Vlákninový doplnok na podporu trávenia a uvoľnenie stolice. Čistiace vlákniny pomáhajú dôkladne prečistiť hrubé črevo od nahromadených nečistôt a zároveň prispievajú k prevencii tvorby nových usadenín.
Antiparazitárny prípravok, ktorý obsahuje starostlivo vybrané bylinky a rastliny známe svojimi antiparazitárnymi účinkami. Pomáha odstraňovať črevné parazity a ich vajíčka z hrubého čreva a iných častí tela.
Bylinný čaj na podporu činnosti čriev. Kombinácia 13 špeciálne vybraných rastlín. Podporuje normálnu funkciu čriev a pravidelné vyprázdňovanie. Neobsahuje kofeín.
Jedinečná kombinácia produktov pre komplexné čistenie čriev. Program na očistu čriev Clean Inside® sa skladá z troch produktov, ktoré sme vyvinuli špeciálne na najdôkladnejšie a najprirodzenejšie čistenie hrubého čreva.
Jedinečná kombinácia produktov pre komplexnú detoxikáciu. Program ToxiClean sme vyvinuli tak, aby pri súčasnom užívaní s programom Clean Inside ešte účinnejšie čistil a detoxikoval vnútorné orgány pre zdravý každodenný život.
Bylinný výživový doplnok na podporu detoxikácie a čistenia pečene. Pomáha telu zbaviť sa najnebezpečnejších ťažkých kovov počas detoxikácie krvi, pečene, obličiek a ďalších orgánov.
Kvalitné probiotikum s 50 miliardami živých kultúr a 15 starostlivo vybranými kmeňmi probiotík podporuje činnosť Vášho tráviaceho a imunitného systému.
Širokospektrálny komplex vitamínov a minerálnych látok. Dopĺňa spotrebované živiny vitamínmi a minerálmi, čím podporuje prirodzené detoxikačné procesy organizmu.
Výživový doplnok s vysokým obsahom účinných látok, ktorý poskytuje potravu pre prospešné baktérie nachádzajúce sa v hrubom čreve.
Kombinácia probiotík + prebiotík. Komplexný program na podporu črevnej mikroflóry pre zdravie tráviaceho systému. Denná dávka obsahuje 50 miliárd prospešných probiotických baktérií v 15 rôznych kmienoch, synergicky pôsobiacich s PrEbiotix Ultra, ktorý obsahuje 4 druhy prEbiotických účinných látok, z ktorých jedna je ResistAid®, ocenená viacerými inovačnými cenami.
Obsahuje tráviace enzýmy s vysokým obsahom účinných látok, ktoré pomáhajú predchádzať väčšine tráviacich problémov, ako sú nadúvanie, plynatosť, kŕče, pálenie záhy, pomalé trávenie, podráždenie alebo iné tráviace ťažkosti. Pri konzumácii počas jedla podporuje trávenie.
Jedna kapsula obsahuje 12,5 miliardy prospešných probiotických baktérií, ktoré podporujú zdravú mikroflóru hrubého čreva. Pomáhajú zmierňovať problémy so zápchou a podporujú pravidelnú činnosť tráviaceho traktu. Tým prispievajú k posilneniu imunitného systému a ochrane tráviaceho traktu.
Parasic Junior je antiparazitárny bylinný sirup určený pre deti. Je taký lahodný, že si ho deti budú samy pýtať! Predstavuje ideálne riešenie na to, ako deti zbaviť nepríjemných parazitov.
Bylinný prípravok na ochranu pečene
Prírodné riešenie proti žalúdočným vredom a refluxu. Urýchľuje hojenie vredov v tráviacom trakte. Podporuje regeneráciu črevnej sliznice.
Swiss Fiber Daily® – Bylinný prípravok bohatý na vlákninu. Inteligentné riešenie pre zdravé trávenie, nielen na cesty. Polysacharidy Floracia® z akácie posilňujú imunitný systém.
Bylinná kapsula na ochranu a regeneráciu pečene
Bylinná čajová zmes na podporu zdravia pečene
Jedinečná kombinácia produktov pre komplexnú ochranu pečene. Kúra obsahuje celkovo 15 aktívnych látok, ktoré podporujú regeneráciu pečeňového tkaniva.
Vlákninový prípravok na podporu chudnutia. Vďaka jemnej ovocnej príchuti, príjemnej textúre a starostlivo vybraným prírodným zložkám pomáha pri dosahovaní diétnych cieľov.
Prevencia začína včasným rozpoznaním varovných znamení organizmu
Jedinečné zloženie a prírodné aktívne látky pre trvalé chudnutie. FitForm® vláknina na podporu metabolizmu a FitForm® Flora s probiotickými kmeňmi baktérií, ktoré prispievajú k chudnutiu.
Swiss ProbiotiX HerCare je nová generácia probiotík pre ženy, ktoré obsahujú 7 druhov kmeňov a až 10 miliárd živých baktérií v jednej kapsule. Pomáhajú obnoviť rovnováhu črevnej a vaginálnej mikroflóry.
Swiss Probiotix HerCare® + D-manóza a brusnica – najnovšia generácia ženských probiotík. Prispieva k obnoveniu rovnováhy črevnej a vaginálnej mikroflóry. Vďaka synergickému pôsobeniu D-manózy a extraktu z brusníc zároveň pomáha znižovať výskyt infekcií močových ciest a podporuje ich prirodzenú čistotu.
Doprava zadarmo pri objednávke nad 40 €!
Medzisúčet: 190.21 €
Zobraziť košíkPokladňa
Publikované dňa 2022.07.14.
Tartalom
Mnoho ľudí si myslí, že nevoľnosť na druhý deň po konzumácii alkoholu, ľudovo nazývaná kocovina, či opica, je priamym dôsledkom nadmerného pitia. Toto je však všeobecne mylná predstava. Príznaky opice môže pociťovať každý, kto počas predchádzajúceho večera vypil viac ako dva alebo tri nápoje. To preto, že príznaky sa často prejavujú najviac u tých, ktorí pravidelne nepijú alkohol. Obnova pečene po opici je však dôležitá aj v prípade miernych a silných príznakov. Pozrime sa na to, aké domáce praktiky a prírodné liečebné metódy sú k dispozícii na podporu regenerácie pečene.
Pečeň je najväčšia žľaza v ľudskom organizme, ide o jediný vnútorný orgán, ktorý dokáže regenerovať sa. Väčšina z nás si ju predstavuje ako najdôležitejší orgán zodpovedný za detoxikáciu, no pečeň zastáva omnoho viac – takmer 500 funkcií. Hrá kľúčovú úlohu pri správnom fungovaní metabolických procesov (uhľohydráty, bielkoviny, tuky), ako aj pri trávení, nakoľko vylučuje žlč. Tento orgán zodpovedá za filtráciu a odbúravanie škodlivých látok (okrem iného aj baktérií, liekov, alkoholu, chemikálií), ktoré sa dostávajú do nášho organizmu. Produkuje bielkoviny, enzýmy a hormóny, ktoré naše telo používa na boj proti rôznym ochoreniam a infekciám. Pôsobí tiež ako zásobáreň vitamínov, pričom vitamíny A, D a B12 rozpustné v tukoch sú uložené v pečeni, kým sa nespotrebujú.
Absorpcia skonzumovaného alkoholu sa začína už v žalúdku, veľká časť z neho sa dostáva do krvného obehu prostredníctvom stien tenkého čreva. Odtiaľ pokračuje do pečene, ktorá ho okamžite začne rozkladať. Pečeň je schopná spracovať približne 90% skonzumovaného alkoholu, pričom zvyšok sa z organizmu vylúči prostredníctvom pľúc, alebo vo forme moču bez toho, aby sa rozložil. Vzhľadom na to, že tento proces je pomerne dosť pomalý a množstvo alkoholu, ktoré môže pečeň naraz odbúrať, je obmedzené. Pri náhlom požití väčšieho množstva alkoholu v krátkom čase nespracované množstvo cirkuluje v krvnom obehu, čo má za následok stav omámenia, tzv. opilosti.
Množstvo alkoholu, ktoré je možné konzumovať bezpečne a bez následnej ujmy, je u každého človeka rozdielne. Alkohol pôsobí na každého inak a to v závislosti od jeho hmotnosti a pohlavia. Nakoľko organizmus žien obsahuje menšie množstvo vody, na rozdiel od mužov, bude koncentrácia alkoholu v krvi u nich v prípade požitia rovnakého množstva alkoholu vyššia. To spôsobí, že nápoj “udrie” u žien do hlavy omnoho skôr a tiež sa zvyšuje náchylnosť na poškodenie pečene.
Ako dlho sa regeneruje pečeň? Všetko závisí od miery jej poškodenia. Pečeň je schopná odbúrať asi 0,1 gramu alkoholu na kilogram telesnej hmotnosti za hodinu, čo zodpovedá hladine alkoholu v krvi asi 0,1%. Pokiaľ teda chceme konzumovať alkohol tak, aby sme nepreťažovali a nepoškodzovali pečeň, mali by sme množstvo a druh alkoholu voliť z hľadiska našich individuálnych schopností.
Koľko trvá regenerácia pečene? V prípade, že od konzumácie alkoholických nápojov upustíme nadobro, pozitívne príznaky tohto kroku budeme pociťovať postupne. Odvykanie od alkoholu je pomerne dlhý proces. Do jedného týždňa sa môže zlepšiť kvalita spánku, do 14 dní, teda vydržíme dva týždne bez alkoholu, ustúpia žalúdočné kyseliny. Taktiež sa upraví krvný tlak a nejaké to kilečko sa tiež môže stratiť. Do jedného mesiaca, či do dvoch sa zlepší celkový vzhľad pokožky a pečeň začne odbúravať prebytočný tuk.
Tzv. opica, čiže kocovina, je stav, prejavujúci sa súborom nepríjemných symptómov, ktoré sa prejavujú niekoľko hodín po pití alkoholu. Medzi najčastejšie príznaky patrí bolesť hlavy, závrate, nevoľnosť, nechutenstvo, sucho v ústach, nepohodlie; ale aj slabosť, chvenie, podráždenosť, v krajnom prípade aj zvracanie.
Vymenované príznaky sa prejavia až keď hladina alkoholu v krvi začne klesať. Podľa niektorých odborníkov sa najhoršie príznaky objavia vtedy, keď táto hladina dosiahne nulu. Je však dôležité nedržať sa hesla – klin sa klinom vybíja, aby sa pečeň mohla sama zotaviť. Obnovu pečene po kocovine môžeme urýchliť aj množstvom domácich praktík. Prečítajte si niekoľko nasledovných, osvedčených prírodných liečebných metód, aby očista pečene od alkoholu prebehla čo najefektívnejšie. Prejavy detoxikácie od alkoholu sú u každého jedinca rôzne.
Pestrec mariánsky: Rastlina je jedna z najlepších v kategórii bylinky na pečeň, pre je schopnosť regenerovať a chrániť tento orgán. V ľudovom liečiteľstve sa používa už po stáročia. Konzumácia pestreca je možná vo forme doplnku stravy, alebo aj čaju, ale v tejto forme sa jeho účinné látky uvoľňujú ťažšie. Silymarín obsiahnutý v rastline zabraňuje vstupu toxických látok do buniek posilnením bunkových membrán. Zvyšuje vylučovanie toxických látok z pečene, podporuje vývoj nových pečeňových buniek, regeneráciu poškodených buniek a tkanív. Ide o veľmi silný antioxidant, neutralizuje voľné radikály, chráni pečeň pred škodlivými oxidatívnymi účinkami.
Bylina s vynikajúcimi regeneračnými účinkami na pečeň, čistí ju, používa sa aj na zmiernenie abstinenčných príznakov od alkoholu.
Hlavnými účinnými látkami artičoky sú flavonoidy, horké látky a triesloviny. Podporuje regeneráciu pečeňových buniek, zvyšuje produkciu žlčových tekutín, stimuluje chuť do jedla, pôsobí proti kŕčom a podporuje odchod plynov z čriev. Z listov rastliny si môžeme pripraviť čaj, v surovom stave ju možno pridať do šalátov, alebo konzumovať ako prílohu. Bylina je tiež často prítomná ako jedna z účinných látok v rôznych liečivých prípravkoch.
Vynikajúco stimuluje trávenie, zlepšuje chuť do jedla, funkciu pečeňových buniek a má pozitívny vplyv na funkciu žlče. V prípade konzumácie spolu s pestrecom sa zvyšuje jeho účinok na ochranu pečene.
Najdôležitejšou úlohou zinku je udržiavať integritu bunky ohraničujúcich blán, bunkových membrán a chrániť bunky pred oxidatívnym stresom. Zlepšuje schopnosť pečene regenerovať sa, zohráva úlohu v raste a delení pečeňových buniek, podporuje schopnosť detoxikácie pečene.
I napriek tomu, že vitamíny skupiny B neodstránia opicu, môžu však významne pomôcť jej príznaky. Zohrávajú dôležitú úlohu vo fungovaní samoliečebných procesov nášho organizmu, vrátane regenerácie pečene. Najlepšie je užiť prípravok obsahujúci komplex vitamínov B, pretože obsahuje všetky druhy spomínaných vitamínov. Ak ho chceme užiť v prírodnej forme, konzumujme pečeň, ryby, hydinové mäso, alebo necitrusové ovocie.
Zázvor, alebo ďumbier, je účinným liekom na nevoľnosť a rozbúrený žalúdok, ktoré sú spôsobené kocovinou. Nastrúhajte za náprstok zázvoru a potom zalejte zovretou vodou. Dochuťte trochou medu a nápoj účinne upokojí podráždený žalúdok a dokonca môže pomôcť stabilizovať zníženú hladinu cukru v krvi v dôsledku konzumácie alkoholu.
Alkohol má veľmi silný diuretický a vysušujúci účinok, preto počas jeho konzumácie naše telo dehydruje, čo spôsobuje bolesti hlavy, malátnosť a podráždenosť. Stupeň dehydratácie závisí od množstva vypitého alkoholu, schopnosti jedinca tolerovať alkohol a od celkovej úrovne hydratácie tela.
Pokiaľ už pred prípadnou konzumáciou alkoholu budeme myslieť na adekvátny príjem tekutín, v prvom rade vo forme vody, môžeme tak zmierniť nepríjemné príznaky opice. Najlepšie je striedať alkoholické nápoje s nealkoholickými nápojmi, napríklad vypiť pohár vody alebo džúsu po jednom pohári vína. Takto môžeme veľa urobiť v záujme zmiernenia symptómov straty vody nasledujúci deň. Pokiaľ sme tak neurobili, tak aspoň pred spaním si doprajme jeden – dva poháre vody, a nasledujúci deň začnime tiež pohárom čerstvej vody.
Horčík vynikajúco poslúži pred, ale aj po požití alkoholu. Účinkom alkoholu sa znižuje hladina horčíka v našom organizme, čo môže so sebou prinášať príznaky, ako sú srdcová arytmia, svalové kŕče, celková slabosti, zhoršenie koncentrácie a podráždenosť. Môžeme ho doplniť pomocou výživových doplnkov vo forme kapsúl, alebo šumivých tabliet, alebo z prírodných zdrojov, ako sú napríklad zelené rastliny, ako je špenát, ale tiež konzumáciou olejnatých semien: orechy, oriešky, mandle, tekvicové jadierka.
Môže sa stať, že prvé hodiny po prebudení bude jedlo to posledné, čo nás napadne, no i napriek tomu sa odporúča zjesť aspoň niekoľko súst na raňajky. Konzumujme zložené uhľohydráty, ako napríklad celozrnný chlieb, ovsené vločky. Tieto totiž patria do skupiny pomaly vstrebávajúcich sa uhľohydrátov, takže sú schopné normalizovať hladinu krvného cukru. Dobrou voľbou je aj omeleta, či praženica z niekoľkých vajec, tiež varené vajíčka. Vajcia totiž dodávajú energiu, obsahujú cysteín, ktorý urýchľuje odbúranie toxických látok a ich vylúčenie z organizmu.
Ženšen nielenže pomáha bojovať s nevoľnosťou, jeho účinky sú omnoho všestrannejšie. Hodí sa na zvýšenie koncentrácie, liečbu únavy a vyčerpania. Vynikajúci antioxidant, nielen skvelý nástroj na regeneráciu pečene po alkohole, ale zároveň pomáha, aby nevznikli ochorenia pečene z dlhodobého hľadiska.
Hoci je šálka horúcej, voňavej kávy pre mnohých súčasťou raňajšej rutiny, na druhý deň po konzumácii alkoholu je lepšie ju vynechať. Nápoje s obsahom kofeínu zvyšujú stratu vody, zvyšujú krvný tlak, čo práve zvyšuje príznaky opice. Nikotín zároveň zužuje cievy, a nejeden výskum preukázal, že naopak zhoršuje ťažkosti spôsobené pitím alkoholu. Štúdia z roku 2013, ktorej sa zúčastnili študenti vysokých škôl, zistila, že kombinácia fajčenia a konzumácie alkoholu výrazne zvyšuje šance výskytu vyššie vymenovaných ťažkostí a závažnosť príznakov.
V zdravom organizme dokáže aj pečeň vykonávať svoje úlohy správne a bez pomoci. Vplyvom niektorých ochorení, ako napríklad cukrovka – diabetes, vysoká hladina cholesterolu, nadváha, choroby spôsobené vírusom hepatitídy; rovnako napríklad aj nadmerná konzumácia alkoholu a liekov a syntetické látky v spracovaných potravinách, môžu dočasne alebo natrvalo narušiť ideálne funkcie pečene. V takýchto prípadoch možno podporiť jej fungovanie liečivými čajmi a inými prípravkami s liečivými účinkami.
Aby bola teda regenerácia pečene po alkohole najúčinnejšia, a aby sme sa z nepríjemnej kocoviny zotavili čo najrýchlejšie, je uvedomiť si zdravotné dôsledky konzumácie alkoholu a uvedomiť si aj to, že alkohol treba konzumovať s mierou, podľa schopnosti jeho tolerancie. Každému sa môže stať, že sa do takého stavu občas dostane, ale správnou predvídavosťou a použitím prírodných liečebných metód možno výrazne zmierniť nepríjemné príznaky a zároveň urobiť veľa pre zdravie tohto dôležitého orgánu.
Zdroje:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1j https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_alkohol_hat%C3%A1sa_az_emberi_szervezetre https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/10868/miert-veszelyesebb-az-alkohol-a-nokre https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/7-steps-to-cure-your-hangover-and-ginkgo-biloba-whats-the-verdict https://www.aspenridgerecoverycenters.com/abstain-from-alcohol-to-repair-liver/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3517263/ https://www.healthline.com/health-news/addiction-what-hangover-cures-work-112913