Čo je divertikulitída? | Riziká, liečba
Divertikulitída predstavuje civilizačné ochorenie, ktorého vznik často súvisí s formou stravovania a je následkom chronickej zápchy. Toto ochorenie spôsobuje zápal malých vačkov, takzvaných divertikul. Tieto vačky (divertikuly) sa nachádzajú na vnútornej strane tráviacej sústavy, v prvom rade v hrubom čreve, presnejšie na jeho slabších miestach. Vážnejšie zdravotné problémy sa objavia vtedy, keď sa divertikuly infikujú a vznikne zápal čreva – divertikulitída.
Prvoradou príčinou divertikulitídy je nedostatok vlákniny chýbajúcej zo stravy. Toto ochorenie poznáme, odkedy sa na jedálnom lístku ľudí objavili prvé spracované potraviny a potraviny bez vlákniny, navyše sa znížila konzumácia zeleniny, ovocia a strukovín. Preto sa zápal čreva objavuje hlavne v priemyselne rozvinutých krajinách.
PRÍČINY ZÁPALU ČREVA
Koho ohrozuje najviac? Odpovedať nemožno jednoznačne. Namiesto celozrnného pečiva uprednostňujeme tie, ktoré sú vyrobené z bielej múky? Nekonzumujeme denne pol kila surovej a dusenej zeleniny či čerstvého ovocia? Dlhšiu dobu nás trápi zápcha? Máme viac ako štyridsať rokov? Keď sme na všetky otázky odpovedali kladne, zápal čreva na nás čaká ako na istého adepta.
Hrubé črevo tvorí nazraniteľnejšiu časť tráviaceho systému. Základ ochorenia totiž predstavujú malé vačky na sliznici, ktoré roztlačia svaly hrubého čreva, a keď vzniknú, ostanú tam nastálo. Keď sa ich vytvorí veľa, hovoríme o ochorení divertikulitída hrubého čreva. Väčšina vačkov sa tvorí v oblastiach, na ktorých je pri vyprázňovaní čreva najväčší tlak. Je to najmä v sigmoide, alebo v spodnej časti hrubého čreva, pretože pri vytláčaní tuhej stolice (defekácia) sa v čreve zväčšuje tlak a v slabších častiach sa sliznica roztiahne.
Malé vačkovité vypukliny sa objavujú pozdĺž steny hrubého čreva. Sú ako malé balóny, ktoré vznikajú na oslabených častiach gumy na bicykli. Rozmer divertikuly sa pohybuje od 3 mm hoci až do 3 cm, pred štyridsiatym rokom veku vzniká zriedkavo. Riziko ich vzniku vekom narastá, vo veku nad 80 rokov vzniká takmer u každého. Prečo? K ich vzniku okrem stravy chudobnej na vlákninu prispieva aj obezita, chronická zápcha, postupné oslabovanie spojivového tkaniva v staršom veku, a tiež kortikoidová terapia, chemoterapia a imunosupresia.
ODKIAĽ SA VZALA?
Divertikulitída totiž úzko súvisí so životným štýlom a stravovacími návykmi. Toto ochorenie je u domorodých kmeňov prakticky neznáme, nikto ho nezaznamenal ani počas predchádzajúcich storočí, kedy bolo v strave ľudí dostatok vlákniny. Najväčší význam má to, že potrava neobsahuje dostatočné množstvo vlákniny, čoho dôsledkom vzniká chronická zápcha. Keď prijímame množstvo vlákniny dostatočne, stolica zredne, zníži sa vnútorný tlak v čreve a obsah čriev sa ľahšie pohybuje. Preto keď zvýšime množstvo prijatej vlákniny, môžeme sa vyhnúť, alebo aspoň zmierniť riziko vzniku zápalu čreva, čím sa vystríhame nepríjemných príznakov, ktoré sprevádzajú divertikulitídu.
PRÍZNAKY DIVERTIKULITÍDY
Vo väčšine prípadov sa neobjavuje žiadny problém. Ak áno, potom je reč o bolesti brucha, podbruška, pocite plnosti, nadúvaní brucha alebo problémoch s vyprázdňovaním. Komplikácie však môžu byť veľmi dramatické. Môže sa to stať vtedy, keď sa v niektorom vačku zasekne nestrávená potrava, divertikuly sa infikujú a vznikne zápal čreva – divertikulitída, ktorý sa môže rozšíriť aj na okolie divertikul. Príznakmi sú vysoká teplota, ktorá je sprevádzaná typickou bolesťou v ľavej časti brucha. Zápal často signalizuje krvácanie konečníka.
AKÉ SÚ RIZIKÁ?
Divertikulitída môže spôsobovať krvavú stolicu. Zápal čreva totiž môže poškodiť cievy a spôsobiť krvácanie, zapálený vačok sa môže aj natrhnúť. Vtedy sa infikovaný obsah čreva môže dostať do brušnej dutiny, kde spôsobuje životunebezpečný zápal podbrušnice – peritonitídu. V týchto prípadoch brucho veľmi bolí, stvrdne, napne sa a môže sa objaviť aj vracanie. Plyny nevedia z čriev odchádzať a pacient môže dostať horúčku.
Zápal môže mať aj pomalý priebeh a postupne sa môže rozšíriť na okolité orgány. Je to ďalšia vážna komplikácia, kedy vznikajú fistuly, ktoré sú abnormálne, podlhovasté kanáliky medzi črevom a močovým mechúrom alebo inými orgánmi.
Cez ne sa môžu baktérie rozšíriť do ostatných orgánov. U žien sa často vytvorí kanálik, ktorý spája hrubé črevo s pošvou. Toto je potom sprevádzané hnisavým výtokom, alebo prítomnosťou baktérií a bielych krviniek v moči. Močenie sprevádza bolesť a štípanie, ktoré sa vrátia aj po antibiotickej liečbe zapáleného močového mechúra.
AKO SA DÁ LIEČIŤ?
Pri bolesti brucha, krvavej stolici (krv v skolici) a iných príznakoch divertikulitídy je potrebný lekár! Bolesť môže v niektorých prípadoch zmierniť ľadový zábal na ľavú stravu brucha. Nikdy nedávajme teplý zábal, lebo to len urýchli priebeh infekcie, čo môže viesť k vyderaveniu vačkov. Ľahšie prípady sa dajú liečiť antibiotikami a pomocou tekutej diéty, čo môže zmierniť zaťaženie hrubého čreva. Ťažkosti vo väčšine prípadov po niekoľkých dňoch zmiznú. Treba prejsť na šetriacu diétu a povoľuje sa jesť iba kašovitú stravu, čiže v tomto prípade nekonzumujme surovú zeleninu a ovocie, celozrnné pekárenské výrobky, ovocie so semienkami, kukuricu, štipľavé koreniny a nepime alkoholické nápoje a nápoje s obsahom kofeínu.
V prípade akútneho zápalu čreva – divertikulitídy, ale aj v prípade natrhnutia okolia a steny čreva a následného zápalu podbrušnice, treba vyhľadať lekára. V takýchto dramatických situáciách treba okamžite vyhľadať najbližšie chirurgické oddelenie, pretože väčšinou je potrebná nemocničná liečba, alebo dokonca chirurgický zákrok. Do vyšetrenia nejedzme a nepime nič.
DÁ SA VYHNÚŤ SA KOMPLIKÁCIÁM?
V rámci prevencie urobíme najlepšie, keď budeme konzumovať takú stravu, ktorá má vysoký obsah vlákniny. Vláknina podporuje tvorbu väčšej stolice, preto hrubé črevo pri vyprázdňovaní nie je nútené extrémne sa sťahovať. Tým môžeme predísť vzniku divertikul, ale aj tomu, aby sa stolica vtlačila do vačkov, čo by mohlo viesť k ich zväčšeniu, alebo by mohlo neskôr spôsobiť zápal.
Vláknina teda zohráva kľúčovú úlohu pri prevencii vzniku komplikácií, ktorými môže byť zápalčreva alebo následné prederavenie jeho daného úseku. Preto ak nám lekár stanoví ako diagnózu divertikulitídu, v prvom rade s najväčšou pravdepodobnosťou odporučí zmenu jedálneho lístka, aby sme sa mohli vyhnúť operácii, ktorá je v prípade komplikácií nevyhnutná. Je lepšie konzumovať takú stravu, ktorá má vysoký obsah vlákniny, na druhej strane je potrebné vyhýbať sa rafinovaným potravinám, ktorých následkom je zápcha a divertikulitída.
ZMEŇME SI STRAVOVACIE NÁVYKY
Našou prvou úlohou pri prevencii vzniku zdravotných komplikácií je, aby sme konzumovali stravu s vysokým obsahom vlákniny. Jej výborným zdrojom sú strukoviny, chlieb z celozrnnej múky a potraviny z nelúpanej pšenice – jedlo si môžeme posypať surovými otrubami. Pravidelne konzumujme zeleninu v rôznej forme (surovú, mierne tepelne upravenú, alebo kyslú, napr. kapustu). Ovocie neošúpajme a podobne ako zeleninu konzumujme v pôvodnom stave, nakoľko v šťave vôbec nie je vláknina. Vynikajúcim zdrojom vlákniny možno nazvať sušené ovocie: hrozienka, slivky, marhule, datle. Pozor: Majme na pamäti, že vláknina predstavuje dôležitý základ, ale jej množstvo v strave zvyšujme len postupne a aj zmeny v stravovaní zavádzajme len postupne. Naplánujme si to na šesť alebo osem týždňov, aby sa mohli naše tráviace orgány nastaviť na zmenu. Tí, ktorí doteraz konzumovali stravu s nízkym obsahom vlákniny, bude spôsobovať veľa vlákniny v potrave zo začiatku nadúvanie brucha a nadmernú tvorbu plynov v črevách.
PSYLLIUM – ROZPUSTNÝ ZDROJ VLÁKNINY
Keď naša každodenná strava neobsahuje dostatok vlákniny, potom môže byť potrebné jej dopĺňanie. Najbohatším prírodným zdrojom vlákniny je psyllium, ktoré sa vyrába z vyčistených semienok skorocelu indického (Plantago psyllium sy, Plantago ovata). Po zamiešaní s vodou napučí, získa gélovú konzistenciu a svoj objem zväčší 40-násobne. Psyllium predstavuje podobne ako vláknina v niektorých obilninách (ovos, jačmeň) rozpustnú vlákninu. Hlavný rozdiel spočíva v tom, že v ňom sa nachádzajúca vláknina má výraznejší obsah ako napríkad ovsené vločky.
Pravidelnou konzumáciou psyllia sa optimalizuje fyziologická činnosť tráviaceho systému, hlavne tenké a hrubé črevo.
Tým, že vláknina do seba viaže veľké množstvo vody, zväčší objem obsahu čriev a stimuluje pohyby čriev. Pri jej príprave treba dodržať nasledovný návod: jednu lyžicu psyllia vložíme do 200 ml tekutiny (voda, mlieko, ovocná šťava), alebo jogurtu, či cmaru, pomiešame a hneď vypijeme. Potom ešte vypime 250 ml vody. Pri konzumácii vlákniny dodržujte pravidelný príjem tekutín!
ČO NEJEDZME?
Znížme príjem priemyselne spracovaných potravín. Všeobecne platí, že nie sú zdravé, ale v prípade divertikulitídy sú vyslovene škodlivé. Do tejto kategórie patria: mäso, sladkosti, mastné jedlá, pekárenské výrobky vyrobené z bielej múky. Nejedzme zeleninu a ovocie s veľkým počtom semienok (maliny, jahody, ostružina, figy, paradajky), pretože jadierka sa môžu zaseknúť v divertikulách a spôsobiť tým zápal. Semienka treba dôkadne rozhrýzť – pretože rôzne druhy orechov alebo pražená ryža obsahujú tvrdé časti, ktoré sa tiež môžu zaseknúť do vačkov a tiež môžu spôsobiť zápal. POZOR! Po vážnejšej divertikulitíde sa už vôbec neodporúča konzumovať takéto potraviny. Vyhýbajme sa kofeínu, lebo podobne ako sýtené nápoje irituje črevá. Aj alkohol konzumujme iba mierne. Jeden (pohár, mierne) alkoholický nápoj prispieva k relaxácii čreva, čo môže na divertikuly pôsobiť priaznivo.
ĎALŠIE OPATRENIA
- Dodržiavať dostatočný príjem tekutín: denne vypite aspoň 3-4 dl tekutín na každých 10 kg telesnej hmotnosti, čiže priemerne 6-8 pohárov vody, bylinkového čaju alebo nesýtenej minerálnej vody. Tekutina pomáha pri zápche, ktorá je sprievodným javom divertikulitídy. Keď sa hrubé črevo vyprázdňuje pod veľkým tlakom, svaly brušnej steny sa nedmerne napínajú, čo môže viesť k nárastu zatiaľ malých divertikúl.
- Zabezpečiť pravidelnosť stolice: stolicu nikdy nezadržiavajme – pretože tento zlozvyk môže viesť ku vzniku divertikúl.
- Pohybujme sa pravidelne: k prevencii vzniku divertikúl a k ich liečbe patrí aj pravidelný pohyb. Zlepšuje tonus svalov ako dôsledok fyzickej aktivity, nevzťahuje sa to iba na nohy a boky, ale aj na brušné svaly a na hladké svaly čriev. Výsledkom je častejšie vyprázdňovanie.
- Nepoužívajme preháňadlá, čapíky: I keď zo začiatku majú vplyv na zápchu, po čase už nebudú účinné. Keď nám strpčuje život zápcha, radšej siahnime po prírodných prípravkoch, ktoré pomôžu odstrániť zápchu a pomôžu vyvolať vyprázdnenie. Takýmito sú napríklad: sušené slivky, slivková šťava, kyslá kapusta, kapustová šťava, olivový alebo ľanový olej (tri lyžice denne pred jedlom), ľanové semienka, špeciálne liečivé čaje, alebo špeciálne zmesi byliniek, ako napríklad Slim Tea.
- Nefajčime: fajčenie divertikulitídu zhoršuje.
- Pravidelná detoxikácia organizmu: najideálnejšie obdobie na očistu je jeseň, kedy máme k dispozícii veľa zeleniny a ovocia, alebo jar, kedy treba náš organizmus odľahčiť po „zimných prehreškoch” a regenerovať ho. Pri každom „veľkom upratovaní“ tvorí prvý krok očista čreva a detoxikácia.
Dobre urobená kúra na očistu čreva:
- šetrným spôsobom podporuje prirodzené vyprázdňovacie procesy,
- prináša uvoľnenie pri zápche a zlatej žile,
- zvyšuje pocit sýtosti, zabraňuje konzumácii ďalších, na energiu bohatých potravín, čím prispieva k zníženiu hmotnosti,
- chráni sliznicu čriev pred podráždením toxickými a rakovinotvornými látkami,
- znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a rakoviny konečníka,
- znižuje riziko vzniku divertikúl a zápalu čreva
Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5265196/
https://sk.wikipedia.org/wiki/https://sk.wikipedia.org/wiki/Divertikulitída