Tenké črevo – stavba, funkcia a liečba

Tenké črevo (latinsky intestinum tenue) je azda jedným z tých vnútorných orgánov, ktoré netreba veľmi predstavovať, keďže každý zhruba vie, kde sa nachádza a že zohráva dôležitú úlohu pri trávení. (1) Leží medzi žalúdkom a hrubým črevom a viackrát sa kľukato vinie, vďaka čomu môže byť jeho dĺžka u dospelého človeka po natiahnutí až 5–6 metrov, hoci to závisí od jednotlivca.
Stavba tenkého čreva
To, čo už skôr vedia najmä odborníci, je štruktúra tenkého čreva a jeho presná úloha pri trávení. Z hľadiska stavby sa tenké črevo delí na tri hlavné časti: dvanástnik (duodenum), lačník (jejúnum) a bedrovník (ileum).
Prvou časťou je dvanástnik, ktorý sa napája na žalúdok. Samotný dvanástnik sa ďalej člení na viaceré úseky a obopína podžalúdkovú žľazu (pankreas).
Lačník je druhou časťou orgánu a nachádza sa v ľavom hornom kvadrante brucha. Tvorí zhruba dve pätiny celej dĺžky lačníka a bedrovníka.
Bedrovník sa nachádza v dolnej časti brucha, no nedá sa presne určiť hranica, kde končí lačník a začína bedrovník. Po niekoľkých metroch sa bedrovník vlieva do hrubého čreva. Azda najzaujímavejšou štruktúrnou vlastnosťou čriev je ich vnútorný povrch. Zvnútra sú pokryté tzv. Kerkringovými riasami. Okrem nich črevo vystielajú klky a mikroklky, ktoré výrazne zväčšujú plochu využiteľnú na vstrebávanie živín. Vďaka týmto klkom a riasam sa vnútorný povrch črva schopný vstrebávať živiny zväčšuje až na približne 200 m² – čo zodpovedá veľkosti štyroch bytov alebo menšej záhrady.
Na čo slúži tenké črevo?
Z funkčného hľadiska je tenké črevo zodpovedné najmä za vylučovanie rôznych látok a vstrebávanie živín. Podľa viacerých vedeckých zdrojov o tenkom čreve sa až 90% všetkých živín skutočne vstrebáva v tenkom čreve, konkrétne v jeho troch častiach: dvanástniku (duodénum), lačníku (jejúnum) a bedrovníku (ileum). (2) Dvanástnik premiešava potravu so žlčou a enzýmami z pankreasu, čím začína proces vstrebávania minerálov a niektorých vitamínov. Lačník je hlavné miesto vstrebávania väčšiny živín vrátane cukrov, tukov, aminokyselín a vitamínov, pričom jeho svalová stena mechanicky premiešava potravu a tým zlepšuje kontakt s tráviacimi enzýmami a absorpčnými štruktúrami. Ileum následne vstrebáva zvyšné živiny, vitamín B12 a žlčové kyseliny.
Tento nepostrádateľný orgán okrem iného trávi bielkoviny pomocou enzýmov produkovaných pankreasom, tuky sa štiepia za pomoci žlče, zatiaľ čo sacharidy, rôzne vitamíny a minerály sa rozkladajú tiež prostredníctvom pankreatických sekrétov. Hoci telo vytvára rôzne tráviace enzýmy, na trávení sa nepodieľajú výlučne ony. Črevo je totiž osídlené množstvom baktérií, ktoré našu činnosť podporujú symbioticky. Naša organizácia im poskytuje živiny a priestor, ony nám na oplátku pomáhajú s trávením.
Choroby tenkého čreva
Keďže ide o veľmi zložitý orgán, môžu sa v ňom objaviť rôzne komplikácie. Je ťažké ich všetky vymenovať, no ochorenia tenkého čreva sa dajú rozdeliť do troch hlavných kategórií:
● Zápalové a bakteriálne ochorenia
Tieto sú zvyčajne spôsobené bakteriálnou alebo vírusovou infekciou, no nemožno vylúčiť ani parazity. Príznaky môžu byť rôzne, najčastejšie sa však vyskytuje bolesť v oblasti brucha, nadúvanie a hnačka. Zo zápalových ochorení treba spomenúť Crohnovu chorobu, o ktorej by sa dalo písať samostatne. Ide o chronické zápalové ochorenie čriev. Moderná medicína zatiaľ nepozná jej príčinu a liečiť ju nevie – možná je iba úľava od príznakov. Medzi typické príznaky patrí horúčka, úbytok hmotnosti a hnačka, no keďže ide o dlhodobé ochorenie, môže časom spôsobiť vážnejšie problémy, pretože črevo nie je schopné plniť svoju úlohu. V dôsledku toho telo neprijíma potrebné živiny a vitamíny, čo môže viesť k ďalším komplikáciám – napríklad k osteoporóze, keďže organizmus nevstrebáva dostatok vápnika.
● Nádorové ochorenia
Rovnako ako iné časti tela, aj črevá môžu byť napadnuté rakovinou. Príznaky sú podobné ako pri zápaloch: krv v stolici, bolesť, náhle chudnutie – ale môžu sa vyskytnúť aj prípady bez akýchkoľvek príznakov. Práve preto je veľmi dôležité absolvovať pravidelné preventívne prehliadky. Príčiny môžu byť rôzne, no alkohol, fajčenie, nezdravý životný štýl alebo toxické prostredie (napr. práca s určitými chemikáliami) výrazne zvyšujú riziko ich vzniku.
● Iné možné ochorenia
Žiaľ, tenké črevo môžu postihnúť aj iné poruchy. Niektoré z nich ovplyvňujú štruktúru čriev – napríklad divertikulóza. V tomto prípade sa oslabené miesta na stene čreva vydúvajú, čo samo o sebe nemusí byť problém, no tieto výdute sa môžu ľahko zapáliť alebo krvácať. U detí sa môže objaviť aj jav, keď sa časť tenkého čreva zasunie teleskopicky sama do seba. Ak sa nelieči, môže byť tento stav smrteľný.
Diagnostika ochorení tenkého čreva
Keďže tenké črevo sa nachádza na pomerne neprístupnom mieste v našom tele, jeho vyšetrenie nie je jednoduché. Našťastie, dnes už existuje viacero možností na odhalenie problémov súvisiacich s týmto orgánom. Najpohodlnejšou metódou je pravdepodobne kapsulová endoskopia. (3) Pri tomto vyšetrení pacient prehltne kapsulu, ktorá obsahuje kameru. Táto kamera prechádza tráviacim traktom a zaznamenáva snímky, na základe ktorých sa dajú ľahšie identifikovať poruchy postihujúce orgán.
Ďalšou možnosťou je menej príjemná tzv. horná endoskopia. (4) Jej princíp je rovnaký – pomocou kamery, ktorú lekár zavedie do cieľovej oblasti, sa zaznamenávajú snímky. V tomto prípade sa však kamera zavádza pomocou trubice cez hrdlo a žalúdok až do dvanástnika.
Liečba problémov postihujúcich orgán
Keďže ochorenia tenkého čreva môžu mať mnoho podôb, neexistuje žiadna univerzálna liečba. K dispozícii sú rôzne symptomatické riešenia – napríklad preháňadlá či prípravky proti hnačke. V prípade tenkého čreva je však ešte dôležitejšia presná diagnostika a následná cielená liečba konkrétneho problému, nie len potláčanie príznakov.
Pri infekčných alebo zápalových ochoreniach môžu byť účinné lieky alebo výživové odporúčania od dietológa. V prípade nádorových ochorení však často bývajú nevyhnutné aj závažnejšie chirurgické zákroky a chemo- či rádioterapia.
Čo môžeme urobiť pre prevenciu ochorení tenkého čreva?
Rovnako ako na mnohé iné orgány, aj na črevá má negatívny vplyv stres a nadmerný príjem cukrov a tukov. Mnohí z nás sú alergickí na niektoré potraviny (potravinová intolerancia) alebo zložky potravy – napríklad trpia neznášanlivosťou na lepok (celiakia) alebo laktózu (laktózová intolerancia). Ak zistíme, ktoré potraviny náš organizmus horšie znáša, oplatí sa ich v záujme ochrany zdravia obmedziť alebo úplne vylúčiť.
V dnešnom hektickom životnom štýle sa často stáva, že jeme rýchlo a jedlo dôkladne nerozžujeme. Tým sa trávenie pre črevá výrazne sťažuje. Dôležitý je aj dostatočný spánok – počas nášho spánku črevá pracujú.
Čo sa týka stravy, na trávenie majú priaznivý vplyv potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako sú fazuľa, hrach či ovos. Okrem toho fermentované jedlá, ako napríklad kimchi, výrazne podporujú zdravie črevnej mikroflóry (baktérií nachádzajúcich sa v črevách).
Vedecké zdroje:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459366/
2. https://courses.lumenlearning.com/suny-ap2/chapter/chemical-digestion-and-absorption-a-closer-look/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482306/
4. https://www.niddk.nih.gov/health-information/diagnostic-tests/upper-gi-endoscopy