arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Stravovanie počas horúčav – Objavte osvedčené tipy pre letné dni

Strava počas horúčav totiž zohráva dôležitú úlohu pri regulácii telesnej teploty, aj keď to na prvý pohľad nemusí byť zjavné. (1)


Stravovanie počas horúčav – ale ako?

hypotalamus – reguluje aj chuť do jedla. Pri vysokých teplotách sa však sústredí najmä na udržiavanie teploty tela, čo ide na úkor pocitu hladu – jednoducho nie sme takí hladní. Výhodou zníženého apetítu je, že počas horúčav je diétovanie oveľa jednoduchšie, takže ak sa niekto rozhodne začať s chudnutím, leto je na to ideálnym obdobím.

Aké jedlá sa oplatí jesť a čomu sa radšej vyhnúť?

hydratácia. (2) Tá totiž nie je len spôsobom, ako znížiť pocit tepla, ale je životne dôležitá – najmä počas leta. V horúcom počasí sa odporúča vypiť približne 3 litre vody denne, no toto množstvo sa môže líšiť, napríklad ak niekto pracuje fyzicky vonku. V takom prípade je potrebné prijímať ešte viac tekutín, pretože potením sa z tela stráca veľké množstvo vody.

letného jedálnička by sme teda mali dbať aj na to, aby obsahoval potraviny bohaté na vodu. Niektoré druhy ovocia a zeleniny, ako napríklad uhorka či melón, obsahujú viac než 90% vody, a preto sú v lete veľmi odporúčané.

bobuľové ovocie – tie sú nielen bohaté na vodu, ale aj na vitamíny a minerály. Konzumácia zeleniny a šalátov je rovnako vhodná.

domáca limonáda, ktorú možno ochutiť ovocím alebo kombinovať aj s čajom.


Páli ako čili? To je len dobre!

kapsaicín obsiahnutá v čili spôsobí, že mozog si myslí, že telo je horúcejšie, než v skutočnosti je. Výsledkom je zvýšené potenie, ktoré síce na začiatku ešte zvyšuje pocit tepla, no v dlhodobom horizonte prispieva k ochladzovaniu organizmu – čo je konečný cieľ potenia.


Zmrzlina, nanuk a poriadne studené pivo…

dočasné riešenie. A ako vo viacerých oblastiach života, aj tu platí, že rýchle a povrchné riešenia často zhoršujú situáciu.

zahrievať, aby sa dostalo späť do rovnováhy – čo je v horúčavách presný opak toho, čo chceme.

príjem tekutín v kombinácii s vhodnou stravou.

trávení pomerne veľa tepla, a preto by sme ich mali obmedziť. Aj tak ich v horúčavách vďaka menšiemu apetítu často ani nemáme chuť jesť. Dôležité je tiež venovať pozornosť porciám – menšie porcie sú šetrnejšie k tráviacemu systému.

kofeínu – tie majú totiž diuretický účinok (podporujú močenie). Potením strácame veľa vody, a ak k tomu pridáme aj zvýšené močenie, hrozí dehydratácia. Po káve je teda vhodné doplniť stratenú tekutinu vodou.

Ani pivo, ani ľadová káva, ba ani zmrzlina?!!!

Vedecké zdroje:
1. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-eat-heatwave
2. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4207053/