Riasa spirulina
Riasa spirulina je jednobunková riasa zeleno-modrej farby; nachádza sa hlavne v teplých alkalických jazerách so sladkou vodou. Poznáme rôzne druhy s rovnakými fyziologickými vlastnosťami. Sú to napríklad: Spirulina maxima Bernard, Spirulina platensis, Spirulina major Kutz és a Spirulina Arthorspiro.
Vo veľkej miere obsahuje vitamin B komplex, železo, fosfor, horčík a vitamíny A, D a K1. Obsahuje viac ako šesťdesiat percent kompletnej bielkoviny a v riase sa nachádzajú všetky potrebné esenciálne aminokyseliny2.
Použitie
V obchodoch sa dá kúpiť v sušenej a práškovej forme, svoje pozitívne vlastnosti nestráca ani v spracovanej forme. Riasa je napríklad častým základom doplnkov výživy. Z čerstvých rias v niektorých častiach Ázie varia polievky. Má nespočetné množstvo výhod: napríklad pomáha pri trávení, posilňuje črevnú flóru, znižuje hladinu cholesterolu LDL34. v krvi. Má protizápalové, protivírové5 a protiplesňové6 účinky. Stimuluje prirodzenú obranyschopnosť7, organizmu, hlavne v pečeni a v obličkách zrýchľuje detoxikačné procesy. Je účinný antioxidant, zviaže voľné radikály. Čistí a rozširuje cievy, vďaka obsahu kyseliny gama-linolenovej8 pôsobí vynikajúco pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení9. Posilňuje okrem iného aj imunitný systém a aktivovaním obranných buniek10 tela zabráni a v niektorých prípadoch dokonca aj lieči ochorenia spôsobené rakovinou.
Výsledky výskumov
Mnohé štúdie dokázali, že vysoký obsah chlorofylu11 rias prispieva k prevencii rakoviny – obzvlášť pri prevencii12 – prevencii rakoviny kože, žalúdka, hrubého čreva a pečene13. Výskumy dokázali prospešný účinok riasy pri liečbe rakoviny ústnej dutiny14. Pomáha napríklad regulovať aj hladinu krvného cukru15. Obsahuje kyselinu listovú, ktorá posilňuje imunitný systém a spomaľuje duševný úpadok16, ako aj vitamín B 12.
Bibliografia:
1. http://www.naturalnews.com/033698_spirulina_superfood.html
2. http://www.vitalitas-magazin.sk/bylinky/riasa-spirulina
3. http://www.livestrong.com/article/488776-spirulina-cholesterol/
4. Prescription For Dietary Wellness by Phyllis A Balch, page 33
5. A Natural Physician’s Healing Therapies by Mark Stengler ND, page 427
6. http://www.superfoods-scientific-research.com/green-foods/spirulina-therapeutic-properties.html
7. Paul Pitchford, Healing With Whole Foods, 378.
8. Healing With Whole Foods by Paul Pitchford, page 193
9. http://www.naturalnews.com/036101_spirulina_superfood_nutrients.html
10. A Natural Physician’s Healing Therapies by Mark Stengler ND, page 428
11. Alain Keith Tillotson, „One Eart Herbal Sourcebook”
12. Smart Medicine For Healthier Living by Janet Zand LAc OMD Allan N Spreen MD CNC James B LaValle RPh ND, page 164
13. Off The Shelf Natural Health How To Use Herbs And Nutrients To Stay Well By Mark Mayell, page 229
14. Earl Mindells Secret Remedies by Earl Mindell RPh PhD, page 77,
15. http://spirulinaacademy.com/2013/02/24/spirulina-and-diabetes-how-spirulina-can-help-diabetic-patients/
16. American Journal of Clinical Nutrition Journal