Gastritída: príčiny, príznaky a riešenia

Gastritída

Gastritída, čiže zápal žalúdka (gastritis) označuje stav, pri ktorom sa z nejakého dôvodu zapáli sliznica žalúdka. Počas svojho života tento stav zažil asi každý, môžeme pokojne vyhlásiť, že niet človeka, ktorý by sa s týmto ochorením nestretol aspoň raz.

Gastritída je rizikovým faktorom pre vznik rakoviny žalúdka. Neberte to na ľahkú váhu.

PRÍČINY GASTRITÍDY. ČO SPÔSOBUJE ZÁPAL ŽALÚDKA?

Existuje niekoľko faktorov, ktoré poškodzujú žalúdočnú sliznicu, v závislosti od toho spôsobujúc akútny, alebo chronický zápal žalúdka (akútna gastritída). Za tento stav môže vo veľkej miere zodpovedať náš nezdravý životný štýl, stačí iba, aby sme žili v neustálom napätí a nervozite. Je to tak preto, lebo tento stav spôsobuje stiahnutie svalov a krvných ciev v žalúdku, čo v skutočnosti prežívame a pociťujeme ako žalúdočné kŕče. Stiahnutie ciev, resp. vazokonstrikcia zhoršuje prekrvenie sliznice, čím v podstate podporuje rozvoj zápalu. Škodíme sami sebe, presnejšie svojmu žalúdku, pokiaľ často konzumujeme alkohol a zapálime si cigaretu, pričom alkohol ničí sliznicu (alkoholická gastritída), cigarety zužujú cievy.

Gastritída sa môže vyskytnúť ako príčina bakteriálnych, plesňových a vírusových infekcií, alebo súvisieť s nimi. Helicobacter pylori, ktorého prítomnosť je zistená najmenej u polovice svetovej populácie, je jednou z baktérií, ktoré môžu spôsobiť vážne žalúdočné ťažkosti, vrátane žalúdočného vredu. Príčinou gastritídy môžu byť pokazené jedlá plné patogénov (toto sa nazýva infekcia z potravín, alebo otrava jedlom), ako sú vajcia a mäso, a dlhodobá konzumácia konzervovaných, balených potravín plných rôznych prísad vytvára akútny zápal žalúdočnej sliznice. Rovnako sú za ochorenie zodpovedné potraviny s vysokým obsahom cukru, kyslé jedlá, tiež niektoré mliečne výrobky a pikantné koreniny.

LIEKY A INÉ VYVOLÁVAJÚCE PRÍČINY

Určite je potrebné v súvislosti s gastritídou aj lieky. Existuje mnoho liečivých účinných látok, ktoré môžu dráždiť žalúdok. Medzi také zaraďujeme nesteroidné protizápalové lieky, ibuprofén, naproxén, ale jednou z vyvolávajúcich príčin je aj aspirín.

Menej často, ale môžu ho vyvolať aj nasledovné:

  • Crohnova choroba,
  • autoimunitný atrofický zápal žalúdka (deštrukcia, úhyn buniek produkujúcich žalúdočnú šťavu),
  • infekcia Candida albicans,
  • konzumácia alergénnych potravín
  • reflux žlče,
  • vírus herpes simplex,
  • traumatické poranenie žalúdka alebo tenkého čreva,
  • abnormálny uzáver dolného žalúdočného prstenca,
  • závažná operácia, trauma alebo šok,
  • požitie korozívnych látok alebo jedov,
  • toxická huba,
  • ožarovanie v rámci liečby,
  • chemoterapia.

AKÉ PRÍZNAKY PRODUKUJE GASTRITÍDA?

  • Nechutenstvo,
  • nevoľnosť,
  • zvracanie,
  • pálenie záhy a kŕče,
  • bolesti v oblasti žalúdka,
  • pocit sýtosti a tráviace ťažkosti,
  • neustupujúce nadúvanie,
  • nepríjemný dych,
  • hnačka a horúčka,
  • vo vážnejších prípadoch pri chronickej gastritíde krvácanie.

DIAGNOSTIKA

Diagnóza zápalu žalúdka (gastritídy) sa vykonáva v rámci gastroenterologického vyšetrenia. Lekár môže nariadiť test na Helicobacter pylori, endoskopické vyštrenie žalúdka, počas ktorého je tiež možný endoskopický odber (biopsia) žalúdočnej sliznice. Skúma sa tiež množstvo produkcie žalúdočnej kyseliny. Existuje mnoho druhov tohto ochorenia, táto téma zaujíma mnohých. Práve preto sa vo vyhľadávačoch najčastejšie objavujú výrazy spojené s gastritídou, ako napríklad antrálna -, atrofická -, chronická povrchová -, – typu c, autoimunitná -, mierna chronická inaktívna antrálna -, chronická aktívna superficiálna -, inaktívna – a mnohé ďalšie.

PRÍRODNÉ LIEČEBNÉ METÓDY, ALEBO ČO JESŤ, KEĎ NÁS TRÁPI GASTRITÍDA?

Ako si vyliečiť žalúdok? V prípade začatia liečby sa viditeľne zlepší gastritída. Pokiaľ ide o akútnu formu, krátky 1-2 dňový pôst je vyslovene vhodný pre ochorením zaťažený žalúdok, okrem toho sa odporúča piť dostatok tekutín vo forme čistej vody a bylinkových čajov (napr. harmančekový čaj).

Existujú potraviny, ktoré pomáhajú v liečbe zápalu žalúdka a tiež pri zmierňovaní príznakov. Tieto sa okrem iného oplatí zaradiť do zdravej stravy.

Konzumujme nasledovné:

  • Potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako sú napríklad jablká, ovsená múka, brokolica, mrkva a fazuľa
  • nízkotučné jedlá, ako sú napríklad ryby, kuracie a morčacie prsia,
  • menej kyslé alebo zásadité potraviny, napr. zeleninu,
  • sucháre, sušienky,
  • ryža a zemiaková kaša
  • probiotiká, napr. kombucha, jogurt, kimči a kapusta (štúdie preukázali, že probiotiká môžu pomôcť pri liečbe Helicobacter pylori),
  • zelený čaj s medom manuka (preukázalo sa, že tento med má antibakteriálny účinok proti Helicobacter pylori),
  • cesnakový extrakt (odporúča sa na domácu liečbu Helicobacter pylori)

DIÉTA NA GASTRITÍDU – KTORÝM JEDLÁM SA VYHÝBAŤ?

Potraviny s vysokým obsahom tuku môžu zhoršiť zápal žalúdka a čriev. Tu je zoznam niektorých ďalších potravín, ktorým by ste sa mali vyhnúť, nakoľko môžu dráždiť žalúdok:

  • Kyslé potraviny, ako sú paradajky a citrusové plody
  • ovocné šťavy,
  • jedlá vyprážané na oleji,
  • sýtené nápoje,
  • korenené jedlá,
  • alkohol,
  • káva.

ESENCIÁLNE OLEJE

V súvislosti s niektorými esenciálnymi olejmi bolo pozorované, že bránia rozmnožovaniu Helicobacter pylori, najmä oleje vyrobené z citrónovej trávy a verbeny (železník lekársky). Tie by sa mali uvoľňovať do vzduchu prostredníctvom difuzéru, alebo pri správnom riedení a zmiešaní s nosným (základným) olejom nanášať na pokožku. Esenciálne oleje nie sú určené na vnútorné použitie, niektoré môžu byť toxické!

KEDY VYHĽADAŤ LEKÁRA?

Existujú príznaky gastritídy, ktoré by nikdy nemali byť nikdy ignorované, alebo dlhodobo liečené podomácky. Pokiaľ gastritída trvá dlhšie ako týždeň, objaví sa krvavé zvracanie, prípadne krv v stolici, je potrebné okamžite vyhľadať lekára. Neliečená infekcia žalúdka môže nadobudnúť chronickú formu, ktorá môže viesť k žalúdočným vredom a krvácaniu, a zvyšuje riziko vzniku rakoviny žalúdka. V prípade chronického zápalu žalúdka lekár v závislosti od diagnózy predpíše lieky na zníženie tvorby (potlačenie) žalúdočnej kyseliny, antibiotiká a prípravky na ochranu a regeneráciu žalúdočnej sliznice. A ako obnoviť sliznicu žalúdka? Touto témou sa budeme zaoberať v ďalšom článku. Súčasťou liečby je aj mimoriadne dôležitá reforma stravovania.

ZMENY V ŽIVOTNOM ŠTÝLE

V rámci liečby sa odporúča prestať fajčiť a konzumovať alkohol a vylúčiť lieky, ktoré sú uvedené ako základné príčiny. Je potrebné zo stravy vylúčiť všetky potraviny, ktoré by mohli spôsobovať potravinovú alergiu. Aj keď sa to ľahko hovorí a o to ťažšie sa realizuje, pokúsme sa minimalizovať príčiny vyvolávajúce stres. V záujme ochrany nášho tráviaceho systému posilnite svoj imunitný systém, v ktorom môžu byť našimi spojencami už vyššie spomenuté probiotiká. Rovnako, ako u iných ochorení, aj v prípade gastritídy je cieľom prevencia. Aplikovaním zdravej výživy sa s najväčšou pravdepodobnosťou môžeme držať ďalej od tohto nežiaduceho návštevníka.

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-gastritis
https://www.healthline.com/health/gastritis-duodenitis#causes
https://www.healthline.com/health/gastritis-diet
https://sk.vvikipedla.com/wiki/Gastritis

Vitamín U so zľavou 20 %

Vitamín U je jediný produkt svojho druhu.

Jeho účinok zaujme najmä ľudí s podráždenou sliznicou žalúdka, pri nadmernej produkcii žalúdočných kyselín a refluxe. Odporúča sa užívať osobám postihnutým žalúdočnými vredmi.