Žalúdočné vredy – problém tráviaceho traktu

Žalúdočné vredy – problém tráviaceho traktu

Môžeme s istotou povedať, že žalúdočné vredy predstavujú v dnešnej dobe jednu z najčastejších porúch tráviaceho systému. Ochorenie si, žiaľ, veľmi nevyberá, postihnúť môže kohokoľvek, bez ohľadu na vek či pohlavie. Okrem toho aj my podporujeme ich vznik prostredníctvom množstva faktorov pochádzajúcich z nášho životného štýlu. Každodenný stres, nesprávna výživa, fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu; toto sú iba niektoré z celého radu predisponujúcich faktorov. Pozrime sa na to, čo všetko ešte môže stáť za vznikom choroby a čo môžeme urobiť, aby sme príznakom predišli, alebo ich aspoň zmiernili! 

Čo sú vlastne žalúdočné vredy?

Žalúdočný vred (ulcus ventriculi) je ochorenie postihujúce tráviaci systém. Znamená v podstate to, že je narušená kontinuita, čiže celistvosť žalúdočnej sliznice, na úseku najmenej 5 milimetrov. V dôsledku toho sa ochranná vrstva epitelových buniek pod sliznicou proti žalúdočnej kyseline zničí a na mieste sa v dôsledku bunkovej smrti tvoria rany.

Tento druh vredu predstavuje typ peptického vredového ochorenia. Peptický vred, tiež označovaný ako vred „trávenia“, predstavuje poranený povrch okrúhleho alebo oválneho obrysu. Ide o povrch, kde žalúdočnú sliznicu alebo sliznicu dvanástnika priamo leptá žalúdočná kyselina a tráviace enzýmy. Povrchová verzia tohto stavu je tiež známa ako erózia. Žalúdočná kyselina a tráviace enzýmy zdravému tráviacemu systému vo všeobecnosti neškodia. Je tomu tak z dôvodu, že niektoré jeho ochranné prvky, ako sú žalúdočné šťavy produkované žalúdočnou sliznicou, či pankreasom produkované šťavy, zabraňujú poškodeniu vnútornej steny žalúdka. Problém najčastejšie vzniká vtedy, keď je poškodená niektorá ochranná vrstva, čo poskytuje cestu poškodeniu agresívnym faktorom.

Žalúdočné vredy možno zaradiť medzi jednoducho liečiteľné stavy. Treba ho však včas odhaliť, pretože bez adekvátnej terapie sa môže stav pacienta zhoršiť.

Žalúdočný alebo dvanástnikový vred: ide o jeden a ten istý?

Odpoveď v krátkosti znie: nie. Samotný vred (ulcus), ktorý spôsobuje bolestivé príznaky, je rana nachádzajúca sa v žalúdku, alebo počiatočnom úseku tenkého čreva (tzv. dvanástnik, duodenum) a hojí sa pomerne ťažko. Žalúdočné a dvanástnikové vredy sú však často uvádzané zajedno, pretože symptómy, príčiny a liečba týchto dvoch stavov sú takmer identické. 

Dvanástnikový vred pod drobnohľadom

Dvanástnik je počiatočný úsek tenkého čreva. Predstavuje tú časť tráviaceho traktu, kadiaľ prechádza potrava, ihneď po opustení žalúdka. V dôsledku toho vred dvanástnika je vlastne rana, ktorá vzniká na sliznici dvanástnika, a za ktorú zodpovedá žalúdočná kyselina a tráviace enzýmy. Percento osôb postihnutých žalúdočnými vredmi vo vyspelých krajinách tvorí iba niekoľko percent; navyše sa najčastejšie vyskytuje v období menopauzy. Naopak, dvanástnikové vredy postihujú v týchto krajinách asi 10 % populácie a ich výskyt zvyčajne nepostihuje iba osoby v menopauze.

Príčiny vzniku tohto nepríjemného stavu

Ochorenie spôsobuje vážnejšie problémy zvyčajne v období jari a jesene, dokonca v týchto dvoch ročných obdobiach vzniká aj väčšina nových vredov. Z hľadiska ochorenia sú leto a zima pre chorobu trochu tolerantnejšou periódou. Hlavnými faktormi rozvoja a vzniku vredov sú:

  • Vedľajšie účinky niektorých liekov: Riziko vzniku oboch druhov vredu sa môže zvýšiť pri užívaní určitých liekov s obsahom steroidov, akými sú napríklad lieky predpísané v súvislosti s alergiou alebo autoimunitných problémov. Okrem toho vo veľkej miere zvyšujú riziko vzniku ochorenia aj takzvané NSAID (nesteroidné protizápalové) lieky, na potlačenie bolesti a zápalov, pretože sa často neužívajú podľa nariadenia lekárov.
  • Zollinger-Ellisonov syndróm: Zollinger-Ellisonov syndróm je zriedkavý stav, ktorý spôsobuje jeden alebo viac nádorov v pankrease alebo počiatočnom úseku dvanástnika. Tieto nádory, nazývané gastrinómy, vylučujú významné množstvo hormónu nazývaného gastrín. Ten spôsobuje, že žalúdok produkuje príliš veľa kyseliny. Nadbytok kyseliny môže časom viesť k žalúdočnému vredu.
  • Zranenia a vysoký stres: Organizmus zaťažujúci, náhly vysoký stres (v dôsledku šoku, nehody, popálenín, alebo infekcie) môže v priebehu niekoľkých dní viesť k objaveniu vredov. Hlavným dôvodom je poškodenie obranného systému, ako aj zvýšená tvorba kyselín.
  • Pitie alkoholu: Alkohol môže dráždiť sliznicu žalúdka, urobiť ju zraniteľnejšou a spôsobiť zvýšenú tvorbu žalúdočnej kyseliny.
  • Korenisté jedlá: Ťažké jedlá, bohaté na nasýtené mastné kyseliny, zvyšujú riziko vzniku tejto kondície. Okrem toho môžu chuťovo veľmi intenzívne koreniny (ako napríklad čili, feferónky, či chren) spôsobiť taktiež vysoký stupeň podráždenia žalúdka.

Helicobacter pylori: výtržník obťažujúci ľudstvo už tisícky rokov

Mysleli ste si, že približne u 70 % pacientov postihnutých vredmi, je za ich vznik zodpovedná práve táto baktéria? Helicobacter pylori (alebo H. pylori) je skutočne prítomná v tele takmer 40 % populácie rozvinutých krajín, zatiaľ čo v ostatných krajinách môže byť prenášačom až 90 % populácie. Iba 10 – 15 % infikovaných počas svojho života postretne vredové ochorenie. 

Výskumy naďalej nedokážu jednoznačne identifikovať šírenie helicobacter pylori. Jedna vec je však istá: baktéria je v ľudskom tele prítomná už tisíce rokov a môže sa šíriť medzi jedincami prostredníctvom slín, spôsobom stolica – ústa. Najmä nedostatočná, alebo vynechaná hygiena rúk po použití toalety predstavuje najbežnejšiu cestu šírenia.

Helicobacter pylori je v podstate bežný typ baktérie, ktorá rastie v tráviacom systéme a má tendenciu napádať vnútornú stenu žalúdka. V celosvetovom merítku infikuje žalúdok asi 60 % dospelej populácie. Hoci sa H. pylori vo všeobecnosti považuje za neškodný, takmer u všetkých pacientov so žalúdočným a dvanástnikovým vredom bola diagnostikovaná bakteriálna infekcia.

Prvá polovica názvu patogénu („helico“) znamená špirálu, čo naznačuje, že baktérie majú špirálovitý tvar. Dobre sa prispôsobujú životu v kyslom prostredí žalúdka. Helicobacter pylori mení prostredie okolo seba a znižuje jeho kyslosť, aby prežil. Špirálovitý tvar umožňuje baktériám preniknúť do vnútornej steny žalúdka, kde ich chráni vlastne samotná sliznica, takže imunitné bunky organizmu sa k nim nedokážu dostať. Tieto zákerné patogény môžu narušiť imunitnú odpoveď, čím si zabezpečia vlastné prežitie. V dôsledku tohto procesu môžu nastať rôzne tráviace problémy.

Samotný H. pylori nespôsobuje charakteristické príznaky. Avšak vred, ktorý spôsobuje, môže byť sprevádzaný celým radom nepríjemných vedľajších účinkov.

Možné príznaky žalúdočného vredu

  • Pocit pálenia, alebo bolesť v strednej oblasti brucha, medzi hrudníkom a pupkom. Bolesť zvyčajne zintenzívnie, keď je žalúdok prázdny a môže trvať niekoľko minút až niekoľko hodín, kým sa zlepší.
  • Tupá bolesť v žalúdku
  • Náhla strata hmotnosti
  • Nechutenstvo v dôsledku bolesti
  • Nevoľnosť a vracanie
  • Nadúvanie
  • Pocit sýtosti aj po konzumácii malého množstva jedla
  • Kyslé grganie, alebo reflux
  • Pálenie záhy
  • Bolesť, ktorá sa zlepšuje po konzumácii jedla, prijímaní tekutín, alebo užívaní antacíd
  • Anémia, ktorej častým príznakom je únava, dýchavičnosť, alebo matná pokožka
  • Tmavá dechtová stolica
  • Zvracanie, ktoré obsahuje krv, alebo pripomína kávovú usadeninu

V prípade, že spozorujete na sebe ktorékoľvek možné príznaky žalúdočného vredu, vyhľadajte svojho ošetrujúceho lekára. Hoci nepríjemnosti môžu byť mierne, ochorenie sa môže zhoršiť, pokiaľ sa nelieči. Krvácajúce vredy navyše predstavujú život ohrozujúci stav.

Vred pažeráka (ezofageálny vred)

Okrem ulcus ventriculi treba vyzdvihnúť aj vredovú chorobu pažeráka. Toto ochorenie sa vyvíja prostredníctvom lézií spôsobených nedostatkom epitelu v pažeráku, čo môže vo väčšine prípadov súvisieť s refluxnou chorobou.

V tomto prípade ide v podstate o to, že dolný zvierač pažeráka nefunguje správne, čoho dôsledkom kyslý obsah žalúdka prúdi späť cez pažerák, hoci až do ústnej dutiny.

Následne môže dôjsť k ťažkým zápalom sliznice pažeráka, k poškodeniu epitelovej vrstvy žalúdočnou kyselinou, okrem toho sa môže objaviť aj chronický nedostatok epitelu (vredy). 

Na jednej strane sa vred pažeráka môže vyvinúť bez toho, aby pacient pociťoval akékoľvek charakteristické príznaky. Na druhej strane môže človek s týmto ochorením pociťovať typické symptómy, ako je pocit pálenia v pažeráku, reflux, alebo brušný diskomfort a iné netypické nepríjemné pocity, ako je astma, ťažkosti s prehĺtaním, zvýšená tvorba slín, alebo záchvaty kašľa.

Okrem toho môže dôjsť k vredom pažeráka priamym podráždením, napríklad otravou chemickou látkou, alebo liekmi, ktoré sa zasekli v pažeráku.

Možnosti liečby žalúdočného vredu

Pokiaľ trpíte žalúdočným vredom, spôsob liečby závisí od toho, čo spôsobuje jeho príznaky. Stanovením správnej diagnózy a predpísanou liečbou sa dá ochorenie relatívne účinne vyliečiť v priebehu 1-2 mesiacov.

V prípade, že pôvodcom stavu je vyššie spomenutý Helicobacter pylori, odborný lekár vám určite predpíše antibiotickú kúru, alebo inhibítor protónovej pumpy (PPI). Táto metóda sa odporúča aj vtedy, ak sa predpokladá, že vaše ťažkosti spôsobili okrem H. pylori aj nesteroidné protizápalové lieky. 

Ak diagnóza odhalí, že ulcus ventriculi spôsobili výlučne nesteroidné protizápalové lieky, lekár vám v záujme zmiernenia príznakov predpíše inhibítor protónovej pumpy.

Pokiaľ vo vašom prípade NSAID predstavuje liek, ktorý nemožno použiť, liečbu možno poriešiť aj pomocou alternatívnych liekov proti bolesti.

Namiesto PPI možno použiť iné typy liekov známe ako antagonisty H2-receptorov. Ako doplnkovú liečbu môže byť potrebné užívať antacidá.

H2 blokátory, PPI a antacidá sú všetko lieky na neutralizovanie kyseliny, ktoré možno dostať v lekárňach bez lekárskeho predpisu.

Hoci samotné lieky môžu byť účinné, nezaškodí urobiť nejaké zmeny v samotnom životnom štýle v záujme toho, aby symptómy ustali a choroba sa nevrátila. Snažte sa obmedziť stres v každodennom živote, vyhýbajte sa konzumácii alkoholu a fajčeniu a povedzte nie ťažkým, korenistým jedlám. 

Vitamín U: účinný liek na žalúdočný vred

Vitamín U (tiež známy ako S-metylmetionín alebo metylmetionín) v skutočnosti ani nie je vitamín. Ide skôr o aktivovanú formu metionínu, organického iónu patriaceho do rodiny aminokyselín. Vzhľadom na jeho povahu hovoríme o zlúčenine rozpustnej vo vode, ktorú si organizmus nedokáže uskladňovať. Jeho názov je odvodený od prvého písmena anglického slova „ulcer“, čo tiež naznačuje, že ide o látku, ktorá pôsobí proti vredu.

Na čo je vitamín U dobrý? Ako pomáha?

Z hľadiska svojej funkcie prispieva predovšetkým k udržaniu neporušenej sliznice. Pomáha hojiť poškodenia týkajúce sa sliznice tráviaceho traktu, okrem toho predstavuje skvelý protizápalový prostriedok. Mimo iného účinne znižuje príznaky pálenia záhy, refluxu a žalúdočných vredov. Vplyvom jeho nedostatku je telo viac vystavené riziku vzniku vredov. Mimochodom, ak nie je v tele prítomný v dostatočnom množstve, produktivita trávenia môže klesnúť a odolnosť imunitného systému sa môže znížiť. 

Ako získať tento užitočný vitamín?

Vitamín U sa najviac prirodzene nachádza v surovej kapuste, ale nájdeme ho aj v paradajkách, špargli, petržlene a reďkovke. Keďže sa prospešné účinné látky pri varení rozplynú, odporúčame konzumovať tieto potraviny hlavne surové. Alternatívnu možnosť predstavuje zaradenie vitamínu U do stravy vo forme doplnkov výživy.

Mastichová guma: všeliek na žalúdočné ťažkosti známy už stovky rokov

Okrem vitamínu U musíme v súvislosti s bojom proti žalúdočným vredom vyzdvihnúť aj ďalší liečivý prípravok. Živicovú látku extrahovanú z mastichového dreva pochádzajúceho z Grécka už od staroveku používali ako žuvačku; na liečbu rôznych ťažkostí tráviaceho systému. Vďaka svojim vynikajúcim antiseptickým a antibakteriálnym vlastnostiam dokáže účinne znížiť nielen mučivé prejavy žalúdočných vredov, ale aj pálenia záhy a refluxu.

Ba čo viac, mastichová guma sa navyše môže pochváliť ďalším pozitívnym účinkom. Štúdia z roku 2010, vykonaná na malej skupine, zistila, že žuvačka môže zahubiť baktérie Helicobacter pylori. Podľa výsledkov, ktoré vedci zverejnili, 19 z 52 osôb bolo po dvoch týždňoch používania bez H. pylori. Účastníci, ktorí užívali aj antibiotiká ako doplnkovú liečbu, mali dokonca ešte lepšie výsledky.

https://www.aafp.org/afp/2007/1001/afp20071001p1005.pdf

https://www.oatext.com/eradication-rate-of-helicobacter-pylori-by-classic-triple-therapy-in-lebanon-is-it-still-effective.php

https://www.healthline.com/health/helicobacter-pylori

https://www.healthline.com/health/mastic-gum