Laktáza: úloha a dôležitosť

Laktáza: úloha a dôležitosť

Enzým, tiež známy ako laktáza – florizín hydroláza, je tráviaci enzým produkovaný tenkým črevom, ktorý katalyzuje rozklad laktózy (mliečneho cukru). Úlohou tohto enzýmu je rozložiť veľkú molekulu laktózy, ktorá je v základnom stave ťažko stráviteľná, na glukózu a galaktózu. Tieto menšie molekuly cukru dokáže tráviaci systém následne ľahšie metabolizovať, absorbovať a zúžitkovať.

V tele človeka sa enzám nachádza v najväčšom množstve v dojčenskom veku. Následkom génovej mutácie, ktorá kóduje enzým, však môže vzniknúť dedičný deficit, nedostatok laktázy, ktorý spôsobuje neskôr intoleranciu na laktózu, čiže nedostatočné trávenie laktózy. Látka, ktorá sa v tráviacom systéme nedokáže vstrebať, podlieha tzv. fermentácii baktériami, čo môže mať za následok tvorbu plynov v črevách a prípadné črevné problémy.

Vzhľadom na to, že ide o tráviaci enzým produkovaný ľudským organizmom, nemožno ju objaviť napríklad v potravinách. Je však všeobecne známe, že mliečne výrobky ju obsahujú vo veľkej miere. Nasledujúci zoznam obsahuje potraviny, ktoré sú najhlavnejšími zdrojmi laktózy:

  • kravské mlieko (všetky druhy)
  • kozie mlieko
  • zmrzlina
  • jogurt
  • syr ricotta a iné mäkké syry
  • kyslá smotana
  • maslo
  • srvátkový proteínový prášok
  • puding

Nakoľko tieto druhy potravín disponujú mimoriadne vysokou hladinou laktózy, ľudia, ktorí neprodukujú dostatočné množstvo laktázy, pozorujú pri ich konzumácii tráviace ťažkosti. V skutočnosti niekoľko štúdií zistilo, že celosvetovo takmer 70 % dospelej populácie môže trpieť nedostatkom laktázy. Obzvlášť to platí pre jednotlivcov východoázijského, západoafrického, arabského, židovského, gréckeho a talianskeho pôvodu.

Význam laktózy

Laktóza, ktorá sa v mliečnych výrobkoch nachádza vo veľkom množstve, podporuje rast prospešných črevných baktérií, ako sú napr. Bifidobacterium bifidum (baktéria prítomná v črevách a žalúdku, podporujúca tráviace procesy) a Lactobacily (baktérie podieľajúce sa na rozklade a vstrebávaní potravy). Súbežne s tým blokuje zároveň aj pôsobenie niektorých druhov patogénnych baktérií a endotoxínov (toxických látok vznikajúcich pri odumieraní bakteriálnych buniek). Ďalej môže laktóza zvýšiť odolnosť voči určitým črevným infekciám v kruhu dojčiat a detí, ako prispieva aj k udržaniu zdravia črevnej flóry. Okrem toho potraviny obsahujúce mlieko disponujú vysokým obsahom vápnika, ktorý výrazne prispieva k spevneniu kostí, čo je dôležité najmä v detskom veku. Preto môžu mať osoby postihnuté citlivosťou na laktózu nižšiu hustotu kostí, omnoho ľahšie môže dochádzať k ich zlomeninám.

Príznaky intolerancie

Pokiaľ sa stane, že tenké črevo neprodukuje dostatočné množstvo laktázy potrebnej na strávenie mliečneho cukru, môžu sa vyskytnúť nasledujúce nepríjemné príznaky:

Bolesti brucha a nadúvanie

Bolesť žalúdka a nepríjemné nadúvanie sú bežnými prejavmi v prípade citlivosti na laktózu, tak u detí ako aj u dospelých.

Pokiaľ sa organizmus nedokáže vysporiadať s rozkladom laktózy, tá sa do hrubého čreva dostane vo forme makromolekuly. Bunky vysielajúce steny colonu nie sú schopné absorbovať také uhľohydráty (sacharidy), ako je laktóza, no baktérie, ktoré sa tu prirodzene vyskytujú (tzv. mikroflóra), a ktoré v tomto prostredí žijú, začnú fermentovať a rozkladať túto látku.

Tento proces uvoľňuje mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ako aj vodíkové, metánové plyny a oxid uhličitý, ktoré môžu spôsobovať bolesti žalúdka a kŕče. Spomínané nadúvanie spôsobuje zvýšené množstvo vody a plynov v hrubom čreve. Je to preto, že sa predĺži črevnej steny po šírke a to vyvoláva opuch.

Hnačka

Nedostatočné množstvo enzýmu laktáza môže spôsobiť hnačku, a to v dôsledku zvýšeného množstva vody v hrubom čreve, čo zvyšuje objem a obsah tekutín v stolici. Tento stav je v prípade dojčiat a malých detí omnoho bežnejší, ako u dospelých.

Fermentáciou laktózy pôsobením mikroflóry sa produkujú plyny a kyseliny. Väčšina kyselín sa absorbuje naspäť do colonu, čo ďalej zvyšuje množstvo vody, ktorá sa tam hromadí.

Oplatí sa vedieť, že nie všetky uhľohydráty (sacharidy), ktoré spôsobujú hnačku, pochádzajú z laktózy. Na základe jednéhého výskumu sa v skutočnosti 2-20% skonzumovaných sacharidov do hrubého čreva dostáva v nestrávenej podobe, a to dokonca aj u zdravých osôb.

Črevné plyny

U pacientov, ktorí sú postihnutí intoleranciou laktózy, je mikroflóra colonu schopná úspešne fermentovať laktózu na kyseliny a plyny. Nakoľko to ďalej stimuluje nadúvanie, priamo úmerne s tým sa zvyšuje aj tvorba črevných plynov.

Zápcha

Zápchu charakterizuje tvrdá, zriedkavá stolica, žalúdočné ťažkosti, nadúvanie, pocit záťaže v oblasti brucha.

Aj keď sa tento príznak v niektorých prípadoch pripisuje citlivosti na laktózu, tento stav sa prejavuje oveľa menej, ako hnačka. Doteraz boli účinky metánu vyvolávajúce zápchu študované iba u pacientov postihnutých syndrómom dráždivého čreva (IBS) a nadmerným rastom baktérií. Preto je zápcha často spájaná skôr s inými poruchami tráviaceho systému.

Iné príznaky

Zatiaľ čo primárne príznaky nesprávneho trávenia laktózy súvisia skôr s tráviacim, čiže gastrointestinálnym traktom, na tento problém môžu poukazovať aj nasledujúce faktory:

  • Bolesť hlavy
  • Únava
  • Strata koncentrácie
  • Bolesť svalov a kĺbov
  • Vredy v ústach
  • Problémy s močením
  • Ekzém

Treba zdôrazniť, že aj také osoby, ktoré majú v skutočnosti alergiu na mlieko, sú mylne presvedčené o podozrivosti z citlivosti na laktózu. A hoci mnohí používajú tieto dva pojmy ako vzájomné synonymá, absolútne spolu nesúvisia. Nakoľko však ich príznaky môžu byť podobné, sú často nesprávne identifikované.

Intolerancia na laktózu a alegria na mlieko: ide o ten istý problém? 

Omyl, ani náhodou! Alergia na mlieko je v podstate alergická imunitná odpoveď na bielkoviny nachádzajúce sa v mlieku, konkrétne ide o kazeín a srvátkové bielkoviny. Ako už samotný názov napovedá, ide o potravinovú alergiu.

Hlavným faktorom, ktorý odlišuje citlivosť na laktózu a alergiu na mlieko, je, že zatiaľ čo v prvom prípade konzumácia malého množstva mliečneho výrobku nemusí vyvolať symptómy, rovnaké množstvo mliečneho výrobku môže vyvolať závažnú, niekedy život ohrozujúcu imunitnú odpoveď.

Chronická alergia na mlieko môže viesť hoci aj k šoku. Medzi najčastejšie príznaky, ktoré postihujú tráviaci systém, patrí nadúvanie, brušné kŕče, nadmerná tvorba plynov, reflux, hnačka a vracanie.

Okrem týchto symptómov môže spôsobiť nasledujúce dýchacie a kožné problémy:

  • Žihľavka a ekzém
  • Astma
  • Anafylaxia: Najnebezpečnejšia reakcia, ktorá sa môže objaviť po konzumácii mliečnych výrobkov. Možný je výskyt širokej škály symptómov, ako sú napríklad ťažkosti s dýchaním, opuch jazyka a hrtana, zástava obehu a dýchania, resp. zvracanie a hnačka [3]. Ťažkosti prepuknú okamžite po kontakte s potravinami obsahujúcimi mlieko a vo všetkých prípadoch si vyžadujú pohotovostnú starostlivosť.

Typy intolerancie laktózy

  • Primárna intolerancia laktózy: Toto je najčastejšie vyskytujúca sa porucha pri nedostatku laktázy. Najčastejšie prepukne v dospelosti, kedy produkcia laktázy vo vašom organizme náhle klesne.
  • Sekundárna intolerancia laktózy: Tento stav vzniká vtedy, keď produkcia enzýmu v tenkom čreve náhle a drasticky klesne vplyvom niektorých ochorení, ako je napr. Crohnova choroba, alebo citlivosť na lepok. Liečbou základného problému je možné obnoviť správnu tvorbu laktázy, čím sa samozrejme dajú zmierniť nepríjemné ťažkosti. Ide však o časovo náročný proces.
  • Vrodená intolerancia laktózy: Je to síce možné, i keď veľmi zriedkavo, že sa deti narodia s nedostatkom laktázy. Táto porucha sa však dedí, tak ako matka dieťaťa, aj otec nesie v sebe rovnakú génovú mutáciu.

Faktory ovplyvňujúce vznik nedostatku

  • Vek: Čím je človek starší, tým väčšie je riziko vzniku citlivosti na laktózu. U dojčiat a malých detí táto porucha vznikne iba veľmi zriedkavo.
  • Etnická príslušnosť: Nedostatočná hladina laktázy sa najčastejšie vyskytuje u jedincov afrického, ázijského, hispánskeho a indiánskeho pôvodu.
  • Predčasný pôrod: Predčasne narodené deti majú väčšiu pravdepodobnosť nízkej hladiny laktázy, pretože až v treťom trimestri sa v tenkom čreve vyvíjajú bunky, ktoré produkujú enzýmy zodpovedné za rozklad laktózy.
  • Poruchy, ochorenia tenkého čreva: Celiakia, Crohnova choroba a baktérie premnožené v črevnom systéme – všetky môžu zvýšiť riziko citlivosti na laktózu.
  • Niektoré typy liečby rakoviny: Terapia ožarovaním, alebo chemoterapia použitá v prípade liečby rakoviny žalúdka výrazne zvyšuje riziko intolerancie laktózy.

Nahradenie mliečnych výrobkov: prečo by malo byť potrebné?

Dôvodov, prečo niektorí jedinci uprednostňujú radšej alternatívy mliečnych potravín, môže byť hneď niekoľko. Medzi najbežnejšie zaraďujeme nasledovné:

  • Alergia na mlieko
  • Intolerancia – neznášanlivosť laktózy
  • Vegánska alebo ovo-vegetariánska strava: Niektoré druhy vegetariánskej a vegánskej stravy vylučujú konzumáciu mliečnych výrobkov. Zatiaľ čo ovo-vegetariáni môžu jesť vajcia, no mliečne výrobky už nie, vegáni vylučujú zo svojho jedálnička všetky potraviny živočíšneho pôvodu.
  • Potenciálne kontaminačné látky: Nájdu sa aj takí jedinci, ktorí napríklad prestávajú konzumovať mliečne výrobky kvôli možnej prítomnosti kontaminantov v nich. Ide o antibiotiká a pesticídy (chemikálie na ochranu rastlín).

Alternatívy mliečnych výrobkov

  • Bezlaktózové mlieko: Jeho proces výroby má svoje špecifiká, vo všeobecnosti delaktózované mliečne výrobky vznikajú pridaním laktázy. Konečný produkt má takmer identickú chuť, textúru a obsah živín ako bežné mlieko. Použiť ho možno neobmedzene, je tiež vhodný aj na pečenie a varenie.
  • Rastlinné mlieka: sójové mlieko, mandľové mlieko, kokosové mlieko, ryžové mlieko
  • Rastlinné maslá: kokosové maslo, maslo ghee
  • Sorbet: bezmliečna verzia zmrzliny

Nedostatok laktázy

Pozornosť upriamte nielen na mliečne výrobky!

Úplne vylúčiť laktózu z našej stravy nie je vôbec také jednoduché, ako si na prvý pohľad predstavujeme. Stane sa, že ste presvedčení o tom, že nekonzumujete mliečne výrobky, no príznaky intolerancie laktózy vznikajú i napriek tomu. Čo to spôsobuje? Nuž, niektoré potraviny obsahujú pridanú laktózu. Najčastejšie sa môžeme stretnúť s nasledovnými:

  • Chlieb a iné pekárske výrobky
  • Cereálie
  • Spracované mäso

Preto je mimoriadne dôležité, aby ste si pri každom nákupe zakaždým a dôkladne pozreli zloženie na etikete tovaru vo vašom nákupnom košíku.

To isté sa odporúča pre vegánov, pretože je zrejmé, že produkty môžu obsahovať látky, ktoré nie sú povolené v ich strave a ktorým sa jednoznačne nedá vyhýbať.

Ako ju možno nahradiť?

Okrem zmien v bežnom stravovaní je tu aj ďalšia možnosť, ako vhodne doplniť chýbajúci enzým, a to doplnkami výživy, ktoré sú bežne dostupné vo forme kvapiek a tabliet. Tabletky s enzýmom sú vhodnejšie pre osoby, ktoré nemajú problém s ich prehĺtaním. 

Tieto prípravky podporujú tvorbu laktázy odohrávajúcu sa v tenkom čreve, čo má pozitívny vplyv na trávenie prijatej potravy a tekutín. Zvyčajne sa odporúča užívať ich pred konzumáciou mliečnych výrobkov.

https://intermountainhealthcare.org/blogs/topics/live-well/2017/07/lactose-intolerance/

https://www.healthline.com/nutrition/lactose-intolerance-symptoms

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/milk-allergy/symptoms-causes/syc-20375101