Na čo je vitamín U dobrý?

Vitamín U

Vitamín U: podporuje činnosť žalúdka a čriev

Čo je vitamín U?

Hoci vitamín U nie je oficiálne klasifikovaný ako vitamín, často je označovaný ako „vitamín U“ kvôli jeho možným priaznivým účinkom na správne fungovanie sliznice gastrointestinálneho traktu (GI). Vitamín U je zlúčenina známa ako S-metyl metionín sulfónium (MMS), ktorá je derivátom aminokyseliny metionínu a nachádza sa v najvyššej koncentrácii v surovej kapustovej šťave. Písmeno “U” sa vzťahuje na slovo “vredy” (ulceris), pretože úloha MMS môže byť  dôležitá u pacientov so žalúdočnými vredmi.

Peptické vredy sú otvorené rany, ktoré sa môžu vyvinúť na stene žalúdka (žalúdočný vred) alebo v dvanástniku (dvanástnikový vred). Medzi hlavné príčiny peptických vredov patrí infekcia Helicobacter pylori a dlhodobé užívanie niektorých liekov. Peptický vred môže spôsobiť rôzne príznaky vrátane bolesti žalúdka, plnosti, nadúvania, problémov s trávením tučných jedál, pálenia záhy a nevoľnosti.

Výhody užívania MMS

MMS má mnoho potenciálnych výhod pri ochrane GI sliznice. Na experimentálnych modeloch úspešne dokázalo zvýšiť produkciu žalúdočného hlienu a má aj antioxidačné vlastnosti. MMS môže fungovať aj ako donor metylu počas rôznych chemických reakcií.

koncom 40. rokov minulého storočia výskum doktora Garnetta Cheneyho zaznamenal zlepšenie hojenia peptických vredov u tých, ktorí konzumovali surovú kapustovú šťavu. V tom čase MMS ešte nebol uznávaný a nazýval sa „zelená rastlinná hmota v surovej kapustovej šťave“. V rokoch 1952 a 1956 vykonal spomínaný výskumník ďalšie dve klinické štúdie na ľuďoch, z ktorých obe potvrdili potenciálny klinický význam šťavy zo surovej kapusty (pravdepodobne vďaka vitamínu U) pri podpore liečby a bolestivých reakcií ľudí so žalúdočnými vredmi.

V štúdii z roku 2023 odborníci skúmali vplyv MMS na kvalitu života a dyspepsiu počas šiestich mesiacov u pacientov s chronickou gastritídou. 37 účastníkov (vo veku 35-60 rokov) dostávalo 300 mg chloridu MMS denne. Klinické výsledky boli merané po troch a šiestich mesiacoch na základe Gastrointestinal Symptom Rating Scale (GSRS) na 15-bodovej škále a kvalita života bola testovaná pomocou dotazníka SF-36.

Do tretieho mesiaca experimentu sa pozoroval významný pokles celkového skóre GSRS. Priemerný výsledok bol 9 bodov (p < 0,05) u všetkých zúčastňujúich. Do šiesteho mesiaca sa celkové skóre GSRS znížilo na priemerných 5,5 bodu (p < 0,05). Z hľadiska kvality života sa u pacientov v priebehu tretieho mesiaca zlepšila fyzická aktivita, bolesť a sociálna interakcia. Ku koncu šiesteho mesiaca sa zlepšili aj ich ďalšie ukazovatele ako psychická pohoda, celkové vnímanie zdravia a vitalita.

Zdroje vitamínu U

Kým surová kapusta je významným zdrojom vitamínu U, táto zlúčenina sa nachádza aj v niekoľkých ďalších potravinách, najmä v kapustovitej zelenine. Hoci je potrebný ďalší klinický výskum o použití vitamínu U a jeho účinkoch na gastrointestinálne zdravie, už teraz môžeme povedať, že sa javí ako sľubný pri podpore zdravia horného GI.

Ďalší výskum vitamínu U môže pomôcť pri liečbe gastrointestinálnych ťažkostí a informovať o budúcich zdravotných odporúčaniach. Na základe doterajších výsledkov sa čoraz viac pozornosti venuje úlohe surovej kapusty a podobných potravín pri zlepšovaní zdravia tráviaceho traktu, čo poskytuje nové možnosti v oblasti terapeutických prístupov. Lekárska veda sa čoraz viac zaujíma o zlúčeniny, ktoré môžu prirodzene podporovať gastrointestinálny trakt, a vitamín U môže v tomto výskume zohrávať významnú úlohu. Liečba peptických vredov (vrátane vredov dvanástnika) sa riadi modernou terapeutickou koncepciou a zahŕňa viaczložkovú medikamentóznu liečbu. Okrem inhibítorov protónovej pumpy je pri medikamentóznej liečbe vo všetkých prípadoch nevyhnutné dodržiavanie diétnych odporúčaní, používanie gastrocytoprotektorov vrátane prírodných a individuálny prístup k pacientovi. Je dôležité spomenúť, že podľa najnovších výskumov môže dlhodobé užívanie rôznych inhibítorov protónovej pumpy a antacíd okrem iného zvýšiť riziko vzniku demencie.

Prečo uprednostniť vitamín U pred niektorými liekmi?

Podľa výskumu publikovaného v časopise Journal of the American Academy of Neurology u tých, ktorí užívajú určité antacidá a lieky proti refluxu, je väčšia pravdepodobnosť vzniku symptómov demencie ako u tých, ktorí takéto lieky neužívajú. Reflux sa považuje za najčastejšie ochorenie tráviaceho systému. Pri vyhodnocovaní výsledkov vedci zistili, že pacienti, ktorí užívajú tieto druhy liekov dlhšie ako 4,4 roka, majú o 33 percent zvýšenú šancu na rozvoj demencie v porovnaní s tými, ktorí tieto lieky neužívajú. Riešením môže byť vitamín U ako prírodná látka, keďže väčšina ľudí s vredmi trpí aj refluxnou chorobou a pri užívaní vitamínu U dochádza k zmierneniu nepríjemných príznakov refluxu. Na preskúmanie možností využitia vitamínu U pri udržiavaní zdravia gastrointestinálneho systému a liečbe jeho chorôb je potrebný ďalší výskum.

Vitamín U so zľavou 20 %

Vitamín U je jediný produkt svojho druhu.

Jeho účinok zaujme najmä ľudí s podráždenou sliznicou žalúdka, pri nadmernej produkcii žalúdočných kyselín a refluxe. Odporúča sa užívať osobám postihnutým žalúdočnými vredmi.