Zápal žalúdka (gastritída): možnosti liečby doma

Zápal žalúdka (gastritída): možnosti liečby doma

Zápal žalúdka, v odborných kruhoch známy aj ako gastritída, je v podstate zápalové ochorenie tohto orgánu. V rámci toho ide o stav, kedy vzniká zápal na sliznici vnútornej strany žalúdka. Gastritída sa pokladá skôr za príznak ako za ochorenie, pretože zápal sliznice môže vyvolať niekoľko rôznych faktorov. U mnohých pacientov choroba zvyčajne ustúpi sama, no nájdu sa aj menej šťastní pacienti, u ktorých má tento stav dlhodobý priebeh.

Aké symptómy sprevádzajú zápal žalúdka?

Príznaky gastritídy sú podobné príznakom niekoľkých iných ochorení, ktoré postihujú tráviaci systém. Najčastejšími príznakmi sú pálivý, pichavý pocit v hornej časti žalúdka, ktorý zvyčajne po jedle ustúpi, alebo naopak zhorší sa. To môže byť sprevádzané navyše aj nevoľnosťou, vracaním, ako aj bežným pocitom sýtosti po jedle. Ten je do istej miery prirodzený, pretože po jedle všeobecne môžeme cítiť plnosť, no ak to pociťujeme súbežne s ostatnými príznakmi, existuje veľká šanca, že príčinou je práve gastritída. 

Prečo vzniká a nakoľko je nebezpečný?

Príčin môže byť hneď niekoľko rôznych. Jedným z najčastejších vinníkov je baktéria nazývaná Helicobacter pylori. To, ako presne spôsobuje zápal sliznice, je aj pre samotnú vedu stále záhadou, ale je dôležité zdôrazniť, že samotná prítomnosť tejto baktérie nemusí byť nevyhnutne problémom.  

H. pylori je v mnohých prípadoch zodpovedný aj za vznik žalúdočných vredov, no je „upokojujúcim“ faktom, že približne polovica ľudstva túto baktériu v žalúdku má, dokonca bez toho, aby spôsobila nejaký vážnejší problém. Šíri sa väčšinou prostredníctvom kontaktu, slín, výkalov a infikovanou pitnou vodou. Štatisticky je mimoriadna šanca na to, že sa už zabývala v organizme niektorého z našich rodinných príslušníkov. Ako sme už spomenuli, u väčšiny ľudí nespôsobuje žiadne ochorenie. U koho však predsa len áno, existuje šanca, že taký pacient bude mať žalúdočný vred, alebo gastritídu, resp. komplikácie z nich vyplývajúce.

Okrem bakteriálnej infekcie predstavuje ďalší dôvodom užívanie liekov. V rámci toho môžu byť problémom hlavne nesteroidné lieky. Prípravky s obsahom ibuprofenu – napr. niektoré lieky proti bolesti (analgetiká) môžu škodlivo vplývať na sliznicu žalúdka, na ktorá sa môže v dôsledku poškodenia vyvinúť zápal.

Ďalšie možné dôvody

Mimo vyššie uvedených hrá veľkú rolu aj životný štýl. 

Alkohol

Nadmerná konzumácia alkoholu napríklad poškodzuje sliznicu žalúdka, ktorá pôsobí ako ochranná vrstva proti žalúdočnej kyseline. Tam, kde sú poškodené sliznice, sa žalúdočná kyselina dostane do kontaktu s vnútornou stenou žalúdka. Tá sa začne rozpadať, čo má za následok krvácanie a vznik vredov. 

Fajčenie

Fajčenie je tiež úzko spojené s konzumáciou alkoholu, čo tiež škodí zdraviu žalúdka. Nikotín uvoľňuje zvierač pažeráka, čo umožňuje žalúdočnej kyseline spätný tok do pažeráka – odborne nazývaný reflux, ktorý ho poškodzuje.

Stres

Nadmerný stres môže taktiež súvisieť so životným štýlom. Dlhodobo stresový životný štýl vo veľkej miere prispieva nielen k zápalu žalúdka, ale aj k ďalším ochoreniam, medzi ktoré možno zaradiť napr. aj IBS, či pálenie záhy.

Autoimunitné ochorenia

Okrem toho môže zaúradovať aj autoimunitné ochorenie. Pri tomto druhu ochorení telo z nejakého dôvodu vníma samo seba ako nepriateľa a imunitný systém ho napáda. V tomto prípade je obeťou sliznica žalúdka, ktorá sa v dôsledku toho zapáli. Pokiaľ trpíme aj inými ochoreniami autoimunitného pôvodu, máme veľkú šancu, že práve toto bude zdrojom problému zapálenom žalúdku. 

Iné ochorenia

Okrem autoimunitného pôvodu však nemožno vylúčiť ani gastritídu spôsobenú parazitmi, citlivosťou na lepok, či Crohnovou chorobou. 

V skutočnosti môže gastritída v niektorých prípadoch ustať sama od seba, dokonca môže byť asymptomatická. Neliečená gastritída však prináša so sebou riziko vzniku žalúdočného vredu. Zapálená sliznica nedokáže poskytnúť dostatočnú ochranu pred kyslým obsahom žalúdka, takže žalúdok začne tráviť sám seba a to vytvára živnú pôdu pre vznik vredov. A vredy zase zvyšujú riziko vzniku rakoviny žalúdka.

Diagnostika

V rámci určenia diagnózy lekár určí, či ide o infekciu H. pylori, pretože je to jedna z najčastejších príčin gastritídy. Väčšinou to lekár vykonáva testom zo vzorky stolice, ale existuje aj spôsob, ako zistiť prítomnosť baktérie v žalúdku z dychu. 

Ďalšiu možnosť predstavuje endoskopické vyšetrenie, pri ktorom lekár zavedie do žalúdka hadičku a prostredníctvom nej sa snaží vizuálne zistiť, či tam nie je zápal. V prípade potreby, na zistenie infekcie H. pylori, prichádza do úvahy biopsia alebo histologický rozbor. Okrem endoskopie je tu možnosť aj röntgenu, ktorý pomocou bária zviditeľní vredy.

Liečba

Liečba veľmi závisí od základných, teda vyvolávajúcich príčin. Pokiaľ je zápal spôsobený akýmkoľvek liekom, treba jeho užívanie okamžite ukončiť. V prípade zápalu žalúdka spôsobeného konzumáciou alkoholu, alebo stresom, bude riešením aj zdržanlivosť a zmena životného štýlu. Pokiaľ sa potvrdí infekcia H. pylori, antibiotická liečba predstavuje vo väčšine prípadov štandardnú prax.

 Okrem toho je ďalšou možnosťou zníženie žalúdočnej kyseliny. Vykonáva sa buď antacidami (liekmi na neutralizáciu žalúdočnej kyseliny), alebo liekmi, ktoré zabraňujú jej tvorbe. Vážnym problémom v prípade antacíd je, že z dlhodobého hľadiska výrazne zvyšujú šance na vznik demencie. Antibiotiká síce zmierňujú príznaky zápalu žalúdka, ale v iných častiach tráviaceho systému, napríklad v črevách, môžu spôsobiť vážne problémy, nakoľko poškodzujú aj črevnú flóru.

Je možná liečba doma?

Ak na základe príznakov máte dôvod domnievať sa, že máte zápal žalúdka, rozhodne neváhajte požiadať o pomoc odborníka. Zároveň je dôležité zdôrazniť, že aj my sami môžeme urobiť veľa pre to, aby sme problémom predišli a zmiernili ich.

 Okrem zníženia konzumácie alkoholu je vhodné zamerať sa na ľahšie jedlá, ktoré príliš nezaťažujú žalúdok. Trávenie mastných, ťažkých, korenistých jedál predstavuje väčšiu záťaž pre žalúdok a tráviaci systém. Práve preto ich konzumujeme radšej iba s mierou. Každý človek je iný, takže je ťažké vymenovať konkrétne potraviny a jedlá. Najlepším spôsobom je sledovať, ktoré potraviny spôsobujú príznaky a vyhýbať sa im. Po čase budeme mať obraz o možnostiach.

Keďže značnú časť prípadov má podľa štatistík na svedomí bakteriálna infekcia, oplatí sa urobiť niečo aj v tomto smere. Infekcia H. pylori zvyčajne liečia antibiotikami, nejde však jediné riešenie. Probiotiká, najmä Lactobacillus, môžu rovnako potláčať infekciu, pričom nepoškodzujú črevnú flóru ako antibiotiká, keďže samy sú jej súčasťou.

Ďalšie zaujímavosti

Čo sa potravín a nápojov týka, účinný môže byť aj cesnakový extrakt a zelený alebo čierny čaj. Cesnak pomáha v boji proti baktérii H. pylori, čierny a zelený čaj zase môžu zmierniť príznaky gastritídy.

Ak napríklad vznikli už vredy, vitamín U predstavuje výborné riešenie na ich liečbu. Táto látka, prítomná napríklad v kapuste, alebo v kapustovej šťave dosiahla u pacientov so žalúdočnými vredmi vynikajúce výsledky. Liečba vredov bola štyrikrát rýchlejšia ako pri užívaní iných medikamentov.

 Napriek tomu, že existuje mnoho možností domácej liečby gastritídy, neradno ich považovať za rovnocenné s odborným lekárskym vyšetrením, diagnostikou a predpísanou liečbou. Zmeny v stravovaní, probiotiká môžu byť mimoriadne užitočné, ale jedine lekárske vyšetrenie môže presne určiť základný koreň problému a následnú terapiu

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7037652/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4130844/

https://www.nhs.uk/conditions/gastritis/