Súvislosť medzi mikrobiómom a zdravím črevného systému

Ľudské telo obývajú trilióny mikroorganizmov. Väčšina z nich žije v tráviacom trakte a spoločne tvoria takzvaný mikrobiom. Nachádzajú sa však aj v pľúcach, slinách, žlči a celkovo v tráviacom systéme. V posledných dvoch desaťročiach sa vedci čoraz viac zameriavajú na skúmanie presných súvislostí medzi mikrobiomom a črevným systémom, ako aj na to, ako ovplyvňuje narušenie mikrobiomu a ústup prospešných baktérií ľudský organizmus. (1)

Mikroorganizmy, ktoré tvoria črevnú mikroflóru, nám umožňujú získavať energiu z potravín. Baktérie črevného mikrobiomu zároveň podporujú imunitný systém, chránia nás pred cudzími mikróbmi a bránia nadmernému rozmnoženiu patogénnych baktérií. Ale prečo je rovnováha taká dôležitá? Čo sa stane, keď sa naruší?


Prečo je mikrobiom dôležitý?

Mikrobiom je ekosystém tvorený miliónmi mikroorganizmov, ktoré žijú v ľudskom tele. Patria sem baktérie, huby, vírusy a jednobunkové organizmy (napr. prvoky). Obzvlášť črevný mikrobiom zohráva kľúčovú úlohu v trávení, fungovaní imunitného systému a udržiavaní celkového zdravia.

Výskumy potvrdzujú, že regenerácia črevnej flóry a udržiavanie jej rovnováhy môže pomôcť predchádzať chorobám ako je cukrovka, obezita či srdcovo-cievne poruchy. Zdravie črevného systému je úzko prepojené so stavom mikrobiomu.


Ako ovplyvňuje mikrobiom imunitný systém?

Črevný mikrobióm je úzko prepojený s imunitným systémom. Udržiavanie rovnováhy črevnej mikroflóry je kľúčom k regulácii imunitnej odpovede. Podpora mikrobiomu pomocou probiotík a potravín bohatých na vlákninu, ako aj regenerácia črevnej flóry môžu pomôcť pri obrane pred infekciami. Dokázalo sa tiež, že ľudia s vyváženým črevným mikrobiomom sú menej náchylní na autoimunitné ochorenia, ako to spomínajú aj výskumy zaoberajúce sa črevnou flórou a zdravím človeka. (2)

Pre zdravý imunitný systém je potrebná harmonická rovnováha medzi životným štýlom a stravovaním. Takýto stav efektívne chráni telo pred vonkajšími vplyvmi. Optimalizácia aktivity imunitného systému môže zvýšiť vitalitu a prispieť k dlhovekosti. Na zložení črevnej flóry však záleží — jej narušenie môže oslabiť celý systém, zvýšiť riziko infekcií a negatívne ovplyvniť celkové zdravie organizmu.

Mikroorganizmy v črevách môžu pomáhať telu pri rozpoznávaní hrozieb a ovplyvňovať imunitnú odpoveď. Táto vzájomná interakcia jasne ukazuje, že zdravá črevná flóra je nevyhnutná pre správnu obranyschopnosť. Na rovnováhu mikrobiomu vplývajú výživa, životný štýl aj genetika — a tie určujú, akú máme odolnosť.


Ako mikrobiom ovplyvňuje moderný životný štýl?

Dnešný človek žije úplne inak než kedysi. Moderný životný štýl predstavuje pre mikrobiom výzvu – konzumácia spracovaných potravín, nadmerné užívanie antibiotík a sedavý spôsob života môžu narušiť rovnováhu črevného mikrobiomu. Tento stav sa nazýva dysbióza (narušenie rovnováhy črevnej flóry). Antibiotiká ničia nielen škodlivé, ale aj prospešné baktérie, čo môže dlhodobo negatívne ovplyvniť regeneráciu črevnej flóry a stav imunitného systému. Výskum zameraný na vplyv stresu na imunitu túto skutočnosť potvrdzuje. (3)

Stres je ďalší dôležitý faktor v modernom veku, ktorý výrazne ovplyvňuje stav organizmu. Chronický stres môže znižovať počet prospešných baktérií a tým prispievať k tráviacim ťažkostiam. Je preto dôležité zaviesť techniky zvládania stresu – napríklad jogu, meditáciu, pohyb alebo dychové cvičenia. Tieto techniky pomáhajú duševnému zdraviu, a tým aj stavu nášho organizmu a črevného mikrobiomu.


Súvislosť medzi mikrobiómom a črevnou mikroflórou

Črevný mikrobiom a črevná flóra sú úzko prepojené pojmy, keďže črevná flóra tvorí súčasť mikrobiomu. (4) Jej obnova je obzvlášť dôležitá pri akútnych alebo chronických tráviacich problémoch, pretože môže znížiť zápaly a podporiť vstrebávanie živín.

Skoršie štúdie ukázali, že probiotiká dokážu obnoviť rovnováhu črevného mikrobiomu a zmierniť prejavy potravinovej intolerancie. Aj preto lekári pri predpisovaní antibiotík často odporúčajú aj užívanie probiotík — aby podporili organizmus pri ochrane dobrých baktérií.


Ako mikrobiom ovplyvňuje zdravie pokožky?

Vzťah medzi črevným mikrobiomom a pokožkou sa často označuje ako “črevo-kožná os”. Dysbióza býva spájaná s kožnými problémami, ako sú akné, ekzém alebo psoriáza. Týmto sa zaoberajú aj výskumy o prepojení črevného mikrobiomu so zdravím pokožky. (5)

Ak črevo nefunguje správne, nedokáže optimálne vstrebávať potrebné vitamíny a minerály (napríklad zinok), čo negatívne vplýva na organizmus. Pri vstupe škodlivých látok do tela môžu nastať alergické reakcie, ktoré sa prejavujú na pokožke – pupienkami, ekzémom, akné. Pri výrazne zvýšených kožných reakciách sa zároveň môžu premnožiť patogénne baktérie a plesne, ktoré produkujú toxíny v tele. Tie ovplyvňujú trávenie a zároveň zhoršujú stav pokožky.

Regenerácia črevnej flóry pomocou prebiotík a probiotík môže výrazne zlepšiť stav pokožky. Počas antibiotickej liečby či pri nadmernej konzumácii spracovaných potravín je vhodné podporiť organizmus synbiotikami (kombinácia probiotík a prebiotík).


Súvislosť medzi mikrobiomom a alergiami

Čoraz viac výskumov poukazuje na spojenie medzi alergiami a mikrobiomom. Narušenie rovnováhy črevnej flóry – teda dysbióza – môže narušiť reguláciu imunitného systému, čím sa zvyšuje náchylnosť na alergické reakcie.

Medzi sezónnymi alergiami a stavom črevného traktu existuje zložitý vzťah. Svrbenie a kýchanie, ktoré často spôsobuje peľ, súvisia aj s črevami. Najnovšie štúdie ukazujú, že rôznorodý črevný mikrobiom môže pomôcť v boji proti sezónnym alergiám. (6)

Vyvážené črevo môže “živiť” imunitné bunky tak, aby reagovali miernejšie a znižovali intenzitu alergických reakcií. Táto rôznorodosť ovplyvňuje imunitný systém tak, že dokáže rozlišovať medzi neškodnými peľmi a potenciálne nebezpečnými časticami.

V prevencii alergií zohráva kľúčovú úlohu starostlivosť o pestrý mikrobiom, konzumácia potravín bohatých na vlákninu, pre- a probiotík a ochrana prospešných črevných baktérií. Pomôcť môže aj pravidelná fyzická aktivita, ktorá zlepšuje prekrvenie čriev.


Súvislosť mikrobiomu a chronických ochorení

Chronické ochorenia ako cukrovka, srdcové choroby a obezita sú často spojené so stavom črevného mikrobiomu. Niektoré analýzy naznačujú, že obnova črevnej flóry môže znížiť hladinu zápalových markerov, ktoré prispievajú k týmto ochoreniam. Touto témou sa zaoberali aj výskumy o vzťahu medzi mikrobiomom a cukrovkou. (7)

Pri srdcovo-cievnych ochoreniach ide o relatívne nový výskumný smer. Črevné baktérie totiž rozkladajú látky prijaté z potravy a vytvárajú určité metabolity (látky vznikajúce metabolizmom), ako napríklad trimetylamín-N-oxid (TMAO), ktoré môžu ovplyvňovať stav cievnych stien a spôsobovať ich tvrdnutie (aterosklerózu).

Niektoré štúdie preukázali, že zvýšená hladina TMAO súvisí so srdcovými chorobami. Ľudia s odlišnými hodnotami majú vyššiu pravdepodobnosť vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Baktérie podporujúce zápal môžu prispievať k vzniku aterosklerózy.
Naopak, zdravá črevná flóra môže cievy chrániť. K tomu je však potrebná strava s vysokým obsahom vlákniny, ktorá podporuje rozmnožovanie dobrých baktérií, čo pozitívne ovplyvňuje srdcovo-cievny systém.


Ako ovplyvňuje mikrobióm proces starnutia?

Počas starnutia dochádza k znižovaniu diverzity mikrobiómu čriev (rozmanitosť mikroorganizmov žijúcich v črevách), čo môže prispieť k zvýšenej miere zápalových procesov a k vzniku ochorení spojených so starnutím. Regeneráciou črevnej mikroflóry a podporou mikrobiómu možno tento proces do určitej miery spomaliť.

Vedci skúmali črevnú mikroflóru aktívnych ľudí a vzorky krvi, aby zistili, ako ovplyvňuje mikrobióm proces starnutia. Hľadali súvislosti medzi zrýchleným starnutím, zložením črevnej mikroflóry a fyzickou kondíciou. Zistili, že u ľudí stredného a vyššieho veku je zrýchlené starnutie spojené so zvýšenou diverzitou črevnej mikroflóry, nižšou úrovňou fyzickej kondície a horším zdravotným stavom. Vedci zároveň zaznamenali, že u jedincov s pomalším starnutím a vyššou fyzickou kondíciou sa v črevnej mikroflóre vo väčšej miere vyskytujú baktérie, ktoré sa často spájajú s protizápalovými účinkami.


Ako vzniká rovnováha mikrobiómu?

Rovnováhu črevného mikrobiómu ovplyvňuje množstvo faktorov. Patria sem strava, genetické predispozície a vplyvy prostredia. Kritické sú najmä prvé roky života – spôsob pôrodu (prirodzený alebo cisárskym rezom) a dojčenie môžu hrať rozhodujúcu úlohu.

Trávenie je oblasť, ktorú mikrobióm ovplyvňuje najvýraznejšie. Úlohou črevných baktérií je správne rozkladať živiny obsiahnuté v potrave. Bez nich by sa nedali efektívne zužitkovať sacharidy, tuky ani bielkoviny – a takisto by sa netvorili vitamíny B12 a K. Zdravá črevná mikroflóra napomáha priebehu týchto procesov, podporuje pravidelnú peristaltiku čriev a môže pomáhať pri prevencii syndrómu dráždivého čreva (IBS – Irritable Bowel Syndrome) a ďalších tráviacich ťažkostí.


Aké sú príznaky a prejavy dysbiózy?

Medzi príznaky dysbiózy patrí tráviace ťažkosti ako nadúvanie, hnačka alebo zápcha. Môžu sa objaviť aj kožné problémy, alergické reakcie a chronická únava – všetky tieto javy môžu poukazovať na porušenie rovnováhy mikrobiómu čriev.


Ako môžeme zmerať stav mikrobiómu?

Vyšetrenie mikrobiómu je dnes čoraz dostupnejšie a rozšírenejšie. Pomáha identifikovať aktuálny stav črevného mikrobiómu. Vyšetrenie sa zakladá na genetickej analýze vzoriek stolice, ktorá odhaľuje rozmanitosť mikroorganizmov a prípadné patologické odchýlky. Čoraz viac laboratórií ponúka túto službu a poskytuje cenné informácie potrebné na obnovenie zdravia tráviaceho traktu.


Aký vplyv majú antibiotiká na mikrobióm?

Rovnováha črevných baktérií býva často narušená po antibiotickej liečbe. Tráviace problémy ako nadúvanie, hnačka, zápcha alebo syndróm dráždivého čreva (IBS) sa v takýchto prípadoch vyskytujú veľmi často.

Stále viac výskumov naznačuje, že stav a rozmanitosť mikrobiómu zohráva úlohu nielen pri trávení, ale aj pri regulácii telesnej hmotnosti. Črevné baktérie totiž ovplyvňujú chuť do jedla, ukladanie tukov a metabolizmus. Niet divu, že počas užívania niektorých liekov má človek väčší apetít než zvyčajne. V jednej štúdii sa skúmal aj vplyv mikrobiómu na redukciu hmotnosti. (8)


Aká je súvislosť medzi mikrobiómom a mentálnym zdravím?

Tráviaci systém sa často nazýva „druhý mozog“, pretože medzi črevami a mozgom existuje množstvo nervových, hormonálnych a imunitných prepojení. Črevné baktérie sú schopné produkovať neurotransmitery, ako napríklad serotonín – látku, ktorá ovplyvňuje náladu a znižuje úzkosť.

Podľa výskumov môže byť nerovnováha črevnej mikroflóry spojená s rôznymi psychickými poruchami, ako je depresia, úzkosť či poruchy autistického spektra. Zdravý mikrobióm je preto dôležitý nielen pre trávenie, ale aj pre duševné zdravie. Potraviny bohaté na probiotiká – ako jogurt, kyslá kapusta či iné fermentované produkty – môžu pomôcť udržiavať psychickú rovnováhu.


Ako môžeme podporiť zdravie mikrobiómu?

Na obnovenie a udržiavanie rovnováhy črevného mikrobiómu je kľúčová strava bohatá na vlákninu, konzumácia probiotík a zvládanie stresu. Mikroorganizmy žijúce v mikrobióme potrebujú rôzne rastlinné vlákniny, ktorými sa živia a zároveň pomáhajú znižovať pH v črevách – čím vytvárajú priaznivé prostredie pre prospešné baktérie. Naopak, strava s vysokým obsahom cukru a nasýtených tukov týmto mikroorganizmom nevyhovuje. Priemyselne spracované potraviny navyše obsahujú málo vlákniny a málo mikronutrientov.

Dôležité je preto dodržiavať pestrú stravu. Konzumujme strukoviny, rôzne druhy fazule, ovocie – to všetko podporuje rast zdravých bifidobaktérií. Uprednostňujme fermentované potraviny ako jogurt, kyslú kapustu či kefír. Tieto produkty obsahujú prospešné Laktobacily (rod mliečnych baktérií), ktoré môžu pomôcť znížiť množstvo škodlivých baktérií v črevách.

Nezabúdajme ani na prebiotické potraviny – tie môžu podporiť rast zdraviu prospešných baktérií. Skvelou voľbou je banán, špargľa či ovos. Dopĺňajme ich celozrnnými obilninami, ktoré sú bohaté na vlákninu, zdravé sacharidy a beta-glukány (typ rozpustnej vlákniny).

U ľudí s rastlinnou stravou sa často znižuje množstvo škodlivých baktérií, ako napríklad E. coli. No niekedy to nestačí. V takýchto prípadoch môžu pomôcť aj prebiotické a probiotické výživové doplnky, ktoré prispievajú k obnove zdravého stavu čriev.


Vedecké zdroje:
1. https://www.uib.no/fg/g7/166009/mikrobiom-study
2. https://apjcn.nhri.org.tw/server/apjcn/5/1/2.htm
3. https://link.springer.com/article/10.1007/s12026-014-8517-0
4. https://www.frontiersin.org/journals/microbiology/articles/10.3389/fmicb.2022.999001/full
5. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19490976.2022.2096995
6. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1757913916650225
7. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168822718309136
8. https://www.nature.com/articles/s41579-023-00888-0