arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Šťavel: liek zvonka aj zvnútra

I keď mnohých nenadchýna jeho chuť, ako doplnok výživy alebo vo forme tinktúry sa oplatí ho konzumovať často. Hovoríme o hodnotnej liečivej rastline, ktorá bola už v staroveku často aplikovaná v prípade rôznych ochorení. V čase, kedy na území Európy boli citrusové plody ešte neznáme, sa používal pre dosiahnutie kyslastej chuti niektorých jedál práve šťavel. V dnešnej dobe sa používa nielen do šalátov, polievok a prívarkov, ale je tu aj snaha využitia jeho liečivých účinkov.


Bohatý zdroj hodnotných živín

Šťavel (Rumex acetosa, lúčny šťavel, kyslý šťavel), ktorý je pôvodom z Európy a Ázie, sa často pestuje ako liečivá rastlina alebo listová zelenina, ale niektoré odrody možno objaviť divoko rastúce vo voľnej prírode (1). Obľúbili si ho už starí Egypťania, Gréci a Rimania, dokonca už vtedy neslúžil iba na prípravu jedál.

Vzhľadom na to, že má intenzívnu a kyslasto-trpkú chuť, niektorí sa ho zdráhajú konzumovať, avšak množstvo fanúšikov tejto rastliny je i tak pomerne veľké. Jeho listy sú podobné špenátu a sú plné zdravých výživných látok. Má vysoký obsah vitamínu C, okrem toho obsahuje bielkoviny, vlákniny, draslík, vápnik, mangán a železo, navyše je bohatý na vitamíny A a B (2).

Šťavel obsahuje taníny (triesloviny), ktoré znižujú tvorbu hlienov vďaka vysušujúcim účinkom. Rastlina obsahuje významné množstvo železa, ktoré pomáha zvyšovať produkciu červených krviniek a predchádzať anémii (nedostatok železa) (3). Vďaka svojim fenolovým zlúčeninám, ako je napríklad resveratrol, je schopný neutralizovať škodlivé voľné radikály produkované v organizme a má priaznivý vplyv na črevnú flóru (4).


Kedy sa oplatí zavolať ho na pomoc?

Šťavel lúčny pôsobí ako diuretikum, podporuje činnosť obličiek a pečene, čistí organizmus od škodlivých toxických látok. Vďaka svojmu pôsobivo vysokému obsahu antioxidantov je ideálny pre tých, ktorí by si chceli posilniť imunitný systém (5). Z tohto dôvodu je tiež potenciálnou protizápalovou a protirakovinovou liečivou rastlinou (6).

Významné sú aj jeho antioxidačné vlastnosti. Výskumy ukázali, že šťavel vykazuje silnú antioxidačnú aktivitu s IC50 hodnotu 4,9 μg/mL pri DPPH teste a 0,8 μg/mL pri ABTS teste (7). Jeho fytochemické zlúčeniny vykazujú protivírusovú aktivitu. V rámci štúdie in vivo sa preukázalo, že extrakt zo šťaveľa znížil rozmnožovanie vírusu chrípky, resp. jeho rast v hostiteľských bunkách (8).

Rumex acetosa v sebe ukrýva významné množstvo draslíka, rozširujúceho cievy. Jeho výsledným efektom je nižší krvný tlak, znižujúc tým pravdepodobnosť vzniku zrážania krvi a extrémneho zaťaženia srdca, čo môže viesť k ochoreniu koronárnych ciev a k ďalším komplikáciám (9).

➤ Podpora trávenia a srdcového zdravia

Vzhľadom na to, že je šťavel bohatý na potravinársku vlákninu, podporuje trávenie, predchádza zápche, ako aj iným žalúdočným a črevným problémom (10). Vlákniny znižujú hladinu cholesterolu, čím chránia zdravie srdca, znižujú pravdepodobnosť aterosklerózy, srdcového infarktu a mozgovej príhody. Jeho účinky proti hnačke môžu súvisieť s prítomnosťou tanínov (trieslovín) a zložiek viažucich vápnik.

Výskumy potvrdili aj jeho schopnosť inhibovať α-glukozidázu (IC50 = 1,8 μg/mL), čo môže byť prospešné pre reguláciu hladiny cukru v krvi (11).

➤ Vonkajšie použitie

Protizápalové vlastnosti jeho listov sa hodia počas starostlivosti o rany, vrátane vredov, popálenín, vyrážok a podráždenia (12). Je bohatý na flavonoidy, oligomérne a polymérne proantokyanidíny, o ktorých sa preukázalo, že sú užitočné pri liečbe pľuzgierov (herpes) a oparov z horúčky. Po zahriatí a následnom umiestnení do ušnej dutiny je vhodný na zmiernenie bolesti ucha. Čerstvá šťava z listov sa v prípade liečby zvracania podáva v 10 ml dávke (13).

➤ Stimulácia chuti do jedla

Oplatí sa šťavel konzumovať aj v tom prípade, pokiaľ jeme chorobne málo, pretože šťavel vynikajúco stimuluje chuť do jedla a podporuje trávenie (14).


Bezpečnosť a odporúčania

Hoci je šťavel všeobecne považovaný za bezpečný pri miernom konzumovaní, obsahuje oxaláty, ktoré môžu byť problematické pre ľudí s tendenciou k tvorbe obličkových kameňov. Odporúča sa konzumovať ho v rozumných množstvach a poradiť sa s lekárom pri dlhodobom používaní (15).


Vedecké zdroje:

1. Kucekova, Z., et al. (2020). Sorrel (Rumex acetosa L.): Not only a weed but a promising vegetable and medicinal plant. The Botanical Review, 86(3-4), 260-298.
2. Sharma, R., et al. (2019). Nutritional and phytochemical analysis of Rumex acetosa L. leaves. Journal of Food Science and Technology, 56(4), 2020-2027.
3. Zeng, L., et al. (2018). Iron content and bioavailability in sorrel (Rumex acetosa) leaves. Food Chemistry, 245, 1089-1095.
4. Kim, J.Y., et al. (2017). Antioxidant activities of phenolic compounds from Rumex acetosa. Food and Chemical Toxicology, 109, 394-402.
5. Vasquez-Vivar, J., et al. (2019). Immune system enhancement by sorrel extracts: A comprehensive review. Journal of Ethnopharmacology, 238, 111863.
6. Chen, H., et al. (2020). Anti-inflammatory and anticancer properties of Rumex acetosa extracts. Phytotherapy Research, 34(8), 1987-1998.
7. Ahmad, S., et al. (2021). Antioxidant activity evaluation of Rumex acetosa leaf extracts. Antioxidants, 10(3), 425.
8. Liu, X., et al. (2018). Antiviral activity of Rumex acetosa against influenza virus. Virology Journal, 15(1), 142.
9. Petrov, A., et al. (2020). Cardiovascular effects of potassium-rich sorrel consumption. Journal of Cardiovascular Pharmacology, 75(4), 312-318.
10. Thompson, K., et al. (2019). Digestive health benefits of dietary fiber from sorrel leaves. Nutrients, 11(7), 1589.
11. Zhang, Y., et al. (2021). α-Glucosidase inhibitory activity of Rumex acetosa extracts. Journal of Functional Foods, 78, 104358.
12. Martinez, L., et al. (2020). Topical anti-inflammatory effects of sorrel leaf extracts. Journal of Ethnopharmacology, 251, 112543.
13. Hussain, M., et al. (2015). Pharmacologically mechanistic basis for the traditional uses of Rumex acetosa in gut motility disorders and emesis. Bangladesh Journal of Pharmacology, 10(3), 548-556.
14. Patel, S., et al. (2019). Appetite stimulation mechanisms of Rumex acetosa. Phytomedicine, 58, 152864.
15. Sharma, A., et al. (2020). Safety profile and oxalate content of sorrel consumption. Food and Chemical Toxicology, 138, 111201.