arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Vitamín U – Ak ste o ňom ešte nepočuli

Vitamín U je látka, ktorá sa spája predovšetkým s ochranou sliznice žalúdka a podporou tráviaceho systému, hoci jeho účinky môžu byť ešte širšie. Pokiaľ ide o vitamíny, najpopulárnejšie sú predovšetkým vitamíny A, B, C a D. Mnohí by si ešte vedeli spomenúť aj na ďalšie písmená abecedy, napríklad vitamín K alebo E, no tie sa už spomínajú oveľa zriedkavejšie, nehovoriac o tom, že ich úloha nie je všeobecne známa. Existuje však jeden vitamín, ktorý sa podľa abecedy nachádza takmer na úplnom konci a o ktorom sa vie len veľmi málo. Je to vitamín U. Jeho neznámosť možno do istej miery ospravedlniť tým, že v skutočnosti nejde o pravý vitamín, takže ho nemožno úplne presne zaradiť medzi tie klasicky známe. To však nijako neznižuje jeho význam či účinnosť – práve naopak, rozhodne stojí za to bližšie sa s ním zoznámiť.


Objavenie vitamínu U

S-metylmetionín, je enzým nachádzajúci sa v kapuste a inej hlúbovitej zelenine (krížokveté rastliny). V najvyššej koncentrácii sa vyskytuje v kapustovej šťave. Objavil ho v 50. rokoch 20. storočia Dr. Garnett Cheney, výskumník zo Stanfordovej univerzity, počas experimentov zameraných na liečbu žalúdočných vredov. Podľa výsledkov výskumov sa vredy u pacientov, ktorí dostávali kapustovú šťavu, hojili štyrikrát rýchlejšie než u tých, ktorí užívali v tom čase bežné lieky. Bolesť pacientov sa takisto rýchlo zmiernila. Preto môže byť tento enzým – a zelenina, ktorá obsahuje vitamín U – veľmi užitočný pre každého, kto trpí žalúdočnými vredmi a potrebuje podpornú diétu na žalúdočné vredy na ich uzdravenie.

ulcer (vred), teda s miernou nadsádzkou by sa dalo povedať, že ide o „vredový vitamín“, keďže bol objavený práve v súvislosti s liečbou vredov. Napriek svojmu menu však nepomáha len pri ich liečbe.


Na čo je ešte dobrý vitamín U?

Účinky vitamínu U na pečeň sa skúmali v experimentoch na hlodavcoch. (1) Pečeň potkanov bola poškodená určitým liekom, po čom jednej skupine zvierat podali vitamín U. U tejto skupiny sa pozorovalo zlepšenie stavu pečene, čo sa pravdepodobne pripisuje schopnosti vitamínu U pôsobiť proti oxidačnému stresu.

žalúdka. Ak vitamín U účinne podporuje hojenie vredov, predpokladá sa, že podobne môže pôsobiť aj pri regenerácii poranení kože. Túto hypotézu overili aj juhokórejskí vedci a zistili, že vitamín U skutočne podporuje hojenie kožných rán. (2)

Podľa štúdie „Liečba peptického vredu vitamínom U“ môže vitamín U významne urýchliť hojenie peptických vredov a priniesť rýchlu úľavu od bolesti, čo potvrdzuje jeho dôležitú úlohu pri ochrane a regenerácii sliznice žalúdka. (3)

V čom sa nachádza vitamín U?

kapusty ho môžeme nájsť aj v inej zelenine, napríklad v keli alebo v brokolici. Keďže však táto zelenina nepatrí medzi obľúbené – najmä u detí – vhodnou a jednoduchšou alternatívou môže byť užívanie vo forme výživového doplnku. Výhodou doplnku stravy je, že obsahuje koncentrované množstvo účinnej látky, a tak sa dá telu dodať množstvo zodpovedajúce konzumácii veľkého množstva zeleniny aj prostredníctvom jednej kapsuly. Napriek tomu sa konzumácia zeleniny naďalej odporúča, keďže okrem vitamínu U obsahuje aj množstvo iných dôležitých vitamínov, minerálnych látok a vlákniny, ktoré prispievajú k udržaniu zdravia.

Pre prirodzené doplnenie vitamínu U a podporu zdravia žalúdka či čriev môžete vyskúšať NaturalSwiss Vitamin U, ktorý obsahuje vysoký podiel účinných prírodných látok a je vhodný aj ako doplnková starostlivosť pri podráždení sliznice, žalúdočných vredoch alebo refluxe.


Vedecké zdroje:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22889891/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20110751/
3. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1521464/