Pečeň: aká je jej úloha a ako ju chrániť?

Pečeň má detoxikačnú funkciu

Pečeň (lat. hepar), podobne ako naše ďalšie hlavné orgány, je pomerne dobre známy orgán. A kde sa nachádza, kde je pečeň? Tento orgán má hmotnosť asi 1-1,5 kg a nachádza sa pod bránicou na pravej strane brušnej dutiny. Hepar sa nedá iba tak nahmatať, keďže ju chránia rebrá, spodná časť hrudného koša. Tvar heparu pripomína trojuholník a má hnedočervenú farbu. Skladá sa z dvoch hlavných lalokov, pravého a ľavého. Tie sú zložené z niekoľkých miliónov malých tzv. pečeňových lalôčikov.

Z hľadiska prekrvenia do tohto orgánu priteká krv z 2 dôležitých miest. A to prostredníctvom pečeňovej tepny – bohatej na kyslík – a pečeňovej portálnej žily – bohatej na živiny. Pečeň spravidla obsahuje 13% z celkového množstva krvi v našom tele. Pečeňové lalôčiky niekoľkými drobnými kanálikmi ústia do žlčovodu. Žlčovod prenáša žlč, ktorú produkujú pečeňové bunky, do žlčníka, odkiaľ sa v prípade potreby dostáva do dvanástnika.


Aká je funkcia pečene? A koľko ich vlastne je?

Pokiaľ ide o funkciu pečene, väčšina z nás si ju spája najmä s detoxikáciou. Tá je však len jednou z mnohých životne dôležitých úloh, ktoré tento orgán plní. Mnohým to možno ani nenapadne, ale pečeň zohráva kľúčovú úlohu aj pri trávení. Hoci sa v tradičnom zmysle nepovažuje za súčasť tráviaceho systému, všetky látky, ktoré sa vstrebávajú v črevách a dostanú sa do krvného obehu, putujú ďalej do pečene. Tá ich – v závislosti od ich zloženia – rozkladá alebo ukladá. Pečeň tak spracúva aj rôzne druhy tukov.

Zároveň sa v pečeňových bunkách tvorí žlč, ktorá je nevyhnutná na trávenie tukov a sacharidov.

Pečeň však nielen štiepi tuky, ale slúži aj ako zásobáreň. Ukladá sa v nej napríklad prebytočný cukor (glukóza) vo forme glykogénu, ktorý vzniká štiepením sacharidov. Keď telo potrebuje viac energie – napríklad pri fyzickej námahe – pečeň uvoľní tieto zásoby, čím pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a zabezpečuje stálu energiu pre telo. Okrem toho uchováva aj železo a podieľa sa na rozklade hemoglobínu práve kvôli obsahu železa.

Pečeň produkuje aj rôzne druhy bielkovín – napríklad albumín, ktorý plní mnohé funkcie. Tieto proteíny sa podieľajú napríklad na zrážaní krvi, transporte tukov v krvi či na tvorbe krvnej plazmy. Mnohé z nich prenášajú aj hormóny, vďaka čomu pečeň prispieva k udržiavaniu hormonálnej rovnováhy v tele.

V neposlednom rade je pečeň skutočne zodpovedná aj za detoxikáciu. Rozkladá alkohol, lieky a iné toxické látky na netoxické formy, ktoré následne vylučuje – buď cez obličky (močom), alebo prostredníctvom čriev (stolicou).


Ochorenia pečene. Aké choroby jej hrozia?

Niet divu, že pri tak všestrannom orgáne sa môžeme stretnúť s ochoreniami rôzneho pôvodu. Rozoznávame nasledovné:

Nealkoholické stukovatenie pečene: Ako už zo samotného názvu vyplýva, toto ochorenie znamená stukovatenie pečene, nadmerné hromadenie tuku v pečeni . (1) Tento stav spravidla vedie k tomu, že funkcie pečene zlyhajú, čo môže mať smrteľné následky. Medicína nedokáže zatiaľ učriť, čo je presnou príčinou jeho vzniku. Vo všeobecnosti sa však pripisuje cukrovke, vysokej hladine cholesterolu a nadváhe. Jeho liečba a prevencia sú väčšinou zamerané na úbytok hmotnosti a zdravý životný štýl.

➤ Cirhóza pečene: Tiež známa ako “tvrdnutie pečene”, čo je tvrdnutie pečeňového tkaniva. Vtedy je sa v pečeni namiesto zdravého, normálneho tkaniva nachádza tkanivo zjazvené a orgán nedokáže ďalej fungovať. Zjazvené tkanivo zabraňuje normálnemu zásobovaniu krvi v hepare a bráni v správnom vykonávaní jeho funkcií. Hlavnými príčinami cirhózy pečene sú už vyššie spomenutá steatóza, infekcie hepatitídou B a C. (2) Aj to, že nadmieru holdujeme alkoholu a akékoľvek ochorenie či životný štýl, všetko pečeni škodí. Vzhľadom na to, že tento typ škody je už pokročilým stavom, žiadna špecifická liečba samotnej cirhózy pečene neexistuje. Namiesto toho sa lekári snažia zistiť, čo mohlo viesť k vyústeniu do tohto stavu. Pokúšajú sa s tým konkrétnym problémom vysporiadať. Napr. správnou životosprávou, stravou, prípadne medikamentóznou liečbou, pokiaľ je príčinou napr. vírusová infekcia.

Alkoholová cirhóza pečene: Obzvlášť sa oplatí spomenúť cirhózu spôsobenú alkoholom. (3) Za ochorenie tohto dôležitého orgánu je vo veľkej miere zodpovedná konzumácia alkoholu. Cirhóza je považovaná za tretie, a teda posledné štádium poškodenia pečene, ktoré sa žiaľ už nedá zvrátiť. Medzi príznaky patrí únava, chudokrvnosť, svrbenie, mentálny úpadok, problémy s pamäťou, zavodnenie brušnej oblasti a dolných končatín. Okrem úplného vylúčenia alkoholu môže byť potrebné odstránenie vody, ktorá sa nahromadila v bruchu, napr. užívaním diuretík. Cirhóze predchádza štádium stukovatenia pečene alkoholického pôvodu, ktoré však dlhodobo nevykazuje žiadne príznaky.

Nádory pečene: Žiaľ, ani v prípade tohto orgánu sa nedá vylúčiť možnosť toho, že prepukne nádorové ochorenie. Rakovina pečene sa často vyvíja v dôsledku, alebo po zjazvení jeho tkanív. Takže medzi príčinami, ktoré ju vyvolávajú príčinami možno spomenúť cirhózu, teda prakticky všetko, čo môže heparu škodiť. Väčšina nádorov pečene vzniká metastázami, čo znamená, že nádor vznikol na inom mieste v tele a rozšíril sa do pečene. V prípade vzniku nádoru hrá ale obzvlášť dôležitú úlohu konzumácia alkoholu a infekcie hepatitídou B a C. No nezanedbateľným faktormi sú aj nadváha a stukovatenie pečene.


Ochrana pečene. Ako konať v záujme jej ochrany?

Ako vždy, aj tu je najdôležitejšie predchádzať problémom, najmä preto, že poškodenie sa nedá zvrátiť v každom prípade. Najlepším spôsobom ochrany tohto orgánu je to, že mu jednoducho “nedáme veľmi zabrať”. To znamená zdržať sa nadmerného požívania alkoholu a drog. Ak je to aspoň trochu možné, nepreháňať to zbytočne ani s liekmi. Tieto, najmä niektoré antibiotiká, môžu taktiež nadmerne zaťažiť hepar. 

Čo sa alkoholu týka, samozrejme, nie je to o tom, že sa s ním skoncujete nadobro. Občas príležitostne sa môžete zabaviť s priateľmi, rodinou. Všetko však s mierou. Odborná literatúra sa však domnieva, že konzumovať alkoholické nápoje na dennej báze – 40 g u mužov a až 20 g u žien – môže predstavovať vážne riziko. Okrem zdravej výživy a životného štýlu je dôležitá aj hygiena rúk, teda je nutné si ich umyť napr. po hladkaní zvierat, po návšteve toalety, resp. pred každým jedlom. Rovnako nie je správne zdieľať s ostatnými jednu zubnú kefku, žiletku, a pri sexuálnom styku dbajte na to, aby ste používali ochranu. 

Existuje aj viac druhov byliniek na ochranu pečene, ktoré možno použiť: pestrec mariánsky, známy aj ako ostropestrec, . Väčsina z nich pomáha, majú viac vitamínov, minerály , podporujú zdravie.


Vedecké zdoje:
1. https://www.nhs.uk/conditions/non-alcoholic-fatty-liver-disease/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15029254/
3. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3860565/