Xylitol | Prírodné sladidlo
Xylitol je prirodzené sladidlo, ktoré udržiava nízku a stabilnú hladinu krvného cukru. Svojím mimoriadne nízkym glykemickým indexom (GI) 7 – v porovnaní s cukrom, ktorý má 68 – používanie xylitolu v mnohých potravinách, ktoré bežne obsahujú cukor, pomáha udržať normálnu hladinu glukózy.
Nízky GI xylitolu nielen pomáha udržať úroveň krvného cukru, ale pomáha aj pri prejedaní sa a nadváhe. V tele sa absorbuje a metabolizuje pomaly a postupne, pričom zväčšuje pocit nasýtenosti a znižuje riziko prejedania. A pretože má o 40% menej kalórií ako cukor, pomáha zmenšovať príjem kalórií a uľahčuje znižovanie váhy.
Xylitol – označovaný na výrobkoch ako uhľovodík – sa v potravinách používa od roku 1960 a v USA je schválený ako potravinový doplnok pre diétne výrobky v neobmedzenom množstve. Môže sa bezpečne používať pri cukrovke a hypoglykémii.
Významne pomáha pri ochoreniach horných dýchacích ciest.
Keď určité škodlivé baktérie vstúpia do tela, prilepia sa na sliznicu nosa a hrdla, kde sa začnú množiť a spôsobujú infekciu a chorobu. Na rozdiel od mnohých antibiotík, ktoré zabíjajú väčšinu baktérií a nechávajú odolné „superbakrérie” nepoškodené, chemické zloženie xylitolu zabraňuje škodlivým baktériám, aby sa prilepili na sliznicu a množili, pričom normálnymi čistiacimi procesmi sa baktérie vyplavia.
Ide o prírodné sladidlo, ktoré udržiava nízku a stabilnú hladinu krvného cukru. Pomaly sa vstrebáva a trávi, takže navodzuje pocit sýtosti. V čistom stave je biely kryštalický prášok, ktorý vyzerá a chutí ako cukor. Neškodí zubom a má o tretinu menej kalórií ako repný cukor, pri rovnakej sladivosti.
Xylitol nie je umelé sladidlo, ale sladký kryštalický uhľovodík, ktorý sa prirodzene vyskytuje v takmer všetkých druhoch zeleniny a ovocia. Priemerný dospelý človek skonzumuje niekoľko sto miligramov xylitolu z ovocia a zeleniny denne. Niektorí možno skonzumujú 1 až 2 gramy, podľa zloženia ich potravy. Priemyselne sa xy. vyrába z kukuričných klasov a dreva.
Okrem iného sa používa v produktoch zdravej výživy, napríklad v žuvačkách, cukríkoch, zubných pastách, nosných kvapkách a sprejoch. Môže sa použiť ako náhrada cukru v rôznych druhoch potravín.
Xylitol nie je ako ostatné prirodzene sa vyskytujúce sladidlá, napríklad sorbitol alebo manitol. Jeho chemické zloženie je značne odlišné. Mnohé prírodne sa vyskytujúce náhrady cukru patria do skupiny cukrových alkoholov a nazývajú sa polyoly. Polyoly, ako vyplýva z ich názvu, majú viacuhlíkové atómy. Cukrové alkoholy, ako sorbitol a manitol, majú 6-uhlíkové atómy. Naproti tomu xylitol má 5-uhlíkové zloženie, vďaka ktorému je jedinečný a veľmi užitočný v prevencii a liečbe mnohých zdravotných problémov.
Bibliografia:
http://www.xilovit.sk/co-je-xylitol