Inulín (C6nH10n+2O5n+1)
Inulín je zložený cukor rozpustný vo vode (polysacharid)1. Je to rastlinná vláknina, ktorá sa nachádza hlavne v koreňoch rastlín z čeľade hviezdicovitých. Nachádza sa napríklad aj v bielej hľuzovke, špargli, lopúchu, koreni púpavy, póre; ale aj v banánoch, hľuzách dálie a v cibuli. Najčastejšie sa získava z koreňa topinambury. Mimoriadne bohatá na inulín je aj čakanka.
Použitie
Inulín má dvakrát sladšiu chuť než sacharóza2, preto je to vynikajúca náhrada cukru; navyše ho môžu preto smelo konzumovať aj diabetici. Zároveň má mnoho užitočných vlastností; napríklad medzi najdôležitejšie jeho vlastnosti patrí, že má vynikajúce účinky na fungovanie3 tráviaceho systému. Zvyšuje množstvo eubiotických baktérií4 v črevnej flóre, pomáha pri vstrebávaní vápnika, železa a horčíka a riedi koncentráciu cholesterolu a triglyceridov5. Posilňuje hrubé črevo, upravuje trávenie, objem stolice a frekvenciu vyprázdňovania6.
Výsledky výskumu
Preukázalo sa, že zvyšuje množstvo bifido-a a laktobaktérií7, preto sa užitočné živiny môžu vo väčšom množstve a ľahšie vstrebávať z rôznych častí tráviaceho systému. Týmto napríklad súčasne zvyšuje hladinu voľných mastných kyselín v žalúdku, preto sa skôr vylúčia z organizmu8. Okrem iného nastavuje hladinu cholesterolu v krvi9 a teda tým pomáha pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení. Inulín je mimochodom účinný aj ako prevencia nádorových ochorení črevného traktu10 a strava s jeho bohatým obsahom môže pomáhať aj v boji proti rakovine prsníka11.
Bibliografia:
1. Rhee, S. K., Kim, C. H.: Fructose production from Jerusalem artichoke by inulinase immobilized on chitin. Biotechnol. Lett., 11, 201-206 (1989).
2. Fleming, S. E. and GrootWassink, J. W. D.: Preparation of high-fructose syrup from the tubers of the Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.). CRC Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 12, l-28 (1979).
3. http://www.vitalitas-magazin.sk/bylinky/inulin
4. Kruse HP, Kleessen B, Blaut M. (Br J Nutr 1999;82:375-82) Gibson GR, Beatty ER, Wang X, Cummings JH. (Gastroenterology 1995;108:975-82)
5. Jackson KG, Taylor GR, Clohessy AM, Williams CM (Br J Nutr 1999;82:23-30)
6. www:/doktortihynyi.hu/content/inulin
7. http://www.naturlife.hu/?page_id=933&lang=en
8. Watzl B, Girrbach S, Roller M. Inulin, oligofructose and immunomodulation. Br J Nutr. 2005 Apr;93 Suppl 1:S49-55.
9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9808646
10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15877900
11. http://jn.nutrition.org/content/129/7/1488S.full
Táto bylinka sa nachádza aj v našom produkte Clean Inside.