Žlčníková diéta: čo prospieva a čo škodí?

V dnešnej dobe už existuje cielená diéta takmer na všetko. Poznáme diéty na chudnutie, ktoré sľubujú rýchly úbytok hmotnosti, diéty proti hnačke či zápche alebo detoxikačné diéty. Žlčníková diéta však pravdepodobne nie je až tak známa. Niet sa čomu čudovať, veď tento orgán zvyčajne nespôsobuje problémy, nepostihuje ho veľa ochorení a dá sa povedať, že v brušnej dutine existuje takmer nepozorovane. No keď sa už objavia ťažkosti so žlčníkom, môžu byť sprevádzané veľmi silnými bolesťami. Aby ste sa vyhli tvorbe žlčníkových kameňov, oplatí sa venovať pozornosť stravovaniu.
Našťastie, táto diéta nie je nijak zvlášť zaťažujúca, netreba sa vzdať mnohých vecí – ak ju budete dodržiavať, prospejete nielen svojmu žlčníku, ale aj celkovému zdraviu. Množstvo a zloženie prijatých jedál ovplyvňuje zloženie žlče (žlčová tekutina), a preto možno správnou stravou – napríklad znížením množstva tukov – znížiť riziko vzniku kameňov.
O žlčníkových kameňoch je dobré vedieť, že existujú dva typy: kamene tvorené bilirubínom a kamene tvorené cholesterolom. Prvý typ sa často vytvára pri niektorých ochoreniach pečene, napríklad pri cirhóze (tvrdnutí pečene) alebo nadmernej konzumácii sacharidov (cukrov), zatiaľ čo druhý typ môže vzniknúť v dôsledku stravy bohatej na tuky a častého príjmu hovädzieho a bravčového mäsa. Samozrejme, existuje aj niekoľko ďalších faktorov, ktoré sa môžu podieľať na vzniku žlčníkových kameňov, no z hľadiska stravovania je najdôležitejšie dbať práve na tieto veci.
Treba tiež zdôrazniť, že žlčníkové kamene nemusia vždy spôsobovať ťažkosti. Mnohí ich majú v žlčníku celý život bez akýchkoľvek vážnejších príznakov. Ak však predsa len dôjde k problémom, najčastejšie sa prejavia ako zápal žlčníka alebo žlčníková kolika (náhla prudká bolesť spôsobená pohybom kameňa), pri ktorých je určite potrebné vyhľadať lekára.
Potraviny, ktoré sa oplatí konzumovať
Keďže cholesterol nachádzajúci sa v žlči sa môže ľahko spojiť a kryštalizovať, prvým krokom je znížiť alebo aspoň udržiavať hladinu cholesterolu na optimálnej úrovni.
Vzhľadom na to, že za vznikom žlčníkových kameňov môže byť aj obezita, dôležitým faktorom je aj telesná hmotnosť. Odporúča sa taká strava, ktorá podporuje chudnutie alebo aspoň nespôsobuje priberanie.
Mnohí robia chybu, že sa chcú zbaviť nadbytočných kilogramov príliš rýchlo. Existuje veľa „zázračných“ diét a metód, no z hľadiska zdravia žlčníka rýchle chudnutie nie je ani zďaleka také výhodné ako z estetického hľadiska. Príliš rýchly úbytok hmotnosti spôsobuje, že pečeň vylučuje viac cholesterolu do žlče, ktorá následne začne kryštalizovať a vytvárať malé kamene. Zdravá telesná hmotnosť a v prípade potreby jej zníženie je teda dôležité a odporúčané – ale len postupne, dodržiavaním zásady miernosti.
Tu je niekoľko potravín, ktoré môžu pomôcť udržiavať zdravý žlčník:
● Väčšina šalátov, mrkva, špenát a iná ľahko stráviteľná listová zelenina, varená alebo surová
● Semienka
● Zelené fazuľky
● Nízkotučné mliečne výrobky
● Ryby, mušle, chudé druhy mäsa
● Celozrnné obilniny, varený zemiak
Spomedzi týchto potravín sa oplatí vyzdvihnúť semienka a vlákninu. Podľa štúdie “Vláknina a hladina cholesterolu u zdravých žien pred menopauzou” sa u žien, ktoré pravidelne konzumovali semienka, menej často vykonávalo odstránenie žlčníka. (1) Vláknina rozpustná vo vode pomáha znižovať hladinu cholesterolu tým, že ho viaže v črevách – tým sa nevstrebáva, ale odchádza z tela so stolicou. Niektoré semienka, napríklad chia, sú zároveň aj výborným zdrojom vlákniny, preto sa oplatí zaradiť ich do jedálnička – sú prospešné nielen pre žlčník, ale aj pre celé telo.
Malé množstvo alkoholu žlčníku neškodí, no vo väčších množstvách sa jeho konzumácia neodporúča. Taktiež bol dokázaný vzťah medzi konzumáciou ovocia a zeleniny a menším výskytom problémov so žlčníkom. (2) Ovocie a zelenina sú bohaté na vlákninu a zároveň dokážu nahradiť tučné jedlá, keďže navodzujú pocit sýtosti a znižujú túžbu po konzumácii mastnejších jedál.
Jedlá, ktorým sa odporúča vyhýbať
Nie je úplne možné vymenovať konkrétne potraviny, ktorým by sa bolo vhodné vyhýbať v záujme ochrany zdravia žlčníka – skôr sa oplatí sústrediť na jednotlivé zložky. Medzi tie, ktoré by sme mali obmedziť, patria:
● Mastné a olejové jedlá (napríklad langoš, vyprážaný chlieb)
● Silne korenené, štipľavé prísady (napríklad paprika, horčica, chren, korenie)
● Potraviny bohaté na spracované sacharidy (napríklad biele pečivo, cestoviny a pod.)
● Priemyselne spracované jedlá (najmä ponuka rýchleho občerstvenia)
● Mastné červené mäso, údené potraviny
● Mastné mliečne výrobky (plnotučný tvaroh, mlieko, maslo a syry)
● Vajcia
● Jedlá spôsobujúce nadúvanie (plnená kapusta, suchá fazuľa)
Vo všeobecnosti – a najmä počas diéty – je dôležité vyhýbať sa potravinám s obsahom nasýtených a transmastných tukov, ako aj sladkým jedlám a nápojom, ako to uvádza aj štúdia “Stravovacie návyky a riziko ochorenia žlčníka. (3) Typickým príkladom nevhodného jedla je hamburger s hranolkami a kolou – hovädzie mäso je bohaté na tuk, hranolky sú mastné a kola plná cukru, preto sa ich konzumácia neodporúča.
Zároveň však netreba spadnúť „na opačnú stranu koňa“ – teda ani príliš nízkokalorická strava nie je vhodná, keďže príliš rýchly úbytok hmotnosti môže takisto viesť k problémom so žlčníkom. Správny životný štýl, chudnutie a udržiavanie zdravej hmotnosti sú užitočné, no treba dbať na to, aby chudnutie prebiehalo postupne.
Vzorová žlčníková diéta
Ak sa chceme starať o svoje žlčníkové zdravie, môžeme vyskúšať nasledujúcu diétu a prispôsobiť si výber surovín podľa vlastnej chuti:
Raňajky: Ovsené vločky a čerstvé ovocie – napríklad banán, pomaranč alebo iné citrusové plody. K tomu káva alebo čaj, prípadne menšie množstvo nízkotučného jogurtu. Na radosť mnohých, mierna konzumácia kávy môže prispieť k zachovaniu zdravia žlčníka – teda pokojne si ju môžeme dopriať.
Obed: Menšia porcia kuracích pŕs, chudého mäsa alebo ryby, doplnená šalátom alebo inou čerstvou zeleninou.
Večera: Surová alebo dusená zelenina, morčacie alebo iné chudé mäso, zelené fazuľky, ryža, hrianka, artičoky.
Artičoky si zaslúžia osobitnú zmienku – na základe výskumov pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a majú priaznivý vplyv na zdravie pečene a žlčníka. (4)
Ako vidno, táto diéta sa v podstate príliš nelíši od bežne zdravej, vyváženej stravy. Žlčník najviac zaťažujú mastnejšie jedlá a spracované sacharidy – no práve tieto dve skupiny živín sú zodpovedné aj za mnohé ďalšie zdravotné ťažkosti. Ich obmedzenie tak neprospieva iba žlčníku, ale aj celkovému zdraviu.
Vysoká hladina cholesterolu zvyšuje riziko aterosklerózy (kôrnatenia ciev), čo môže byť životu nebezpečné. Nadmerný príjem sacharidov a sladkostí zasa vedie k obezite, ktorá je zas základom celej škály ďalších problémov – napríklad nádorov alebo stukovatenia pečene.
Vedecké zdroje:
1. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3290909/
2.https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4902749/
3. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4438647/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23923586/