Vitamín U – Ak ste o ňom ešte nepočuli

Vitamín U je látka, ktorá sa spája predovšetkým s ochranou sliznice žalúdka a podporou tráviaceho systému, hoci jeho účinky môžu byť ešte širšie. Pokiaľ ide o vitamíny, najpopulárnejšie sú predovšetkým vitamíny A, B, C a D. Mnohí by si ešte vedeli spomenúť aj na ďalšie písmená abecedy, napríklad vitamín K alebo E, no tie sa už spomínajú oveľa zriedkavejšie, nehovoriac o tom, že ich úloha nie je všeobecne známa. Existuje však jeden vitamín, ktorý sa podľa abecedy nachádza takmer na úplnom konci a o ktorom sa vie len veľmi málo. Je to vitamín U. Jeho neznámosť možno do istej miery ospravedlniť tým, že v skutočnosti nejde o pravý vitamín, takže ho nemožno úplne presne zaradiť medzi tie klasicky známe. To však nijako neznižuje jeho význam či účinnosť – práve naopak, rozhodne stojí za to bližšie sa s ním zoznámiť.


Objavenie vitamínu U

Vitamín U, známy aj ako S-metylmetionín, je enzým nachádzajúci sa v kapuste a inej hlúbovitej zelenine (krížokveté rastliny). V najvyššej koncentrácii sa vyskytuje v kapustovej šťave. Objavil ho v 50. rokoch 20. storočia Dr. Garnett Cheney, výskumník zo Stanfordovej univerzity, počas experimentov zameraných na liečbu žalúdočných vredov. Podľa výsledkov výskumov sa vredy u pacientov, ktorí dostávali kapustovú šťavu, hojili štyrikrát rýchlejšie než u tých, ktorí užívali v tom čase bežné lieky. Bolesť pacientov sa takisto rýchlo zmiernila. Preto môže byť tento enzým – a zelenina, ktorá obsahuje vitamín U – veľmi užitočný pre každého, kto trpí žalúdočnými vredmi a potrebuje podpornú diétu na žalúdočné vredy na ich uzdravenie.

Názov „U“ pochádza z anglického slova ulcer (vred), teda s miernou nadsádzkou by sa dalo povedať, že ide o „vredový vitamín“, keďže bol objavený práve v súvislosti s liečbou vredov. Napriek svojmu menu však nepomáha len pri ich liečbe.


Na čo je ešte dobrý vitamín U?

Účinky vitamínu U na pečeň sa skúmali v experimentoch na hlodavcoch. (1) Pečeň potkanov bola poškodená určitým liekom, po čom jednej skupine zvierat podali vitamín U. U tejto skupiny sa pozorovalo zlepšenie stavu pečene, čo sa pravdepodobne pripisuje schopnosti vitamínu U pôsobiť proti oxidačnému stresu.

Podobné pokusy na potkanoch naznačujú, že vitamín U môže mať priaznivý vplyv aj pri poškodení obličiek, ako aj pri poškodení pľúcneho tkaniva spôsobenom epilepsiou. Hoci klinické štúdie na ľuďoch zatiaľ chýbajú, doterajšie výsledky sú sľubné.

Ďalšou oblasťou, kde môže byť vitamín U užitočný, je hojenie rán a ochrana pokožky. Rany na koži sú svojím charakterom podobné žalúdočným vredom – teda ranám na vnútornej výstelke žalúdka. Ak vitamín U účinne podporuje hojenie vredov, predpokladá sa, že podobne môže pôsobiť aj pri regenerácii poranení kože. Túto hypotézu overili aj juhokórejskí vedci a zistili, že vitamín U skutočne podporuje hojenie kožných rán. (2)

Podľa štúdie „Liečba peptického vredu vitamínom U“ môže vitamín U významne urýchliť hojenie peptických vredov a priniesť rýchlu úľavu od bolesti, čo potvrdzuje jeho dôležitú úlohu pri ochrane a regenerácii sliznice žalúdka. (3)

Ochranné účinky na pokožku tu však nekončia – vitamín U pomáha aj pri ochrane pred UV žiarením. Nielenže chráni pokožku pred samotným UV žiarením, ale tiež prispieva k obnove pokožky poškodenej týmto žiarením. Aj preto sa vitamín U objavuje ako aktívna zložka v niektorých kozmetických produktoch, najmä v pleťových krémoch.


V čom sa nachádza vitamín U?

Vitamín U sa nachádza predovšetkým v kapuste a v kapustovej šťave. Okrem kapusty ho môžeme nájsť aj v inej zelenine, napríklad v keli alebo v brokolici. Keďže však táto zelenina nepatrí medzi obľúbené – najmä u detí – vhodnou a jednoduchšou alternatívou môže byť užívanie vo forme výživového doplnku. Výhodou doplnku stravy je, že obsahuje koncentrované množstvo účinnej látky, a tak sa dá telu dodať množstvo zodpovedajúce konzumácii veľkého množstva zeleniny aj prostredníctvom jednej kapsuly. Napriek tomu sa konzumácia zeleniny naďalej odporúča, keďže okrem vitamínu U obsahuje aj množstvo iných dôležitých vitamínov, minerálnych látok a vlákniny, ktoré prispievajú k udržaniu zdravia.

Pre prirodzené doplnenie vitamínu U a podporu zdravia žalúdka či čriev môžete vyskúšať NaturalSwiss Vitamin U, ktorý obsahuje vysoký podiel účinných prírodných látok a je vhodný aj ako doplnková starostlivosť pri podráždení sliznice, žalúdočných vredoch alebo refluxe.


Vedecké zdroje:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22889891/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20110751/
3. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1521464/