Mäta pieporná a jej liečivé účinky
Mäta pieporná, prvýkrát identifikovaná v Anglicku v roku 1696, je bylinka bežne používaná v lekárstve1. V lekárstve sa používajú iba listy, ktoré sú napríklad často súčasťou farmaceutických výrobkov2.
Ako sa používa
Mäta pieporná zvyšuje kyslosť v žalúdku, takže tým prispieva k lepšiemu tráveniu3. Má mierny anestezujúci účinok na sliznice a gastrointestinálny trakt4. Je užitočná pri liečbe hnačky, zažívacích porúch, syndrómu dráždivého čreva, nevoľnosti, ale aj nechutenstva a kŕčov5. Je dobre známa i pre svoje antizápalové, antivredové a antimikrobiálne učinky a okrem toho je bezpečným stimulantom6. Často je súčasťou bylinkových liečiv a zmesí, nakoľko jej aromatické vlastnosti ich robia prijateľnejšími a lepšie stráviteľnými, teda vlastne zvyšuje asimiláciu týchto zmesí v tele a zároveň ich použitie pre hlavné orgány tela7.
Najzaujímavejšie poznatky z výskumu
Mnohé štúdie poukázali na lekársku hodnotu mäty piepornej. V jednej zo štúdií – dvojitá, slepá, randomizovaná a kontrolovaná placebom – dostávali pacienti s nevredovou dyspepsiou bylinkové liečivo, ktoré sa skladalo z oleja mäty piepornej a rasce8. Primárna a aj sekundárna analýza naznačili, že výsledok bol lepší pri použití zmesi oleja mäty a rasce. Iná štúdia zistila, že pacienti užívajúci mätu mali menej kŕčov, keď im robili klystíry s báriom9. Ukazuje sa tiež, že mäta môže pomôcť zbaviť sa žlčových kameňov. V nekontrolovanej štúdií s 31 pacientmi sa u 73 % pacientov kamene rozpustili v prípadoch pravidelného užívania derivatíva mäty10.
Bibliografia:
1. The Complete Guide to Natural Healing, International Masters Publishers, AB. ©2000, 1:16.
2. Ibid.
3. Balch, Phyllis and Balch, James. Prescription for Nutritional Healing, 3rd ed., Avery Publishing, ©2000, pg. 106.
4. Ibid.
5. Ibid.
6. Mowrey, Daniel. The Scientific Validation of Herbal Medicine, Keats Publishing, ©1986, pg. 72.
7. Mowrey, Daniel. The Scientific Validation of Herbal Medicine, Keats Publishing, ©1986, pg. 103.
8. PDR For Herbal Medicines, 3rd edition, Thompson PDR, ©2004, pg. 629.
9. Ibid.
10. Ibid.