Kyselina L-askorbova | Vitamín C

Kyselina L-askorbová patrí do skupiny organických kyselín s antioxidačnými vlastnosťami. Ide o kryštalickú látku vyskytujúcu sa vo forme bieleho alebo jemne žltého prášku, známu aj pod názvom vitamín C. (1) Pôvod názvoslovia vznikol spojením predpony „a-” a slova „scorbuticus”, pričom nedostatok tejto molekuly v ľudskom tele môže viesť k chorobe zvanej skorbut.


Chemické vlastnosti

Kyselinu askorbovú možno zaradiť medzi deriváty cukru; je spojením γ-laktónu kyseliny 2-oxo-L-gulonovej a molekuly hydroxylovej skupiny v enol-usporiadaní. Zároveň je jedným z izomérov kyseliny askorbovej. Je ľahko rozpustná vo vode a vyznačuje sa vysokou biologickou dostupnosťou (2)


Historický význam a objavenie

Skorbut, choroba zachytená už v XVI. storočí, je neduh spôsobený nedostatkom vitamínu C v potrave. Zároveň ide o jednu z najstarších chorôb spôsobených nedostatkom vitamínov. V období vojen a hladomoru napáchala táto nemoc značné škody predovšetkým u námorníkov. Nazývali ju aj „mor námorníkov”. Niektorí námorníci po čase dospeli k poznaniu, že jedálniček obohatený o ovocie pomáha predchádzať skorbutu.

Až v roku 1912 pri výskume realizovanom na morčatách vedci prišli na to, že chorobu skutočne spôsobuje nedostatok istej látky v organizme. Túto látku nazvali v roku 1920 vitamínom C. (3) Walter Haworth získal v roku 1937 Nobelovu cenu za chémiu za zásluhy presného vymedzenia štruktúry kyseliny askorbovej.


Biologické funkcie

Kyselina L-askorbová je silný antioxidant, mimoriadne dôležitý pre zdravie. (4) Zohráva kľúčovú úlohu pri:

• Tvorbe kolagénu, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kože, kostí a spojivových tkanív
• Posilnení imunitného systému a ochrane pred infekciami (5)
• Absorpcii železa v trávicom trakte
• Neutralizácii voľných radikálov a toxínov (6)


Výskyt v prírode

Kyselina L-askorbová sa nachádza tak v organizme živočíchov, ako aj rastlín. Obsah kyseliny askorbovej je v niektorých rastlinách mimoriadne vysoký. (7) Napríklad sto gramov šípok obsahuje približne 400 mg, ihličie 200 mg, petržlenová vňať 185 mg, červená paprika 180 mg, zelená paprika 125 mg, kapusta 87 mg, marhuľa 50 mg, citrón 45 mg a zemiaky 24 mg kyseliny askorbovej.


Odporúčané dávkovanie

Súčasné odporúčané denné dávkovanie kyseliny askorbovej sa pohybuje medzi 100-120 mg pre dospelých. (8) Mnoho zdravotných prínosov bolo pripisovaných kyselina askorbovej, vrátane antioxidačných, anti-aterosklerotických, anti-karcinogénnych a imunomodulačných účinkov. (9)


Záver

Vitamín C zostáva jedným z najdôležitejších vitamínov pre ľudské zdravie. Jeho pravidelný príjem prostredníctvom stravy alebo suplementácie je kľúčový pre udržanie optimálneho zdravotného stavu a prevenciu rôznych ochorení. (10)


Vedecké zdroje:

1. Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and immune function. Nutrients, 9(11), 1211.
2. Padayatty, S. J., et al. (2003). Vitamin C pharmacokinetics: implications for oral and intravenous use. Annals of internal medicine, 138(10), 795-806.
3. Carpenter, K. J. (2012). The discovery of vitamin C. Annals of Nutrition and Metabolism, 61(3), 259-264.
4. Pullar, J. M., et al. (2017). The roles of vitamin C in skin health. Nutrients, 9(8), 866.
5. Hemilä, H. (2017). Vitamin C and infections. Nutrients, 9(4), 339.
6. Frei, B., et al. (1989). Ascorbic acid protects lipids in human plasma and low-density lipoprotein against oxidative damage. The American journal of clinical nutrition, 54(6), 1113S-1118S.
7. Davey, M. W., et al. (2000). Plant L-ascorbic acid: chemistry, function, metabolism, bioavailability and effects of processing. Journal of the Science of Food and Agriculture, 80(7), 825-860.
8. Institute of Medicine (2000). Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington, DC: The National Academies Press.
9. Chambial, S., et al. (2013). Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian Journal of Clinical Biochemistry, 28(4), 314-328.
10. Grosso, G., et al. (2013). Effects of vitamin C on health: a review of evidence. Frontiers in bioscience, 18, 1017-1029.