Pálenie záhy: všetko, čo by ste mali vedieť

Žena ukazujúca pálenie záhy

Určite už nejeden z nás pocítil charakteristické nepríjemné príznaky, ktoré produkuje pálenie záhy (lat. pyróza). Nie je však jedno, či ide o zriedkavý a prechodný stav, alebo o opakujúci sa jav, ktorého príznaky pretrvávajú dlhodobo. V prípade krátkodobého stavu môže byť vinníkom hoci aj výdatné jedlo, no v druhom prípade situácia naznačuje najskôr nejakú poruchu, ktorá môže byť napríklad predzvesťou ochorenia zvaného reflux. Nech už sa jedná o ktorúkoľvek verziu, jedno si ujasnime vopred. A to, že prípadnému vzniku problému je možné predchádzať pomocou náležitej starostlivosti a vhodných opatrení proti páleniu záhy. Pozrime sa teda na to, aké informácie sa odporúča vedieť o stave, ktorý postihuje mnohých.


Prečo a ako vzniká pálenie záhy?

Príčiny tejto kondície môžu byť veľmi rôznorodé, pričom hlavným faktorom je žalúdočná kyselina. Je to preto, že nepríjemné ťažkosti sa zvyčajne vyskytujú vtedy, keď kyslý obsah žalúdka prúdi späť do pažeráka. 

Za normálnych okolností sa pri prehĺtaní uvoľní dolný zvierač pažeráka, takže skonzumavaná potrava a tekutina môžu prúdiť do žalúdka. Akonáhle sa to stane, svaly sa znova napnú, zvierač sa uzavrie. 

Problém nastáva vtedy, keď je zvierač slabý, teda nefunguje správne. V takýchto prípadoch môže kyslý obsah žalúdka prúdiť späť do pažeráka a spôsobiť už spomínané pálenie záhy. Navyše, pokiaľ v prípade polohy v predklone, alebo v leže, môže uniknúť smerom do ústnej dutiny ešte viac žalúdočnej kyseliny.


Faktory zvyšujúce riziko pálenia záhy

Sedavý spôsob života a nahromadený stres taktiež prispievajú k rozvoju ťažkostí s prekyslením. Okrem toho niektoré jedlá a nápoje so sebou rovnako prinášajú riziko pálenia záhy. Máme na mysli nasledovné:

● Pikantné koreniny
● Cibuľa
● Citrusové ovocie
● Produkty obsahujúce paradajky, ako je kečup
● Mastné alebo vyprážané jedlá
● Čokoláda
● Alkohol, sýtené nápoje, káva alebo iné nápoje s obsahom kofeínu

Okrem toho medzi predisponujúce faktory patrí tehotenstvo a nadváha. V pokračovaní článku si vysvetlíme prečo.


Pálenie záhy počas tehotenstva

Bohužiaľ, okrem ranných nevoľností, boľavého chrbta a opuchnutých členkov môže ženám v období očakávania strpčovať dni aj nepríjemný pocit pálenia v žalúdku. Podľa štúdie Pálenie záhy v tehotenstve približne 45% budúcich mamičiek pociťuje nepríjemné príznaky pálenia záhy počas obdobia očakávania bábätka. Ba čo viac, ak mala žena sklony k páleniu záhy už pred tehotenstvom, pravdepodobnosť, že sa tento stav skôr či neskôr objaví, je ešte vyššia.

Hoci sa pálenie záhy môže objaviť kedykoľvek počas tehotenstva, najčastejšie sa vyskytuje v druhom a treťom trimestri. Odborníci zatiaľ nenašli presné vysvetlenie toho, čo môže byť príčinou vzniku problému, no majú podozrenie, že je ovplyvnená pravdepodobne aj tromi nasledovnými faktormi.

● Hormóny: Jednou z funkcií progesterónu, nazývaného aj „tehotenský hormón“, je vyživovať maternicu a plod, ktorý sa v nej vyvíja. Zároveň však môže byť aj on vinníkom pálenia záhy. Vzhľadom na to, že progesterón pôsobí aj ako uvoľňovač svalov, hormón dokáže uvoľniť dolný zvierač pažeráka, ktorý je zodpovedný za to, aby sa kyslý obsah žalúdka nedostal do ústnej dutiny.

● Rastúci plod: Rastúca, rozširujúca sa maternica doslova zápasí o priestor s niektorými vnútornými orgánmi tela, aby chránila a vyživovala rastúci plod. Maternica svojím zväčšujúcim sa objemom tlačí na žalúdok, ktorého kyslý obsah sa takto skôr vytlačí späť do pažeráka – najmä ak ste po výdatnom jedle. Čím viac maternica rastie, tým väčšia je to záťaž pre žalúdok, a tak niet divu, že s postupujúcim tehotenstvom sa problém objavuje čoraz viac.

● Spomalené trávenie: Vďaka progesterónu zostáva obsah žalúdka v organizme dlhšie, ako za normálnych okolností. Nakoľko je trávenie spomalené, žalúdok zostane dlhší čas plný, čo tiež zvyšuje šance na vznik nepríjemného pocitu pálenia.


Zvýšené prekyslenie v dôsledku nadváhy

Vedeli ste, že nadváha úzko súvisí s pálením záhy? A to vôbec nie zanedbateľným spôsobom. Nadváha a obezita je v skutočnosti jedným z hlavných spúšťačov tohto nepríjemného stavu. Podľa výskumov majú obézni ľudia takmer trikrát vyššie riziko vzniku problémov so zvýšenou kyslosťou v porovnaní s tými, ktorí majú zdravú telesnú hmotnosť. Niet sa preto čomu čudovať, že čím väčšia je nadváha, tým nepríjemnejšie môžu byť aj samotné príznaky. Dôvod je pritom jednoduchý.

Nadváha zvyšuje tlak v brušnej dutine. Tuk nahromadený v oblasti brucha stláča žalúdok, čo spôsobuje, že sa žalúdočné kyseliny ľahšie dostávajú do pažeráka. To zvyšuje riziko spätného toku žalúdočných štiav, teda refluxu.

Zvýšený tlak zároveň spôsobuje uvoľnenie zvierača medzi žalúdkom a pažerákom, čo ešte viac uľahčuje prenikanie kyselín do pažeráka. Navyše, nadváha sťažuje telu rýchlejšie sa zbaviť obsahu žalúdka.

Problémy môže ešte zhoršiť aj nosenie príliš tesného oblečenia, napríklad úzkych nohavíc. Preto je vhodné zbaviť sa prebytočných tukových zásob a vyhýbať sa príliš priliehavému oblečeniu, aby ste minimalizovali riziko pálenia záhy.


Jednotlivé fázy pálenia záhy a možnosti ich liečby

➤ Fáza 1

Toto štádium je známe ako mierne pálenie záhy. Pacienti, ktorí sú zaradení do tohto prvého štádia, majú poškodený pažerákový zvierač iba v malej miere. V tomto štádiu sa prekyslenie, odborne nazývaná aj acidifikácia a ďalšie iné ťažkosti vyskytujú len pomerne zriedkavo. Časť pacientov je schopná tolerovať počiatočné, mierne príznaky ochorenia pomerne ľahko, v podstate bez pomoci liekov, zatiaľ čo iní sú v záujme zmiernenia nepríjemností odkázaní na užívanie antacíd.

➤ Fáza 2

V tomto štádiu pacienti pociťujú výrazné zhoršenie existujúcich symptómov. V tomto prípade sa symptómy spôsobené ochorením už nedajú tolerovať len tak, bez zásahu liekov. Tie sa však vo väčšine prípadov ešte dajú účinne nahradiť inými, voľnopredajnými liekmi. Pacientom postihnutým druhým štádiom ochorenia sa odporúča zvážiť návštevu odborného lekára, ktorý je schopný stanoviť presnú diagnózu a na jej základe nastaviť vhodnú medikamentóznu terapiu.

➤ Fáza 3

O tretej fáze ochorenia hovoríme vtedy, keď pacient už zaznamená citeľné pálenie záhy, zníženie kvality svojho života. V tomto bode je poškodenie dolných svalov pažeráka už také vážne, že ťažkosti nie je možné adekvátne odstrániť už ani liekmi na predpis. Osobám podliehajúcim tretiemu štádiu často hrozí, že v dôsledku chronického pálenia záhy budú vystavené riziku vzniku ďalších zdravie ohrozujúcich problémov. Preto je potrebná okamžitá odborná pomoc.

➤ Fáza 4

Štvrté štádium ochorenia nastáva vtedy, keď sa v postihnutých tkanivách objavia viditeľné zmeny v dôsledku dlhodobo pretrvávajúceho poškodenia. Práve v tomto štádiu sa môžu vyvinúť závažné stavy, ako je napríklad dysplázia a Barrettov pažerák. O dysplázii hovoríme vtedy, keď sa v určitom orgáne alebo tkanive objavia abnormálne, patologické bunky. Hoci tento stav nemusí hneď znamenať rakovinové ochorenie, existuje riziko, že sa časom môže zmeniť na nádor.

Podľa štúdie s názvom „Dysplázia vznikajúca v Barrettovom pažeráku“ je práve dysplázia v oblasti Barrettovho pažeráka považovaná za prekancerózny stav, ktorý si vyžaduje dôsledné sledovanie a včasnú liečbu, aby sa predišlo vzniku ezofageálneho adenokarcinómu. (2)


Liečba pálenia záhy ako choroby

Počiatočné štádiá choroby sa dajú zmierniť aj aplikáciou liekov bez predpisu, alebo jednoduchšími domácimi metódami. V nasledujúcich riadkoch vám ich predstavíme.

➤ Antacidá dostupné bez lekárskeho predpisu

● Antagonisty histamínu (antagonisty H2, alebo blokátory H2): Antagonisty histamínu sú taký druh liekov, ktoré sa viažu na histamínové receptory, no neaktivujú ich, takže tým blokujú účinok histamínu. H2 blokátory účinkujú tak, že znižujú množstvo kyseliny produkovanej žalúdkom. Tieto prostriedky nie sú také účinné ako antacidá, ale poskytujú úľavu na dlhší čas.

● Inhibítory protónovej pumpy (PPI): Inhibítory protónovej pumpy sú silné lieky s antacidným účinkom. PPI sa zameriavajú na protonové pumpy v žalúdku. Tie spúšťajú chemickú reakciu, pri ktorej sa produkuje žalúdočná kyselina. PPI obmedzuje množstvo kyseliny produkovanej protónovou pumpou. Medzi najčastejšie používané prípravky s antacidným účinkom tohto druhu možno zaradiť lansoprazol a omeprazol.

● Antacidá: Antacidá neutralizujú kyselinu, čím vlastne znižujú množstvo žalúdočnej kyseliny a množstvo kyslého obsahu žalúdka prúdiaceho späť do pažeráka. Okrem toho blokujú pôsobenie tráviaceho enzýmu v žalúdku nazývaného pepsín, ktorý je aktívny výlučne v kyslom prostredí. Z tohto dôvodu sa predpokladá, že má škodlivý účinok na sliznice žalúdka, dvanástnika, resp. pažeráka. Antacidá v priebehu krátkeho času tlmia nepríjemné príznaky, avšak nedokážu liečiť pažerák poškodený žalúdočnou kyselinou.

Pri užívaní všetkých troch druhov liečiv je dôležité, aby ste dodržiavali pokyny, ktoré vám dal váš lekár, alebo ktoré sú uvedené v písomnej informácii pre používateľov daného lieku. V prípade, že tieto lieky nezmiernia pretrvávajúce príznaky, alebo ak sa tieto zhoršia, prípadne trvajú dlhšie ako dva týždne, odporúča sa navštíviť odborného lekára.


➤ Nepostrádateľné vitamíny

Niektoré výskumy naznačujú, že vitamíny skupiny B, vrátane kyseliny listovej (folátu), riboflavínu a vitamínu B6, môžu prispieť k prevencii a liečbe príznakov acidifikácie a refluxu vznikajúceho z pálenia záhy. V skutočnosti podľa jednej štúdie s názvom „Vitamíny a doplnky na reflux“ vyšší príjem viacerých vitamínov skupiny B súvisel s nižším rizikom refluxnej ezofagitídy – zápalu pažeráka spôsobeného kyselinovým refluxom. (3) Navyše, vyšší príjem folátu a vitamínu B6 bol spojený aj so zníženým rizikom vzniku rakoviny pažeráka a Barrettovho pažeráka, ktoré patria medzi možné komplikácie dlhodobého refluxu.

Ďalšia štúdia porovnávala účinnosť doplnku stravy s obsahom vitamínu B6, kyseliny listovej, vitamínu B12, L-tryptofánu, melatonínu, betaínu a metionínu s voľnopredajným liekom na pálenie záhy. Po uplynutí štyridsiatich dní 100 % jedincov, ktorí užívali doplnok výživy, hlásilo výrazné zlepšenie aktuálnych symptómov. Na rozdiel od nich iba 65% jedincov užívajúcich voľnopredajné lieky uviedlo rovnaký výsledok. Podľa štúdie s názvom „Omeprazol pri liečbe gastroezofageálneho refluxu“ boli výsledky v prospech doplnku výživy, ktorý obsahoval vyššie uvedené zložky. (4) Spomedzi zložiek doplnku stravy sa oplatí spomenúť derivát aminokyseliny s názvom metionín. Prvok označovaný aj ako vitamín U sa nachádza v mäse, rybách a mliečnych výrobkoch zároveň, a zohráva dôležitú úlohu v mnohých bunkových funkciách. Vitamín U priaznivo pôsobí na tráviace procesy a jeho užívaním možno predchádzať alebo zmierniť nepríjemné prejavy žalúdočného vredu a dvanástnikového vredu.

● Okrem vitamínu B môžu zmierniť riziko refluxu vyvinutého z pálenia záhy aj vitamíny A, C a E prijaté prostredníctvom potravín a doplnkov výživy.


➤ Dostupné liečivé rastliny

Fenikel: Táto rastlina podporuje zdravý tráviaci cyklus a má priaznivé účinky v prípade rôznych žalúdočných a črevných problémov. Žuvanie feniklových semien môže pomôcť znížiť žalúdočnú kyselinu, vo forme liečivého čaju zase zmierniť pálenie záhy, ako aj zlepšiť tráviace procesy.

Mäta pieporná: Mäta, konzumovaná či už v surovom stave alebo ako čaj, dokáže účinne prekonať zápalové ťažkosti žalúdka, navyše jej sedatívne účinky môžu redukovať aj nepríjemné prekyslenie.

Zázvor: Zázvor je po stáročia osvedčenou praktikou v prípade žalúdočných ochorení. Okrem toho, že znižuje množstvo kyseliny, upokojuje žalúdok, podporuje aj zdravý proces trávenia. Proti pocitu pálenia, ktorý sa ohlasuje v žalúdku, sa odporúča žuť malý kúsok surového zázvoru, alebo túto liečivú rastlinu konzumovať vo forme čaju.


➤ Tipy na ďalšie doplnkové možnosti liečby pálenia záhy

Jablčný ocot: Konzumáciou 1-2 polievkových lyžíc jablčného octu denne je možné prispieť k úprave trávenia a zmierneniu príznakov prebytku žalúdočnej kyseliny. Hoci sa to môže zdať nelogické, keďže ocot je kyslý, v tele pôsobí odlišne – počas trávenia sa metabolizuje a môže mať alkalizujúci účinok na organizmus. Jablčný ocot zároveň stimuluje tvorbu tráviacich štiav a podporuje rozklad potravy, čo môže viesť k lepšiemu vstrebávaniu živín. Odporúča sa konzumovať ho zriedený vo veľkom pohári vody, minimálne pätnásť minút pred jedlom, aby sa naštartovali tráviace procesy a predišlo sa podráždeniu žalúdočnej sliznice. Účinky jablčného octu nie sú vedecky jednoznačne potvrdené a jeho dlhodobé alebo nadmerné užívanie môže viesť k podráždeniu žalúdka alebo poškodeniu zubnej skloviny. Konzumáciu je vhodné konzultovať s lekárom, najmä pri tráviacich ťažkostiach alebo užívaní liekov.

Citrónová voda: Zaradenie citrónovej vody do jedálnička sa zakladá na rovnakej logike. Aj keď je pravda, že samotná citrónová šťava je veľmi kyslá a jej konzumácia v nezriedenej forme sa neodporúča, malé množstvo šťavy rozpustenej vo vode naštartuje metabolizmus a disponuje priaznivým účinkom na trávenie. Vďaka svojmu alkalizujúcemu účinku pomáha neutralizovať kyselinu v žalúdku. Vo všeobecnosti sa odporúča zriediť lyžicu čerstvej citrónovej šťavy s dvoma až tromi decilitrami vlažnej vody, následne ju vypiť asi 20 minút pred jedlom.


Vedecké zdroje:
1. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4562453/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11936261/
3. https://www.healthline.com/nutrition/vitamins-for-acid-reflux
4. https://www.researchgate.net/publication/390337556