliny, na doplnenie horčíka a krátkodobo aj ako osmotické preháňadlo.

Viaceré práce skúmali vplyv oxidu horečnatého na voľné radikály a jeho antioxidačné vlastnosti. (1) Štúdia publikovaná v Acta Biologica Szegediensis hodnotila tvorbu a zachytávanie voľných radikálov v rôznych kovových komplexoch, vrátane zlúčenín horčíka. Novšia experimentálna práca ukázala, že nanočastice oxidu horečnatého pripravené „zelenou“ syntézou pomocou vodného extraktu kôry Moringa oleifera vykazovali výraznú antioxidačnú aj antibakteriálnu aktivitu proti viacerým kmeňom baktérií.

Tieto výsledky podporujú, že oxid horečnatý môže prispievať k ochrane buniek pred oxidačným stresom, najmä vo forme nanočastíc. (2) Oxid horečnatý mal výrazne silnejší antioxidačný účinok než polyfenolmi bohatý rastlinný extrakt z Moringa oleifera, (3) pričom sa svojou účinnosťou približoval vitamínu C.

Oxid horečnatý sa v medicíne používa najmä ako antacidum na úľavu pri pálení záhy a prekyslení žalúdka, ako krátkodobé preháňadlo pri zápche a ako doplnok výživy na doplnenie horčíka. Vo výživových doplnkoch pomáha znižovať únavu a vyčerpanie, podporuje činnosť nervovej sústavy, svalov a udržiavanie zdravých kostí a zubov.

  1. https://abs.bibl.u-szeged.hu/index.php/abs/article/view/2355
  2. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3836615
  3. https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/moringa-oleifera