Vitamín U ochráni pred žalúdočnými vredmi

kapustová šťava

Kapustová šťava je plná vitamínu U.

Zachovanie zdravia tráviaceho traktu potreujeme nevyhnutne pre optimálne fungovanie nášho tela; aj z hľadiska celkového dobrého stavu. Zlé trávenie však môže spôsobiť mnoho, od seba zdanlivo nezávislých, problémov. Vitamín U ochráni pred vredmi žalúdka a dvanástnika, a tiež podporuje aj ich liečbu.

Vo vode rozpustný vitamín U (S-metylmetionín) získal prvýkrát veľkú pozornosť v päťdesiatych rokoch 20. storočia, kedy dr. Garnett Cheney, profesor lekárskej fakulty Stanfordskej Univerzity, rôznymi výskumami objavil jeho liečivé vlastnosti. Svoje meno dostal po anglickom výraze unkown (neznámy), jeho prvé pomenovanie bolo Factor U. V skutočnosti nejde o vitamín, ale o taký derivát aminokyselín, ktorý náš organizmus potrebuje k tomu, aby mohol správne fungovať, avšak sám ho produkovať nedokáže. Predstavuje nutnosť vtedy, keď sme po antibiotickej liečbe, alebo pravidelne užívame lieky, pretože v týchto prípadoch sa môže ľahko stať, že sa poškodí sliznica nášho črevného traktu. Keď sa sliznica nedokáže vhodne regenerovať, môžu vzniknúť zápaly.

Tento výživový doplnok, vitamín,  pomáha pri prevencii vzniku týchto zápalov, ale môže zohrávať dôležitú úlohu aj pri rýchlejšej a bezjazvovej liečbe vonkajších a vnútorných vredov.

V normálnom prípade chráni vnútornú stenu žalúdka pred kyselinami filmová vrstva. Keď sa však táto ochranná línia poškodí, napríklad preto, lebo sa tvorí nadmerné množstvo kyseliny, sliznica sa poškodí a časom sa vytvoria vredy. Liečba vredových ochorení a ich komplikácií je pre lekárov aj naďalej výzvou. Keď máme žalúdočný vred, najstrašidelnejšou komplikáciou nie je bolesť. Keď chorobu zanedbáme, ľahko môžu vzniknúť také komplikácie, kedy sa vred prenesie na pankreas. Včas diagnostikovaný, alebo nezanedbaný žalúdočný vred sa väčšinou lieči liekmi. Cieľom je zníženie tvorby kyseliny, čiže viazanie kyseliny. K tomu sa pridávajú také prípravky, ktoré na sliznici žalúdka vytvárajú filmovú vrstvu. V prípade, že je liečba liekmi neúčinná, na rad príde chirurgický zákrok, kým na bakteriálnu infekciu je naordinovaná antibiotická liečba. 

Vitamín U preukázateľne zohráva úlohu pri liečbe vredov žalúdka a dvanástnika 

Vzhľadom na to, že sa v niektorých potravinách, hlavne v surovej zelenine, nachádza, môže byť prírodným liekom na zmiernenie tráviacich porúch spôsobených žalúdočnou kyselinou. Lieky totiž vzhľadom na zdravie, hlavne v prípade srdca, znamenajú riziko. Vitamín U však prirodzenou cestou poskytuje ochranný účinok, posilňuje imunitný systém, podporuje detoxikačné funkcie organizmu, uľahčuje liečbu zlatej žily, pomáha zdolať bakteriálne infekcie genitálií, znižuje hladinu tuku a cholesterolu v krvi. 

Urýchľuje liečbu

Profesor Cheney liečil čerstvými listami kapusty trinásť pacientov s peptickými vredmi. Podľa týchto výskumov obsahujú kapustové listy antipeptické zložky. Týmto faktorom je vitamín U, ktorý u morčiat zabraňuje vzniku peptického vredu spôsobeného histamínom. U siedmych pacientov trpiacich vredom dvanástnika trvala liečba vredového kráteru priemerne iba 10,4 dňa, kým podľa popisov z literatúry trvala táto liečba štandardnou terapiou u 62 pacientoch 37 dní. U šiestich pacientov so žalúdočným vredom liečených kapustovými listami bola priemerná doba trvania liečby vredového kráteru iba 7,3 dňa, na rozdiel od 6 pacientov liečených klasickou metódou po dobu 42 dní. 

Prvotné štúdie odhalili účinnosť kapustovej šťavy pri normalizácii činnosti žalúdka a čriev. Glutamín a metyl-metionín-sulfónium (MMS), ktoré sa nachádzajú v šťave, majú rôzne zdokumentované účinky, vrátane stimulácie tvorby sliznice žalúdka a antioxidačných funkcií. 

Jedna štúdia dospela k záveru, že MMS podporuje normálne liečebné procesy žalúdka po expozícii nesteroidným protizápalovým liekom (NSAID). Vitamín U, ktorý bol podaný vo forme šťavy surovej kapusty 100 pacientom s peptickým vredom, bezpochybne účinne podporil rýchlu liečbu nekomplikovaných peptických vredov. 

Metyl-metionín-sulfónium priaznivo vplýva aj cukrovku a zápal pankreasu, zabezpečuje ochranu a regeneráciu slizníc. 

V čom ho nájdeme?

Aby sme si doplnili hladinu vitamínu U a posilnili si imunitný systém a svoju črevnú flóru, musíme klásť veľký dôraz na svoje stravovanie. Aj niektoré doplnky výživy obsahujú vitamín U, ktorý môžeme prijímať denne počas konzumácie rozmanitej stravy. Avšak v prirodzenej forme ho môžeme nájsť aj v kapuste, mrkve, petržlene a špargli. Rovnako sa dá využiť aj šťava kyslej kapusty, ktorá má probiotický účinok. Pri prevencii vzniku a liečbe žalúdočného vredu to má význam. A to preto, lebo probiotické baktérie (probiotiká) bránia premnoženiu baktérie Helicobacter pylori. Tá spôsobuje vznik žalúdočného vredu, pričom zároveň napravujú rovnováhu črevnej flóry.

Dávkovanie vo vode rozpustnej aminokyseliny nie je presne stanovené, ale obávať sa nemusíme. Nemožno to s jej dávkovaním prehnať, nakoľko organizmus nedokáže schopný vitamín U uskladňovať. Užívanie vitamínu U pre tehotné a dojčiace ženy, pre deti, treba konzultovať s ošetrujúcim lekárom. Výživový doplnok s obsahom tohto vitamínu možno skladovať pri teplote do 20°C mimo dosahu detí. Užívanie vitamínu C je nevhodné pre deti a osoby užívajúce veľké množstvo liekov a alkoholu.

Zdroje:

https://www.clinicaleducation.org/resources/reviews/the-use-of-vitamin-u-for-gastric-ulcer-recovery/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1521464/