Amla, tajomstvo dlhého života a zdravia

Amla

Amla – Indický egreš

Amla obsahuje množstvo takých látok, vrátane vitamínu C a antioxidantov, ktoré zlepšujú zdravie. V ajurvéde sa používa na podporu dlhovekosti, ale okrem mnohých ďalších pozoruhodných účinkov je vhodná aj na liečbu a prevenciu infekcií. Domnievajú sa, že je to najlepšia liečivá rastlina proti starnutiu.

V súvislosti s liečivými účinkami rastliny amla (Emblica officinalis, amalaki, indický egreš) existuje mnoho príbehov. Predpokladá sa, že jedno staršie médium, istý Cyavana, získal po vypití odvaru z amalaki späť svoju mladosť takmer okamžite. Ba čo viac, nikdy viac už nebol chorý. V staroveku boli obyvatelia vyslovene povzbudzovaní, aby konzumovali amalaki ako každodenné jedlo v záujme podpory zdravého životného štýlu, taktiež ju používali ako afrodiziakum.

Čo obsahuje?

Amla (Emblica officinalis, amalaki, egreš indický) je malý až stredne veľký listnatý strom, ktorý pôvodom pochádza z tropického juhovýchodu Ázie. Všetky časti indického egreša sa používajú v sušenej, alebo aj čerstvej forme a v Indii sa konzumuje aj ako kyslá nakladaná zelenina. Ovocie tohto stromu obsahuje vysokú koncentráciu kyseliny askorbovej, fenolov, vrátane kyseliny elagovej a gallovej, kvercetínu, flavonoidov, glykozidov a proantokyanidínov, okrem toho aj vlákniny, minerálne látky, bielkoviny a aminokyseliny.

Mnohostranné využitie

Emblica officinalis vykazuje silnú antioxidačnú aktivitu, disponuje imunomodulačnými, protizápalovými, hepatoprotektívnymi (ochrana pečene) a protirakovinovými účinkami. I napriek skutočnosti, že egreš indický je rozšírený v tradičných zdravotných systémoch, bol zaznamenaný iba malý počet kontrolovaných klinických štúdií. Rastlina sa tradične používala na rôzne liečebné účely: reumatické bolesti, kvapavka, astma, krvácanie, žltačka, dyspepsia, nevoľnosť, zápcha, hnačka, očné a črevné ochorenia, cukrovka – diabetes mellitus, ochorenia koronárnych ciev a srdca, ďalej sem možno zaradiť aj rôzne druhy rakoviny. Moderná veda v rámci výskumov na zvieratách a ľuďoch preukázala, že amla disponuje hypoglykemickými, protizápalovými, hyperglykemickými, antihyperlipidemickými a antioxidačnými vlastnosťami. Vďaka kombinácii protizápalových, antitrombotických, antikoagulačných (zabraňujú zrážaniu krvi) a protidoštičkových (antiagregačných) účinkov ponúka atraktívnu alternatívu v prevencii proti vaskulárnym poruchám, namiesto liekov.

Vodné extrakty z amalaki, alebo tie s obsahom alkoholu, preukázali pozitívne výsledky proti baktériám, vírusom a hubám, avšak tento účinok sa javí ako silnejší iba v prípade grampozitívnych baktérií a v prípade húb je iba obmedzený. Proti vírusom druhu herpes simplex je obsah fenolu v rastline účinný. Emblica je tiež jednou zo zložiek rastlinných očných kvapiek, ktoré boli vyvinuté na infekcie a zápalové ochorenia očí.

Prečo sa ešte oplatí jej konzumácia?

Aj keď existujú len obmedzené dôkazy na to, že účinky Emblica officinalis podporujú dlhovekosť, predbežné dôkazy naznačujú silnú antioxidačnú aktivitu, ktorá tento účinok môže vysvetľovať. Vedci dospeli k záveru, že amla pomohla udržať dĺžku telomerov, je však potrebný ďalší výskum na to, aby sa zistilo, ako môže ovplyvniť starnutie a ochorenia spojené s vekom.

V jednej humánnej klinickej štúdii mali zdraví a hypercholesterolemickí muži vo veku 35 až 55 rokov, ktorí dostávali doplnenie amly po dobu 28 dní, zníženú hladinu cholesterolu v sére. U zdravých dobrovoľníkov trpiacich cukrovkou 2. typu, ktorí konzumovali 2 – 3 gramy sušeného ovocia vo forme prášku denne, sa znížila hladina celkového cholesterolu, lipoproteínu s nízkou hustotou a triglyceridov v krvi. Analgetické a antipyretické (znižujúce horúčku) účinky alkoholových a vodných extraktov z ovocia sa testovali na myšiach. Výsledky boli podobné ako v prípade aspirínu, s výnimkou reakcie na bolesť vyvolanú teplom.

Čo na to výskum?

Štúdie preukázali, že amalaki môže byť prospešné v prípade liečby pálenia záhy. Štúdia z roku 2018 zamerala svoj výskum na 68 osôb, ktoré trpeli gastroezofageálnym refluxom (GERD). Jedna skupina dostávala 500 miligramov amalaki dvakrát denne po jedle, zatiaľ čo druhá skupina dostávala placebo. Po uplynutí štyroch týždňov došlo u pacientov užívajúcich amalaki k výraznému zmierneniu pálenia záhy a spätného toku žalúdočného obsahu do pažeráka.

Vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým účinkom sa indický egreš používa aj v kozmetických výrobkoch, ako sú napríklad pleťové masky, šampóny a mydlá. Domnievajú sa, že masírovanie pokožky hlavy olejom z amly posilňuje vlasové folikuly, zabezpečuje žiarivosť vlasov, zatiaľ čo vitamín C zabraňuje predčasnému šediveniu. Pre potvrdenie týchto tvrdení existuje však iba málo vedeckých dôkazov.

https://www.drugs.com/npp/emblica.html
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3250870/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2451865419302625
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2095496418300232?via%3Dihub
M.S. Akhtar, A. Ramzan, A. Ali, M. Ahmad Effect of Amla fruit (Emblica officinalis Gaertn.) on blood glucose and lipid profile of normal subjects and type 2 diabetic patients
Int. J. Food Sci. Nutr., 62 (6) (2011), pp. 609-616
T.P. Rao, T. Okamoto, N. Akita, T. Hayashi, N. Kato-Yasuda, K. Suzuki
Amla (Emblica officinalis Gaertn.) extract inhibits lipopolysaccharide-induced procoagulant and pro-inflammatory factors in cultured vascular endothelial cells
Br. J. Nutr., 110 (12) (2013), pp. 2201-2206