Kyselina L-askorbova | Vitamín C
Kyselina L askorbová patrí do skupiny organických kyselín s antioxidačnými vlastnosťami. Ide o kryštalickú látku vyskytujúcu sa vo forme bieleho alebo jemne žltého prášku, známu aj pod názvom vitamín C. Pôvod názvoslovia: spojením predpony –a a slova scorbuticus , pričom nedostatok molekuly –a v ľudskom tele môže viesť ku chorobe zvanej skorbut.
Kyselinu askorbovú možno zaradiť medzi deriváty cukru; je spojením γ-lakton kyseliny 2 oxo-L-gulonovej a molekuly hydroxilovej skupiny v enol-usporiadaní. Zároveň je jedným z izomérov kyseliny askorbovej. Je ľahko rozpustná vo vode.
Skorbut, choroba zachytená už v XVI. storočí, je neduh spôsobený nedostatkom vitamínu C- v potrave. Zároveň ide o jednu z najstarších chorôb spôsobenú nedostatkom. V období vojen a hladomoru napáchala táto nemoc značné škody predovšetkým u námorníkov. Nazývali ju aj „mor námorníkov.” Podaktorí námorníci po čase dospeli k poznaniu, že jedálniček obohatený o ovocie pomáha predchádzať skorbutu. Až v roku 1912 pri výskume realizovanom na morčatách vedci prišli na to, že chorobu skutočne spôsobuje nedostatok istej látky v organizme. Túto látku nazvali v roku 1920 vitamínom C-. Ide napríklad o silný antioxidant, mimoriadne dôležitý pre zdravie.
Istý Walter Haworth získal v roku 1937 Nobelovu cenu za chémiu za zásluhy presného vymedzenia štruktúry kyseliny askorbovej. Kyselina L- askorbová sa nachádza tak v organizme živočíchov, ako aj rastlín. Obsah kyseliny askorbovej je v podaktorých rastlinách mimoriadne vysoký.
Napríklad sto gramov šípok obsahuje približne 400 mg, ihličie 200, petržlenová vňať 185, červená paprika 180, zelená paprika 125, kapusta 87, marhuľa 50, citrón 45, zemiaky 24 mg kyseliny askorbovej. Kyselina L askorbová sa nachádza tak v tele živočíchov, ako aj rastlín. Obsah kyseliny askorbovej je v niektorých rastlinách obzvlášť vysoký.