Prebiotické účinky liečivých húb

Ak hovoríme o ľudovom liečiteľstve, takmer vždy hrajú hlavnú úlohu liečivé rastliny. S tým nie je nič zlé, pretože naozaj existuje veľa druhov rastlín s liečivými účinkami, ale štedrosť prírody sa neobmedzuje len na rastliny. Medzi hubami sa tiež nájdu také, ktoré môžu pomôcť zmierniť nejakú chorobu alebo príznak a môžu mať pozitívny vplyv na organizmus. Preto sú liečivé huby dobre známe pre milovníkov ľudového liečiteľstva. Málokto však vie, že huby môžu podporovať trávenie a nepriamo aj činnosť imunitného systému, pretože sú výborné prebiotiká.
Čo sú prebiotiká?
Hoci ich delí len jedno písmeno, prebiotiká by sa nemali zamieňať s probiotikami. Zatiaľ čo probiotiká sú prospešné baktérie v čreve, prebiotiká sú látky, ktoré podporujú množenie týchto baktérií. Najbežnejšie prebiotiká sú laktóza (mliečny cukor), inulín (druh rastlinnej vlákniny) alebo beta-glukány (polysacharidy s pozitívnym účinkom na imunitu). Prebiotiká nie sú ovplyvnené, alebo sú ovplyvnené len minimálne, tráviacimi enzýmami produkovanými telom, takže sa môžu relatívne neporušené dostať do čriev, kde žijú prospešné baktérie. Tu baktérie začnú tieto látky fermentovať (kvasný proces, pri ktorom vznikajú prospešné látky). Výsledkom tohto procesu je tvorba látok užitočných pre organizmus a zároveň sa „nasýti“ črevná flóra (mikroorganizmy osídľujúce črevá).
Hlavným zdrojom prebiotík je vláknina. Hoci nie každá vláknina sa považuje za prebiotikum, najbežnejšie potraviny s obsahom vlákniny, ako napríklad ovos, sú výborným zdrojom prebiotík.
Používanie probiotík na podporu zdravia tráviaceho systému je veľmi populárne medzi ľuďmi, ktorí preferujú prirodzené riešenia. Netreba však zabúdať na to, že bez dostatočnej výživy – v tomto prípade prebiotík – by konzumácia veľkej dávky prospešných baktérií nemusela mať želaný účinok, pretože by v črevách jednoducho „vyhladovali“. Ak užívame probiotiká vo forme výživového doplnku, je vhodné zvoliť symbiotiká (kombinácia probiotík a prebiotík), pretože tieto už obsahujú aj výživu potrebnú pre baktérie.
Prirodzenými zdrojmi prebiotík sú celozrnné obilniny, napríklad jačmeň alebo ovos, ale vhodné sú aj strukoviny, ako aj zelenina, napríklad cibuľa alebo artičoka.
Zelenina a ovocie sú síce nepochybne najdostupnejším zdrojom prebiotík, ale tu prichádzajú do úvahy aj
Liečivé huby ako prírodné prebiotiká
Tieto huby totiž okrem toho, že majú liečivé účinky, môžu podporovať aj trávenie. Prebiotické účinky liečivých húb možno považovať za akýsi bonus, no v skutočnosti ide o viac.
Myšlienka, že choroby začínajú v črevách, bola známa už v starovekom Grécku. Tento názor zastával aj Hippokrates, jeden z najvýznamnejších lekárov histórie. On a jeho súčasníci ešte nemohli presne pochopiť mechanizmy tohto javu, no moderná veda dnes túto hypotézu (predpoklad) potvrdzuje. Je dobre známe, že črevná flóra (mikrobiota – baktérie a mikroorganizmy žijúce v črevách) zohráva kľúčovú úlohu vo fungovaní imunitného systému.
Tieto baktérie zabraňujú premnoženiu škodlivých mikroorganizmov a zároveň produkujú látky prospešné pre organizmus, čím podporujú správnu funkciu imunity.
Ak dôjde k narušeniu črevnej flóry – napríklad v dôsledku užívania antibiotík – môžu sa objaviť tráviace problémy. Bežné sú hnačky, no dlhodobo môže dôjsť aj k vážnejším zdravotným ťažkostiam. Črevné baktérie totiž nielen zlepšujú trávenie, ale sú aj nevyhnutnou súčasťou imunitného systému a podieľajú sa na tvorbe niektorých vitamínov.
Účinnosť liečivých húb teda nespočíva len v tom, že obsahujú látky pomáhajúce pri konkrétnych zdravotných problémoch, ale aj v tom, že ich prebiotické vlastnosti podporujú rast prospešných baktérií v črevách. Tým sa posilňuje imunitný systém a celkové zdravie organizmu.
Zdravý imunitný systém je najlepšou ochranou pred chorobami a patogénmi (choroboplodnými zárodkami). Ak telo rozpozná hrozbu, začne produkovať protilátky (špecifické bielkoviny na boj proti infekcii), ktoré ju neutralizujú. Liečivé rastliny, probiotiká a liečivé huby pomáhajú udržiavať a posilňovať tento prirodzený obranný mechanizmus.
Niektoré užitočné druhy húb
Dobrou správou je, že prebiotické huby nežijú v nejakom odľahlom, vzdialenom pralese, odkiaľ by sa dali získať len s veľkými ťažkosťami a, samozrejme, za veľa peňazí. Jednými z najdostupnejších prebiotických húb sú pečiarka mandľová (Agaricus blazei Murill) a hliva ustricová (Pleurotus ostreatus), ktoré sa bežne konzumujú aj v našich podmienkach.
Indickí vedci dokázali, že oba tieto druhy obsahujú vysoké množstvo beta-glukánov (prírodné polysacharidy podporujúce imunitný systém) a inulínu (druh rozpustnej vlákniny podporujúcej črevné baktérie), ktoré sú dôležitými prebiotikami (látky podporujúce rast prospešných baktérií v črevách). Počas výskumu sa neskúmal len obsah prebiotík, ale aj ich účinok na probiotiká (živé mikroorganizmy prospešné pre trávenie a imunitu).
Výsledky ukázali, že tieto dva druhy húb podporujú rast baktérií ako Lactobacillus plantarum, Lactobacillus helveticus a Enterococcus faecium. Tieto probiotiká majú priaznivé účinky na znižovanie vysokého krvného tlaku a hladiny cholesterolu, takže konzumácia hlivy ustricovej a extraktu z huby Agaricus môže prispieť k ochrane pred srdcovo-cievnymi ochoreniami (kardiovaskulárne ochorenia). Okrem toho tieto huby obsahujú aj nevyhnutné minerálne látky, takže ich zaradenie do jedálnička má viacero zdravotných výhod.
Okrem hlivy a pečiarok sú vynikajúcim zdrojom prebiotík aj vzácnejšie liečivé huby. Napríklad huba shiitake (Lentinula edodes) obsahuje spomínané beta-glukány a inulín. Podľa štúdie indických a čínskych vedcov, publikovanej v časopise 3 Biotech v roku 2017, majú jedlé huby, vrátane shiitake a hlivy ustricovej, pozitívny vplyv na imunitný systém prostredníctvom regulácie črevnej mikrobioty (súbor mikroorganizmov žijúcich v črevách).(1) Táto štúdia zdôrazňuje, že huby obsahujú bioaktívne zlúčeniny, ako sú polysacharidy (vrátane beta-glukánov), ktoré pôsobia ako prebiotiká, stimulujú rast prospešných baktérií v čreve a prispievajú k celkovému zdraviu hostiteľa.
Extrakt z huby Shiitake sa navyše používa pri liečbe nádorových ochorení, na zníženie hladiny cholesterolu a na posilnenie imunity – práve v tomto poslednom aspekte zohrávajú dôležitú úlohu aj jej prebiotické zložky.
Lesklokôrovka lesklá (Ganoderma lucidum), známa aj ako reishi, je ďalšou významnou liečivou hubou. V prírodnej medicíne sa využíva pri liečbe rakoviny, zlepšovaní krvného obehu a má silné protizápalové účinky. Najčastejšie sa používa extrakt z tejto huby, ktorý je koncentrovaný a ešte účinnejší. Extrakt z huby reishi sa považuje za jednu z najúčinnejších húb pri posilňovaní imunity a podporovaní dlhovekosti.
Okrem týchto vlastností je však aj vynikajúcim prebiotikom. Čínski vedci zistili, že polysacharidy (zložené sacharidy s rôznymi biologickými účinkami) obsiahnuté v reishi sú odolnejšie voči žalúdočnej kyseline a tráviacim enzýmom ako inulín, vďaka čomu sa v neporušenejšej forme dostávajú až do hrubého čreva.
Štúdia z roku 2020 ukázala, že oligosacharidy získané z vedľajších produktov pri extrakcii polysacharidov zo spór lesklokôrovky lesklej vykazujú významné prebiotické účinky.(2) Výskumníci zistili, že tieto oligosacharidy účinnejšie stimulujú rast prospešných črevných baktérií, najmä druhov Lactobacillus a Bifidobacterium, v porovnaní s tradičnými prebiotikami, ako je inulín.
Podľa výskumov oligosacharidy (krátke reťazce cukrov s prebiotickými účinkami) z lesklokôrovky lesklej podporujú rýchlejšie množenie črevných laktobacilov v porovnaní s inulínom, čím prispievajú k zdravej črevnej flóre a silnejšej imunite. Tento objav otvára nové možnosti využitia reishi na podporu zdravia tráviaceho systému a vývoj prebiotických doplnkov stravy.
V neposlednom rade sa ako prebiotikum (látka, ktorá slúži ako potrava pre prospešné baktérie v čreve) môže použiť aj trsovnica lupeňovitá (Grifola frondosa), známa pod japonským názvom maitake. Jej meno znamená “tancujúca huba”, no nie preto, že by spôsobovala halucinácie ako niektoré iné huby, ale preto, že tí, ktorí ju našli v lese, začali od radosti tancovať. Nebolo to bezdôvodné – v stredovekom Japonsku sa maitake považovala za takú vzácnosť, že sa používala ako platidlo. Miestni šľachtici ju mohli u šógunov (vojenských diktátorov v Japonsku) vymeniť za rovnakú hmotnosť striebra. Kto teda objavil túto hubu, mal skutočný dôvod na oslavu.
Dnes síce maitake nemá finančnú hodnotu ako kedysi, no jej zdravotné účinky sú neoceniteľné. Obsahuje veľké množstvo beta-glukánov (prírodných polysacharidov, ktoré podporujú imunitný systém a majú protizápalové účinky). Výskum ukázal, že extrakt z maitake pôsobí ako účinné prebiotikum, pretože jednoznačne podporuje rast prospešných baktérií v čreve a tým prispieva k zdravej črevnej mikroflóre (súboru mikroorganizmov žijúcich v tráviacom trakte).
Prebiotiká nielen v hubách
Ak premýšľame o prebiotikách, huby sú síce skvelou voľbou, ale nie sú jediným zdrojom. Rôzne druhy ovocia, zeleniny a obilnín obsahujú prebiotické látky, ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry a podporujú trávenie.
Liečivé huby sa síce primárne nepoužívajú na zlepšenie trávenia, no ich vplyv na črevné zdravie by sme nemali prehliadať. Podpora imunitného systému (obranného mechanizmu organizmu), regulácia trávenia a znižovanie hladiny cholesterolu (tukovej látky v krvi) patria medzi ich ďalšie významné účinky. Aj keď sa liečivé huby tradične používajú na iné zdravotné účely, ich prebiotické vlastnosti sú ďalším dôvodom, prečo by nemali chýbať v jedálničku každého, kto dbá na svoje zdravie.
Vedecké zdroje:
1. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5618583/
2. https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2020/ra/c9ra10798c