Hrubé črevo: všetko, čo potrebujete vedieť

Funkcia a anatómia hrubého čreva
Z hľadiska umiestnenia sa hrubé črevo nachádza po bokoch brucha a pod žalúdkom. (1) Ak si chceme ľudské telo predstaviť v rovine, tento orgán vlastne obkolesuje tenké črevo. V porovnaní s ním je však podstatne kratšie – približne 150 cm – ale, ako už názov napovedá, hrubšie. Rovnako ako tenké črevo sa podieľa na trávení potravy, ale má iné čiastkové úlohy.
Časti hrubého čreva
Hrubé črevo sa delí na viacero úsekov: vzostupné hrubé črevo, priečne hrubé črevo, zostupné hrubé črevo a nakoniec esovitá kľučka (sigmoidné črevo).
Vzostupné hrubé črevo sa pripája k tenkému črevu v oblasti bedrovníka (ileum). Potrava, ktorá bola strávená v tenkom čreve, tu vstupuje do hrubého čreva a pokračuje ďalej. Vzostupná časť sa nachádza na pravej strane brucha a, ako názov napovedá, potrava tu postupuje zdola nahor.
Ďalšou časťou je priečne hrubé črevo, ktoré je kolmo uložené medzi vzostupnou a zostupnou časťou, prechádza popod žalúdok a pripája sa na bránicový sval (bránica). Jeho poloha je najmenej stabilná, mierne klesá nadol a u vysokých a štíhlych ľudí môže dokonca presahovať až do panvovej oblasti.
Tretím úsekom je zostupné hrubé črevo, ktoré sa po 90-stupňovom otočení smerom nadol stará o ďalší presun strávenej potravy.
Štvrtou stanicou je tzv. esovitá kľučka (sigmoidné črevo), ktorá svoj názov dostala podľa typického tvaru písmena „S“. Obsahuje dve ohyby – prvý pri napojení na zostupné črevo, druhý pri prechode do konečníka. Tento úsek je približne 40 cm dlhý a veľmi pohyblivý.
Stena hrubého čreva je mimoriadne svalnatá, čo je nevyhnutné pre účinný pohyb tráveniny. Na jeho povrchu sa nachádzajú typické vydutiny (haustra), ktoré mu dodávajú charakteristický tvar. Sú výsledkom činnosti pozdĺžnych svalových pruhov (teniae coli), ktoré sťahujú stenu čreva. Na rozdiel od tenkého čreva, ktorého vnútorný povrch pokrývajú tzv. Kerckringove riasy a klky (villi), ktoré slúžia na účinnejšie vstrebávanie živín, vo vnútri hrubého čreva sa tieto štruktúry nenachádzajú.
Úloha hrubého čreva
V hrubom čreve už zvyčajne neprebieha vstrebávanie živín ani ich miešanie s enzýmami – to sa už udialo v tenkom čreve. Namiesto toho má hrubé črevo za úlohu premeniť potravu na stolicu a zároveň sa podieľa aj na vstrebávaní vody a elektrolytov (napr. sodíka). Približne 10% vody obsiahnutej v potrave sa vstrebáva práve tu, a to vďaka pravidelným sťahom čriev, ktoré lepšie premiešavajú zvyšky potravy.
Hrubé črevo nevylučuje vlastné tráviace enzýmy. Trávenie tu predsa len prebieha, a to výlučne vďaka rôznorodým baktériám, ktoré napomáhajú tráviacim procesom. Tieto baktérie nielenže rozkladajú sacharidy, ale pomáhajú aj chrániť organizmus pred patogénmi (choroboplodnými zárodkami), ktoré sa do tela dostávajú potravou, a navyše dokážu aj produkovať určité vitamíny.
Najdôležitejšou funkciou hrubého čreva je však premena zvyškov potravy na stolicu a jej vylúčenie z organizmu. Vďaka vstrebávaniu vody a ideálne aj vláknine prijatej potravou sa zo zvyčajne kašovitej hmoty stáva pevná stolica.
Ochorenia hrubého čreva
Divertikulóza: Aj keď sa môže objaviť aj v tenkom čreve, v hrubom čreve je podstatne častejšia. Divekulitída znamená výskyt hráškovitých výbežkov na oslabených miestach steny čreva. Samy osebe nespôsobujú ťažkosti, no ak sa v nich nahromadí väčšie množstvo baktérií a výstup z nich zablokujú zvyšky potravy, môžu sa zapáliť. Medzi príznaky patrí napr. nevoľnosť, bolesť brucha, hnačka, zápcha. Liečba prebieha väčšinou antibiotikami, v niektorých prípadoch však stačí aj prechod na stravu bohatú na vlákninu.
Crohnova choroba: Ide o zápalové ochorenie čriev. Jej presné príčiny sú podľa medicíny dodnes neznáme. Predpokladá sa, že na vzniku Crohnovej choroby sa podieľa genetika, životné prostredie aj imunitný systém. Medzi príznaky patrí vracanie, hnačka, chudnutie, horúčka, bolesti brucha, krv v stolici, pričom symptómy môžu mať miernu aj ťažkú formu. Vzhľadom na to, že v tele je veľa vzájomne prepojených orgánov a funkcií, zhoršenie príznakov môže viesť aj k ďalším problémom, napríklad k anémii (chudokrvnosti).
Zápal slepého čreva (apendicitída): Ak dôjde k upchatiu slepého čreva, v dôsledku narušeného prekrvenia sa môže vyvinúť bakteriálna infekcia, a črevo sa zapáli. Ak by došlo k jeho prasknutiu, uniknutý obsah sa môže rozšíriť v tele a v priebehu niekoľkých hodín spôsobiť smrť. Typickým príznakom zápalu slepého čreva je silná bolesť v okolí pupka. Ak si niečo takéto na sebe všimneme, netreba váhať a treba okamžite vyhľadať lekára.
Laktózová a gluténová intolerancia: Ľudia s laktózovou intoleranciou (neschopnosť tráviť mliečny cukor) nedokážu spracovať laktózu obsiahnutú v mliečnych výrobkoch. V hrubom čreve sa potom laktóza mení na plyn, čo spôsobuje nadúvanie a plynatosť, bolesti brucha a hnačku. Pri gluténovej intolerancii – celiakii (precitlivenosť na lepok) črevá reagujú na prítomnosť gluténu zápalovou látkou vylučovanou T-bunkami (typ imunitných buniek), čo znemožňuje správne trávenie a vedie k podobným príznakom ako pri laktózovej intolerancii.
Rakovina hrubého čreva: V USA každoročne pripraví o život približne 100 000 ľudí a rakovina konečníka je druhou najčastejšou príčinou úmrtia vo Veľkej Británii. Dobrou správou je, že väčšina týchto nádorových ochorení je liečiteľná, ak sa odhalia včas. Preto je dôležité pravidelne chodiť na preventívne prehliadky.
Diagnostika a liečba hrubého čreva
Keďže sa hrubé črevo nachádza na ťažko prístupnom mieste, jeho dôkladná diagnostika je pomerne náročná. Najrozšírenejšou metódou je endoskopické vyšetrenie – diagnózu stanovuje lekár pomocou kamery, ktorú zavedie cez konečník do postihnutej časti čreva.
Ďalšou možnosťou je biopsia, pri ktorej sa cez konečník zavedie nástroj, ktorým sa odoberie malý kúsok tkaniva z čreva a ten sa následne vyšetrí pod mikroskopom.
Menej nepríjemnou možnosťou je analýza vzorky stolice – napríklad na prítomnosť skrytého krvácania alebo poškodených DNA fragmentov. Alternatívou je röntgen hrubého čreva, ktorý môže poskytnúť obraz o stave orgánu podobne ako endoskopia.
Liečba ochorení
Prvým krokom je správne stanovenie diagnózy, na základe ktorej sa zvolí najvhodnejšia terapia. Zápalové ochorenia sa dajú liečiť antibiotikami, preháňadlami alebo špeciálnou diétou, ktorá pomáha predchádzať zhoršeniu stavu. Nádorové ochorenia si však vyžadujú náročnejší prístup – často je potrebný chirurgický zákrok alebo chemoterapia.
Dôležitosť prevencie hrubého čreva
Omnoho dôležitejšie než následná a/alebo symptomatická liečba problémov je ich samotnému vzniku predchádzať. K tomu môžeme najviac prispieť práve správnou výživou. Najlepším spôsobom, ako si udržať zdravie hrubého čreva, je konzumácia veľkého množstva zeleniny, ovocia a potravín bohatých na vlákninu, napríklad ovsa. Vláknina pomáha vytvoriť stolicu so správnou konzistenciou, vďaka čomu môže hrubé črevo fungovať optimálne.
Niektoré výskumy poukazujú na súvislosť medzi nedostatkom vitamínu B6 a zvýšeným rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva. Vitamín B6 sa nachádza napríklad v rybách a zelenine. Na zdravie hrubého čreva má mimoriadne priaznivý vplyv aj kurkuma, keďže podľa štúdií má výrazné anti-karcinogénne (protirakovinové) účinky – teda pomáha predchádzať rakovine alebo ničiť rakovinové bunky.
Tieto účinky potvrdzuje aj odborný prehľad „Kurkumín (kurkuma) a rakovina“, podľa ktorého laboratórne štúdie preukázali výrazné antioxidačné, protizápalové a protirakovinové vlastnosti kurkumínu. (2) Hoci sa tieto výsledky zatiaľ jednoznačne nepotvrdili v klinických štúdiách na ľuďoch, kurkumín je považovaný za látku s veľkým potenciálom v prevencii a podpore liečby rakoviny, a to najmä vďaka svojej bezpečnosti, dostupnosti a nízkej toxicite
Podľa prehľadovej štúdie „Vitamín B6 a rakovina hrubého čreva“ môže mať dostatočné množstvo vitamínu B6 v tele ochranný vplyv na hrubé črevo. (3) Výskum ukazuje, že vyššia hladina aktívnej formy vitamínu B6 v krvi je spojená s 30–50% nižším rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva v porovnaní s nízkou hladinou. Vitamín B6 sa totiž podieľa na dôležitých procesoch, ako je ochrana buniek pred zápalom a oxidačným stresom. Aj keď výsledky výskumov nie sú úplne jednotné, udržiavanie optimálnej hladiny vitamínu B6 môže byť významným krokom v prevencii ochorení hrubého čreva.
Zdravá výživa pre hrubé črevo je síce kľúčová, no nezbavuje nás zodpovednosti zúčastňovať sa na preventívnych vyšetreniach. Je pravdepodobné, že na kolonoskopiu (vyšetrenie hrubého čreva pomocou endoskopu) nebudeme spomínať s láskou, no môže nám zachrániť život – preto je dôležité, aby sme ju absolvovali, aj keď to znamená zaťať zuby a vydržať.
Vedecké zdroje:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507857/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27837604/
3. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3581987/