Čo sú antioxidanty?

V ľudskom tele prebiehajú naraz milióny procesov, ktoré si vyžadujú prítomnosť kyslíka. Avšak životodarný kyslík môže mať aj vedľajšie, škodlivé účinky, a môže viesť k tvorbe rôznych oxidačných látok, ktoré môžu poškodzovať bunky.
Čo je to antioxidant?
Antioxidant je látka, ktorá je schopná vyrovnať škodlivé účinky oxidačných procesov prebiehajúcich v organizme.
Antioxidant môže byť jednak živina (vitamín alebo minerál), a jednak enzým (bielkovina prítomná v tele, ktorá napomáha chemickým reakciám). Antioxidant zohráva kľúčovú úlohu v prevencii určitých chronických ochorení, ako sú rakovina, srdcové choroby, mozgová porážka, Alzheimerova choroba alebo sivý zákal, čo potvrdzuje aj štúdia „Antioxidanty: účinky, zdroje a riziká“, ktorá upozorňuje na dôležitosť antioxidantov v ochrane buniek pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. (1)
Takzvaný oxidačný stres nastáva vtedy, keď tvorba škodlivých molekúl (známych aj ako voľné radikály) presiahne schopnosť antioxidačného systému ich neutralizovať. Voľné radikály sú veľmi reaktívne, krátkodobo existujúce a nestabilné ióny, ktoré potrebujú iný ión, aby mu odobrali prebytočný elektrón a tým sa stabilizovali.
Tieto voľné radikály sa v tele snažia využiť každú príležitosť, aby si z akejkoľvek zdravej bunky odobrali chýbajúci elektrón. Tým však zároveň poškodzujú a ničia zdravé bunky.
Voľné radikály môžu vznikať z vnútorných procesov (endogénne), ale aj z vonkajších (exogénne) zdrojov. Oxidanty sa môžu uvoľniť ako dôsledok vnútorných procesov, ako je napríklad nesprávny metabolizmus alebo zápal. Vonkajšie oxidanty sa môžu vytvárať v dôsledku znečistenia prostredia, slnečného žiarenia, fajčenia, nadmerného fyzického zaťaženia alebo konzumácie alkoholu, čo podrobne opisuje štúdia „Oxidačný vplyv znečistenia ovzdušia na vonkajšie starnutie kože“. (2)
Pri optimálnom fungovaní organizmu sa voľné radikály tvoria prirodzene, zároveň sa však v tele vytvárajú aj antioxidanty, ktoré spolupracujú, navzájom sa dopĺňajú a poskytujú si energiu. S pribúdajúcim vekom však fungovanie antioxidačného systému prestáva byť dokonalé.
Preto je nevyhnutné zabezpečiť prísun týchto potrebných antioxidantov zvonku, aby voľné radikály nezískali prevahu a svojím deštruktívnym pôsobením neohrozovali zdravé bunky. Ak sa tak nestane a telo nemá dostatok antioxidantov, naruší sa rovnováha, začínajú sa zjavné procesy starnutia a môžu sa objaviť rôzne ochorenia.
Je dobré vedieť, že antioxidanty sa vo veľkom množstve nachádzajú najmä v najfarebnejšej zelenine a ovocí. Typickým príkladom sú pomaranče, červená paprika, paradajky, špenát, tekvica alebo mrkva. Dôležité je však aj to, že čerstvé suroviny obsahujú oveľa viac antioxidantov ako silno prevarené, dusené či pečené jedlá.
Antioxidant proti starnutiu
Za starnutie buniek môžu byť zodpovedné aj voľné radikály, a to okrem iného aj tým, že poškodzujú reťazec DNA.
Na neutralizáciu tohto účinku bunky potrebujú rôzne prirodzené antioxidanty, ako je napríklad retinol (vitamín A), tokoferol (vitamín E), flavonoidy a iné.
Antioxidant proti rakovine
Aj keď nie všetky výsledky výskumov sú úplne presvedčivé, množstvo štúdií podporuje fakt, že antioxidanty znižujú riziko vzniku rakoviny.
Podľa niektorých výskumov kombinácia určitých antioxidantov – ako beta-karotén, vitamíny E a C a selén – výrazne znižuje výskyt rakovinových ochorení.
Antioxidant chráni srdce
Dnes už je všeobecne známe, že zlý cholesterol (LDL) môže spôsobiť srdcové zlyhanie, preto sa ľudia snažia jeho príjem v strave znížiť.
Avšak oveľa významnejšou príčinou ukladania tukov v artériách je oxidácia lipoproteínu s nízkou hustotou (LDL cholesterol). Konzumácia výživových doplnkov s obsahom antioxidantov môže znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Súvislosti medzi antioxidantmi a detoxikáciou
Kľúčom k úspechu detoxikácie pečene a hrubého čreva je rovnováha medzi dvomi fázami tohto procesu. V prvej fáze sa musia aktivovať určité enzýmy, aby sa mohli začať meniť toxické látky prostredníctvom oxidácie, redukcie alebo hydrolýzy, a aby boli pripravené na druhú fázu.
V druhej fáze detoxikácie tela sa toxíny menia na menej škodlivé zlúčeniny, ktoré sa ľahšie vylúčia z tela. Prvá fáza detoxikácie je často spojená s oxidáciou. Organizmus preto potrebuje doplniť niektoré antioxidanty, aby sa predišlo riziku nadmernej reakcie pečene na oxidačný stres.
Dôležité je pochopiť, že čím viac toxických látok sa v tele nachádza, tým viac voľných radikálov sa tvorí – a tým väčšie je riziko poškodenia buniek.
Žiaľ, dnes žijeme na takej planéte, kde sa – nech sa snažíme akokoľvek – škodlivým látkam úplne vyhnúť nedá, pretože dýchame vo svojej podstate znečistený vzduch. Takto sa do organizmu dostáva veľké množstvo toxických látok aj cez dýchanie. Preto je dôležité naučiť sa, ako podporiť a posilniť prirodzené detoxikačné procesy tela, napríklad aj prísunom antioxidantov.
Detoxikácia a regenerácia
Program Clean Inside® na očistu čriev a detoxikačný program ToxiClean sú komplexné vnútorné čistiace a detoxikačné kúry, ktoré účinne pomáhajú odstrániť z tela nahromadené toxické látky.
Po účinnej očiste čriev a následnom obnovení rovnováhy črevnej mikroflóry pomocou probiotík (k čomu výrazne prispieva práve Clean Inside®), môže byť detoxikácia podstatne úspešnejšia. Použitím Detox Vital® – čo je v súčasnosti najúčinnejšia prírodná antioxidačná formula – sa môžu oxidačné procesy v tele výrazne spomaliť.
Vedecké zdroje:
1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/301506
2. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7322554/