Symbiotiká: Viac ako len probiotiká

Účinky probiotík (prospešných mikroorganizmov) na organizmus sú čoraz známejšie. Tieto mikroorganizmy, baktérie a huby totiž mnohými rôznymi spôsobmi prispievajú k zachovaniu zdravia. Slovo “prispievajú” je možno slabým výrazom, pretože napriek tomu, že ide o samostatné organizmy – teda nie sú súčasťou ľudského tela – v praxi tvoria neoddeliteľnú súčasť imunitného systému a trávenia.

Počas svojej každodennej činnosti tieto baktérie produkujú látky, ktoré pomáhajú organizmu vytvárať primeranú imunitnú odpoveď proti vírusom, škodlivým hubám alebo baktériám. Okrem toho tým, že sa probiotické baktérie množia, zabraňujú množeniu mikroorganizmov škodlivých pre organizmus. Hoci človek má vrodený imunitný systém, ktorý je v ňom “zabudovaný”, zdravý ľudský organizmus si bez týchto prospešných baktérií a húb ťažko možno predstaviť.

Okrem posilňovania imunitného systému zohrávajú dôležitú úlohu aj v trávení. Potrava, ktorú konzumujeme, obsahuje vlákninu – v ideálnom prípade 25-30 gramov denne – ktorá je pre nás nestráviteľná, ale pre probiotické baktérie predstavuje potravu.

Probiotické baktérie fermentujú (kvasením rozkladajú) túto vlákninu a produkujú látky, ktoré pomáhajú rozkladať zvyšok potravy a prispievajú k celkovému zachovaniu zdravia. Žijeme s nimi vo vzájomne prospešnom vzťahu, čiže v symbióze (vzájomne výhodnom spolužití). Mohli by ste si myslieť, že symbiotikum dostalo svoj názov odtiaľto, ale nie je to celkom tak.

Medzi ľuďmi, ktorí sa stravujú zdravo, sa probiotikám teší veľkej obľube, a to do takej miery, že mnohí zabúdajú na nevyhnutný článok reťaze, teda na prebiotiká (látky vyživujúce probiotické baktérie). Prebiotiká sú látky, napríklad už spomínaná vláknina (napr. beta-glukán, inulín), ktoré predstavujú potravu pre probiotiká. Bez nich je zbytočné dodávať do organizmu veľkú dávku prospešných baktérií, pretože bez potravy jednoducho zahynú hladom.

V prítomnosti prebiotík sa však rozmnožia a dosiahne sa s nimi požadovaný účinok.

Tu prichádzajú na scénu symbiotiká

Pre mnohých ľudí je dostatočnou záťažou pravidelne užívať kapsulu probiotík, nieto ešte dbať aj na to, aby sa postarali o ich potravu. Keby museli dbať na oboje zvlášť, pravdepodobne by sa ešte menej ľudí pustilo do podpory fungovania svojho imunitného systému.

Na to vymysleli symbiotikum. Symbiotikum – z gréckeho “syn-“, čiže “spolu” – obsahuje súčasne probiotické baktérie aj látky, ktoré pre ne predstavujú potravu.

Je to podobné ako palivo, ktoré sa tankuje do niektorých motorových strojov. Nestačí len obyčajný, normálny benzín, ale treba k nemu primiešať aj olej, pretože motor potrebuje oboje na fungovanie. Ak chýba ktorákoľvek zložka, nebude fungovať. Pri motorovej píle je človek ešte ochotný trochu sa s tým pohrať, aby našiel správny pomer, ale keby sme to museli miešať sami aj pri autách, možno by bolo na cestách o polovicu menej áut. V prípade áut je tento problém našťastie vyriešený. A vďaka symbiotiku aj u človeka.

Samotný výraz symbiotikum pochádza od vedcov Gibsona a Roberfoida, ktorí v roku 1995 skúmali koncept symbiotík. Vtedy začali uvažovať o tom, čo by sa stalo, keby sa probiotiká a ich potrava mohli aplikovať súčasne.

Na základe ich práce sa zvyčajne rozlišujú dva základné typy symbiotík. Jedným typom je komplementárne symbiotikum (doplňujúce sa navzájom). Pri tomto type probiotické baktérie a prebiotiká prinášajú pozitívnu zmenu v organizme samostatne. Fungujú na princípe, že prebiotiká, ktoré daný prípravok obsahuje, slúžia “vo všeobecnosti” ako potrava pre črevné baktérie a baktérie obsiahnuté v prípravku, ktoré majú tiež vo všeobecnom zmysle priaznivý účinok. Väčšina symbiotík dostupných v obchodoch patrí do tejto kategórie.

Iným druhom symbiotík je synergické symbiotikum (znásobujúce vzájomný účinok), ktoré naopak obsahuje skôr jeden konkrétny bakteriálny kmeň a jeho obľúbenú potravu. Takýmto symbiotikom môže byť napríklad prípravok obsahujúci Lactobacillus a jeho obľúbenú potravu, laktózu. Tento druh symbiotika sa zameriava na oveľa užšiu skupinu v rámci črevnej mikroflóry a snaží sa rozmnožiť práve ten jeden druh.

Symbiotikum, ako uvádza štúdia “Terapeutické využitie symbiotík“, preukázateľne pozitívne vplýva na organizmus, okrem iného reguláciou vstrebávania železa a vápnika.(1)

Prečo sú symbiotiká užitočné?

Stručne povedané, z rovnakých dôvodov ako probiotiká. Probiotiká podporujú správne trávenie, prispievajú k rovnováhe črevnej mikroflóry a zohrávajú nevyhnutnú úlohu pri správnom fungovaní imunitného systému. Môžu pomôcť pri zmiernení príznakov niektorých ochorení a tráviacich tažkostí, ako je syndróm dráždivého čreva (IBS, ochorenie prejavujúce sa bolesťami brucha a zmenou vyprázdňovania), metabolický syndróm (súbor rizikových faktorov pre srdcové ochorenia a cukrovku), ale aj pri hnačke či zápche.

Konzumácia probiotík a probiotických potravín, ako sú jogurt či fermentovaná (kvasená) zelenina, je prospešná a odporúčaná. No nikdy si nemôžeme byť úplne istí, či budú mať baktérie dodané do organizmu dostatok potravy. Preto je dobré dopĺňať stravu aj o potraviny na posilnenie imunity, ktoré podporujú ich rast a aktivitu.

Preto u tých, ktorí dodržiavajú zdravú stravu a konzumujú dostatočné množstvo vlákniny, je veľká šanca, že probiotické potraviny alebo výživové doplnky osídlia črevnú mikroflóru úspešne. Zdravotné účinky probiotík a prebiotík, ako aj symbiotík boli podľa štúdie v posledných desaťročiach predmetom rozsiahleho výskumu.(2)

Zdravé stravovanie je však pre mnohých ťažko dosiahnuteľné. Priemyselne spracované potraviny, rýchle občerstvenie, dostupné pochutiny či mrazené pizze často neobsahujú dostatok živín, ktoré sú nevyhnutné pre organizmus a črevné baktérie.

V ich neprítomnosti nemusia samotné probiotické kúry priniesť očakávané výsledky. Symbiotiká riešia tento problém, avšak v žiadnom prípade by sa nemali považovať za náhradu zdravej stravy. Kombinácia správnej výživy a zdravého životného štýlu prináša nespochybniteľné výhody v dlhodobom horizonte, a to v porovnaní s akýmkoľvek výživovým doplnkom, nech je akokoľvek kvalitný a účinný.

V tomto zmysle môže symbiotikum slúžiť ako dobrý štart, keďže je v podstate probiotickým prípravkom obsahujúcim probiotiká, ktorý vám „podáva pomocnú ruku” pri zabezpečení efektívnosti baktérií dodaných do organizmu.

Vedecké zdroje:
1. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4676381/
2. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4648921/

Vitamín U so zľavou 20 %

Vitamín U je jediný produkt svojho druhu.

Jeho účinok zaujme najmä ľudí s podráždenou sliznicou žalúdka, pri nadmernej produkcii žalúdočných kyselín a refluxe. Odporúča sa užívať osobám postihnutým žalúdočnými vredmi.