Čo sú to postbiotiká? ich 5 zdravotných výhod

Čo sú to postbiotiká?

Ak ste za posledných pár rokov vôbec sledovali zdravotné novinky, určite ste už počuli o prebiotikách a probiotikách. My u NaturalSwiss vieme, že obe zložky sa podieľajú na udržiavaní zdravého a pravidelného tráviaceho systému, okrem mnohých iných zdravotných výhod.

Postbiotiká sú oveľa menej známe ako prebiotiká a probiotiká, no podľa najnovších výskumov zohrávajú rovnako dôležitú, ak nie dôležitejšiu úlohu pri udržiavaní a zlepšovaní nášho zdravia. V skutočnosti väčšina zdravotných výhod pripisovaných prebiotikám je v skutočnosti spôsobená POSTbiotikami.

Čo sú vlastne postbiotiká?

Postbiotiká sú vedľajšie produkty fermentačného procesu uskutočňovaného probiotikami v čreve. Inými slovami, ako sa probiotiká živia prebiotikami, vytvárajú sa postbiotiká. Tie sú v podstate „vedľajším produktom“ probiotík.

Tieto vedlajšie produkty sú zodpovedné za mnohé dôležité funkcie zlepšujúce zdravie v našom čreve. Niektoré príklady postbiotík sú organické kyseliny, bakteriocíny, uhličitany a enzýmy. (Bakteriocíny sú proteíny alebo molekuly peptidov produkované určitými baktériami. Tieto molekuly sú súčasťou konkurencie a komunikácie medzi mikroorganizmami, čo umožňuje produkujúcim baktériám získať vo svojom prostredí výhodu oproti svojim konkurentom).

To všetko samozrejme vzniká existenciou a prežívaním mikroorganizmov žijúcich v našom črevnom trakte, aj keď sa môžu pridať aj priamo prostredníctvom terapeutických procesov.

Vieme, že hovoriť o pre-, pro- a post-biotikách môže byť dosť mätúce. Vráťme sa teda o krok späť a porozprávajme sa o črevnej mikrobiote a troch vzťahoch.

Čo sú probiotiká? Význam črevnej mikroflóry: „dobré“ črevné baktérie

Keď sa narodíme, naše črevá sú sterilné, ale vďaka materskému mlieku a objaveniu prostredia sa naše črevá rýchlo kolonizujú mikróbmi fermentujúcimi živiny, ktoré vylučujú dôležité bioaktívne zlúčeniny, ktoré ovplyvňujú našu fyziológiu a metabolizmus.

Tieto prirodzené, zdravie ochraňujúce baktérie majú symbiotický vzťah s ľudským telom. Inými slovami, žijú z našich vnútorností, zatiaľ čo my profitujeme z ich prítomnosti a vedľajších produktov.

Hrajú dôležitú úlohu v homeostáze človeka (homeostáza je proces udržiavania stálosti vnútorného prostredia) a zdravé črevné baktérie sú spájané s mnohými ochoreniami od Crohnovej choroby až po rakovinu.

Lieky, stres, strava a choroby môžu negatívne ovplyvniť prirodzené osídlenie črevnej mikroflóry. Pred niekoľkými desaťročiami niekoľko skupín nezávislých výskumníkov zistilo, že je možné znovu osídliť črevnú mikroflóru prostredníctvom stravy. Tu boli pôvodne identifikované probiotiká a prebiotiká a dnes je známe, že postbiotiká zohrávajú dôležitú úlohu.

Vzťahy medzi prebiotikami, probiotikami a postbiotikami

Aj keď sú názvy veľmi podobné, ide o rôzne prvky, ktoré spolu súvisia.

Tu je rozpis:

Prebiotiká:
Živiny, ktoré kvalitatívne menia zloženie črevnej mikroflóry tým, že poskytujú „potravu“, ktorá podporuje rast dobrých baktérií. Prebiotiká sú hlavne vláknina, ktorá sa nachádza v ovocí, zelenine a celozrnných výrobkoch.

Probiotiká:
Sú to samotné črevné mikróby. Pripisujú sa im zdraviu prospešné aspekty mikrobiálneho ekosystému vrátane posilnenia bariéry proti infekcii, ako aj antibakteriálnych, imunomodulačných a protizápalových vlastností. Probiotiká nájdete v potravinách ako jogurt, kefír, fermentovaná zelenina, kombucha a kimchi.

Postbiotiká:
Postbiotiká sú metabolity probiotík (metabolity sú zlúčeniny, ktoré sú výsledkom metabolických procesov živých organizmov) alebo zložky pochádzajúce z probiotickej aktivity v čreve, ako je fermentácia. Keďže črevné mikróby alebo probiotiká konzumujú prebiotickú vlákninu, výsledkom tejto fermentácie alebo konzumácie je takzvané postbiotikum.

Nedávny výskum poskytuje dôkazy, že väčšina pozitívnych účinkov pripisovaných probiotikám je v skutočnosti spôsobená postbiotikami. Môžu poskytnúť základ pre správne spracovanie prebiotík a podporovať zdravú prebiotickú populáciu aj iným spôsobom.

Zjednodušene povedané, prebiotiká predchádzajú probiotikám, po nich nasledujú postbiotiká. A postbiotiká podporujú používanie prebiotík. Prebiotiká sú pre probiotiká ako „potrava“. Probiotiká sú produkované samotnými mikroorganizmami a postbiotiká sú produkované konzumáciou týchto “potravín” probiotikami.

Postbiotiká, hoci sú považované za formu probiotického vedľajšieho produktu, môžu byť tými, ktoré spôsobujú mnohé zdravotné účinky u ľudí. To nám pomáha ešte hlbšie pochopiť symbiotický vzťah medzi črevnými mikroorganizmami a ľuďmi.

NaturalSwiss® – Probiotické vs Prebiotické vs POSTbiotické

Zdroje postbiotík

Keďže postbiotiká sú vedľajšími produktmi probiotickej fermentácie, priamym zdrojom postbiotík sú probiotiká. Potraviny, ktoré môžu pomôcť zvýšiť koncentráciu postbiotík v čreve, zahŕňajú:

Jogurt
Kyslá kapusta
Miso polievka
Mäkké syry
Kefír
Kváskový chlieb
Cmar
Uhorky
Tempeh (tempeh je tradičné indonézske jedlo známe už od roku 1800. Chutné jedlo na báze sóje, plné bielkovín, fermentované pomocou ušľachtilej plesne)

Okrem toho sa postbiotiká môžu vyrábať v laboratóriách a extrahovať na terapeutické účely. (Slovo extrahovateľné znamená, že určité zložky možno z niečoho vyťažiť alebo odstrániť).

Opakovanie je matkou poznania, tak si to zopakujme: Postbiotické zložky sú látky produkované probiotickými baktériami pri fermentácii prebiotickej vlákniny v čreve.

Črevný mikrobióm hrá dôležitú úlohu vo fyziologických procesoch organizmu. Jednou z jeho najdôležitejších úloh je tvorba mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré majú rozhodujúci význam pri udržiavaní zdravej črevnej bariéry a imunitnej homeostázy. (imunitná homeostáza znamená udržiavanie rovnováhy imunitného systému, čo umožňuje telu efektívne reagovať na infekcie) Môže byť spojená s poškodením bariérovej funkcie spôsobenej výživovými návykmi, pravidelným užívaním liekov a inými faktormi v mikrobióme.
A ak sme pri POSTbiotických produktoch, poďme sa pozrieť na zložky, ktoré by mal kvalitný POSTbiotický produkt obsahovať:

• Mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA): Sú to organické kyseliny, ktoré sú hlavnými konečnými produktmi fermentácie vlákniny. Patria sem butyrát, propionát a acetát. Majú protizápalové, protirakovinové účinky a účinky proti obezite a tiež modulujú črevný mikrobióm a imunitný systém.

• Lipopolysacharidy (LPS): Sú to molekuly nachádzajúce sa vo vonkajšej membráne niektorých baktérií. Dokážu spustiť imunitnú odpoveď a zápal, ale už v nízkych dávkach pôsobia priaznivo, napríklad zvyšujú funkciu črevnej bariéry a zabraňujú infekciám.

• Exopolysacharidy (EPS): Sú to polysacharidy (škrob: primárna zásobná molekula energie rastlín), ktoré vylučujú niektoré baktérie. Môžu vytvoriť ochrannú vrstvu okolo baktérií, nazývanú biofilm, ktorá im pomáha priľnúť k črevnej stene a odolávať antibiotikám. Dokážu modulovať (modulácia – kontinuálna alebo dočasná úprava štruktúry a funkcie bielkovín a enzýmov) imunitný systém a črevný mikrobióm, ako aj protizápalové a antidiabetické účinky.

• Enzýmy: bielkoviny, ktoré urýchľujú chemické reakcie v tele. Niektoré enzýmy sú produkované probiotickými baktériami a majú postbiotický účinok, napríklad nattokináza, ktorá pomáha rozkladať krvné zrazeniny a zlepšuje krvný obeh, a laktáza, ktorá pomáha tráviť laktózu a zabraňuje intolerancii laktózy.

• Fragmenty bunkovej steny: Časti bakteriálnej bunkovej steny, ktoré sa uvoľňujú, keď baktéria umiera alebo lýzuje (lýza – bunka alebo akákoľvek biologická štruktúra sa rozpadne alebo zničí). Dokážu stimulovať imunitný systém a črevný mikrobióm, majú protizápalové a antialergické účinky.

• Vitamíny: organické zlúčeniny, ktoré sú nevyhnutné pre rôzne metabolické procesy v tele. Niektoré vitamíny produkované probiotickými baktériami majú postbiotický účinok, napríklad vitamín K2, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a srdca, a vitamín B12, ktorý sa podieľa na tvorbe červených krviniek a udržiavaní nervového systému.

Ide o postbiotické zložky dostupné na trhu s doplnkami stravy. Nie všetky postbiotické produkty sú však bezpečné alebo účinné pre každého. Niektoré postbiotické zložky môžu interagovať s liekmi, spôsobiť alergické reakcie alebo spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky. Preto sa pred užitím akýchkoľvek postbiotických doplnkov poraďte so svojím lekárom, aby ste sa uistili, že sú pre vás bezpečné a vhodné. Môžete tiež zvýšiť príjem postbiotík tým, že budete jesť viac prebiotických a probiotických potravín, ako je ovocie, zelenina, celozrnné výrobky, jogurt, kimchi, kyslá kapusta a kombucha.